Dodaj do ulubionych

Prosze o interpretacje wynikow

23.05.11, 21:28
Witam wszystkich forumowiczow. Czytam Was bardzo dlugo i postanowilam tez napisac bo juz mi rece opadly co z tym fantem zrobic.
Prosze o pomoc bo nie wiem czy jestem zdrowa czy chora.

Moje wyniki TPO z kwietna 893 (norma <35)

Moje wyniki z maja:
-T4 5.8 (norma 4.5-12.5 mcg/dl) 16,25%
-T3 99 (84 -172) 17,05%
-TSH 1.29 (0.40-4.00 mIU/ml)
-thyroglobulin antibodies <20.0 (0.0-40.0)
-thyroid peroxidase ab. 778.0 (0.0- 35.0)

USG tarczycy:
- RIGHT lobe dimensions of 6.2x 2.2x 1.5 cm.

-LEFT lobe dimensions of 6.1x 2.3x 1.9 cm.

- 2 small subcentimeter right thyroid nodules. Otherwise homogeneous appearance of the thyroid parenchyma bilaterally. Enlarged thyroid gland as measured above with 2 subcentimeter right thyroid nodules.

Troche o moich objawach:
-sennosc, zmeczenie
-skoki cisnienia ( na nadcisnienie i wysoki puls biore od miesiaca beta-blockier)
-puchniecie palcow dloni i powiek
-podwyzszona temp. 36,9
-czasem bol glowy, uszu
- lekkie zawroty glowy, uczucie omdlenia przy dluzszym chodzeniu lub staniu
- czeste infekkcje (kobiece sprawy)
- raz ciezkie miesiaczki, innym razem z 2 tygodniowym opoznieniem wmiare normalne
-skurcze i dretwienia mrowiena, bol oczu

Robilam MRI glowy, RTG klatki piersiowej, RTG odcinka szyjnego i piersiowego, badania krwi chyba na wszystko, USG brzucha ( mam polipa na woreczku zolciowym, do usuniecia), zbieralam dobowo mocz badany pod kontem nerek, test wysilkowy serca, echo serca, holter na serce, odwiedzilam neurologa, reumatologa , kardiologa -WSZYSTKO OK

Wyszla mi tylko niski poziom wit D3 (biore w tabletkach), podwyzszony cortisol,urine 53, 60 (norma 4.00-50.00 mcg/24h), WBC urine 11-20 ( norma 0-4), creatinine urine 2121 (norma 700-1600 mg/d)- lekarz nic na to nie powiedzial.

Moj lekarz rodzinny i endokrynolog powiedzieli mi ze tarczyca tylko do obserwacji, a moj endo na moje dolegliwosci nic nie powiedzial tylko potwierdzil ze to moze tak byc od zapalenia tarczycy. Pomocy moze mi ktos cos doradzi, moze macie wieksze doswiadczenie. DZIEKUJE za jakakolwiek pomoc.
Obserwuj wątek
    • dadamsz5 POMOCY Goraco prosze o interpretacje wynikow 24.05.11, 02:17
    • ona1.2.3.4.5.6 Re: Prosze o interpretacje wynikow 24.05.11, 09:29
      hmm te twoje wyniki to napewno bylo T3 i T4 a nie ft3 i ft4? (free T3 i free T4)?? wiem ze sie teraz od T3 i T4 odchodzi.

tak czy inaczej mnie sie wydaje ze wlasnie masz za niski poziom hormonow tarczycy (mimo ze w normie) a dlatego mozesz sie zle czuc. Dla jednych moze byc ok,a dla innych nie. od tego moga byc niektore objawy.

thyroid peroxidase ab, czyli przeciwciala antyTPO masz wysokie co wskazuje na Hashimoto.

objetosc tarczycy: prawy plat 10,23ml, lewy plat 13,3,czyli obj. tarczycy 23,5ml -troche duza, ja mysle ze to moze wskazywac na wole, powiekszenie tarczycy od niedoboru jodu.... ale to sa tylko moje skromne sugestie. zreszta w opisie tarczycy jest tak chyba napisane. no i masz dwa guzki ponizej 1cm, pewnie ze wzgl na rozmiar lekarz nie zleci ich biopsji (zazwyczaj jak guzek ma powyzej 1cm zlecaja,albo jak podejrzanie wyglada)

reszta -d3 - wiem ze czasem ciezko ja uzupelnic, ale wiadomo teraz lato to mozna sobie ja naturalnie poprodukowac,powinno byc lepiej

kreatynina -moze nerki ci slabiej pracuja?
      wbc urnine - wynik byl 11.2? zbyt duża liczba bialych krwinek może świadczyć o zakażeniu nerek lub pęcherza moczowego
      kortyzol w moczu(dobowa zbiorka)- Badanie stężenia kortyzolu może być zlecone wówczas, kiedy u pacjenta występują objawy sugerujące zespół Cushinga (otyłość, zaniki mięśni, osłabienie mięśni) lub choroby Addisona (osłabienie, zmęczenie, hiperpigmentacja). .. poszukaj sobie wiecej w necie . No i mysle ze wartoby sie dopytac lekarza i podjac odpowiednie kroki. w koncu mial chyba jakis swoj zamysl zalecajac wykonanie tych badan (no chybaze sama je sobie zalecilas?)

Reasumujac wydaje mi sie ze tarczyce masz do leczenia (zastanow sie nad konsultacja u innego endo?), koniecznosc suplementacji d3, koniecznosc przyjrzenia sie nerkom/nadnerczom (ta kreatynina i kortyzol), no i moze warto morfologie wykonac? zbadac poziom zelaza, a jeszcze lepiej ferrytyny i wit b12 w celu wykluczenia anemii (sennosc,zmeczenie moze ona powodowac)

pozdr
      • aleksandra_01 Re: Prosze o interpretacje wynikow 24.05.11, 19:25
        ona1.2.3.4.5.6 napisała:

> thyroid peroxidase ab, czyli przeciwciala antyTPO masz wysokie co wskazuje na H
        > ashimoto.

> objetosc tarczycy: prawy plat 10,23ml, lewy plat 13,3,czyli obj. tarczycy 23,5m
        > l -troche duza, ja mysle ze to moze wskazywac na wole, powiekszenie tarczycy od
        > niedoboru jodu....

jak są przeciwciała atpo i powiększona tarczyca to mamy najbardziej klasyczny
        z możliwych przypadek wola Hashimoto, bardziej klasyczny niż nasze wszystkie zanikania tarczycy.

a.
      • dadamsz5 Re: Prosze o interpretacje wynikow 24.05.11, 19:39
        Witam wszystkich ponownie, raz juz napisalm ale gdzies mi to wcielo.dziekuje za odpowiedz.Odpowiem na kilka pytan ;moje wyniki to na pewno t4, t3 total, tsh sensitive.

Kreatinine 24 hr urine mam 2.20 (norma 0.63-2.50) /kreatinina a krwi 0.8 (0.-1.3),/ kortizol free urie 53,60 (4.00-50.00),/ ale kortizol random 9,5 (2,5-25.0) nie wiem co to za roznica w tych kortizolach.
        Lekarz sugerowal mi zapalenie pecherza ale zadnych objawow nie mam. Mam czesto infekcje moze to dlatego wyszlo za wysokie.

Moj endo powiedzial ze moze za jakies 2 lata jak bede miala niedoczynnosc to bedze sie leczyla albo jaki bede w ciazy bo na razie tarczyca tylko do obserwacji, Jak myslicie.?

Wit b12 w normie
        pozdrawiam
    • dadamsz5 Re: Prosze o interpretacje wynikow 24.05.11, 19:15

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka