Dodaj do ulubionych

Moja niedoczynność

29.04.11, 10:46
Witajciesmile
Za parę dni mam wizytę u endokrynologa, ponieważ wg wyników mam niedoczynność (mój wynik to 7,99 a górna granica to 4,2). Czy któraś z was miała podobne wyniki? Mam 27 lat i 15kg nadwagi, do rodzinnego zgłosiłam się przez senność i apatię. Piszę ponieważ chciałabym się pocieszyć, że mój wynik to jakiś błąd i że 'wrócę do normy'. Napiszcie proszę, jak to było u was, pozdrawiamsmile

Obserwuj wątek
    • illona Re: Moja niedoczynność 29.04.11, 11:30
      Witaj,
      ja również mam niedoczynność, jestem na początku drogi i podobnie jak Ciebie wyniki mnie zaskoczyły, wrecz powaliły. Zaczynałam od wyniku TSH 89, po miesiącu przyjmowania leku było 81, teraz zrobię kolejne badanie (biorę euthyrox 75). Z tak wysokimi wynikami , jak moje, rzadko sie spotykam (chocby na forum), ale zdarzają się, wiec wzielam sie za leczenie i staram sie myslec pozytywnie, czego i Tobie życzę. Pozdrawiam.
      • auto.auto Re: Moja niedoczynność 30.04.11, 16:53
        A jak się czujesz po lekach? Nie przytyłaś? Idę prywatnie do endokrynologa, co jak często (mniej-więcej) są wizyty?
        • milaemalka Re: Moja niedoczynność 01.05.11, 11:39
          Pare dni to duzo jak sie człowiek żle czuje.Idz do rodzinnego .Nie mów ,że idziesz prywatnie.Weż skierowanie do endokrynologa na funduszi zapisz sie w kolejkę.Lekarz rodzinny powinien przepisac euthyrox lub letrox .Zawierają tyroksynę,której tarczyca nie ma siły wyprodukowac w dostatecznej ilosci.Rodzinny przepisze ci pewnie 25 to taka dawka wprowadzajaca.Zorientuj sie czy endokrynolog do którego chcesz isc robi usg tarczycy.
          Tyje sie od niedoczynności ,gdy sie z niej wyjdzie waga spadnie.Po tabletkach sie nie tyje
          • auto.auto Re: Moja niedoczynność 15.05.11, 12:13
            Byłam u endo, mam subkliniczną niedoczynność tarczycy, tarczyca na usg ok, teraz kończę dawkę 25 euthyrox, potem 2 tyg 50 a później cały czas 62,5. kontrola za 3 miesiące, spoko babka wszystko mi wyjaśniła (wizyta prywatne - 150zł). dobrze, że chociaż leki tanie.. no zobaczymy jak będzie dalej.
            • illona Re: Moja niedoczynność 17.05.11, 12:30
              Witaj,
              pytałaś - jak czuje sie po leku i co z wagą?
              Jestem już na dawce 100, TSH spadło do 9, więc nadal sporo ponad normę. Czuję się dobrze. Waga spada, nieznacznie ale spada. Zastanawiam się tylko na ile jest to efekt diety (muszę zbijać cholesterol), a na ile stosowania leku i wychodzenia w niedoczynności? Na szczęście nie przytyłam jakoś drastycznie będąc w niedoczynności, więc niewiele jest do zrzucenia. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka