dadamsz5
23.05.11, 21:28
Witam wszystkich forumowiczow. Czytam Was bardzo dlugo i postanowilam tez napisac bo juz mi rece opadly co z tym fantem zrobic.
Prosze o pomoc bo nie wiem czy jestem zdrowa czy chora.
Moje wyniki TPO z kwietna 893 (norma <35)
Moje wyniki z maja:
-T4 5.8 (norma 4.5-12.5 mcg/dl) 16,25%
-T3 99 (84 -172) 17,05%
-TSH 1.29 (0.40-4.00 mIU/ml)
-thyroglobulin antibodies <20.0 (0.0-40.0)
-thyroid peroxidase ab. 778.0 (0.0- 35.0)
USG tarczycy:
- RIGHT lobe dimensions of 6.2x 2.2x 1.5 cm.
-LEFT lobe dimensions of 6.1x 2.3x 1.9 cm.
- 2 small subcentimeter right thyroid nodules. Otherwise homogeneous appearance of the thyroid parenchyma bilaterally. Enlarged thyroid gland as measured above with 2 subcentimeter right thyroid nodules.
Troche o moich objawach:
-sennosc, zmeczenie
-skoki cisnienia ( na nadcisnienie i wysoki puls biore od miesiaca beta-blockier)
-puchniecie palcow dloni i powiek
-podwyzszona temp. 36,9
-czasem bol glowy, uszu
- lekkie zawroty glowy, uczucie omdlenia przy dluzszym chodzeniu lub staniu
- czeste infekkcje (kobiece sprawy)
- raz ciezkie miesiaczki, innym razem z 2 tygodniowym opoznieniem wmiare normalne
-skurcze i dretwienia mrowiena, bol oczu
Robilam MRI glowy, RTG klatki piersiowej, RTG odcinka szyjnego i piersiowego, badania krwi chyba na wszystko, USG brzucha ( mam polipa na woreczku zolciowym, do usuniecia), zbieralam dobowo mocz badany pod kontem nerek, test wysilkowy serca, echo serca, holter na serce, odwiedzilam neurologa, reumatologa , kardiologa -WSZYSTKO OK
Wyszla mi tylko niski poziom wit D3 (biore w tabletkach), podwyzszony cortisol,urine 53, 60 (norma 4.00-50.00 mcg/24h), WBC urine 11-20 ( norma 0-4), creatinine urine 2121 (norma 700-1600 mg/d)- lekarz nic na to nie powiedzial.
Moj lekarz rodzinny i endokrynolog powiedzieli mi ze tarczyca tylko do obserwacji, a moj endo na moje dolegliwosci nic nie powiedzial tylko potwierdzil ze to moze tak byc od zapalenia tarczycy. Pomocy moze mi ktos cos doradzi, moze macie wieksze doswiadczenie. DZIEKUJE za jakakolwiek pomoc.