alva_alva
23.06.11, 21:29
Witam,
pierwszy raz piszę na forum.Badanie hormonów tarczycy zrobiłam , gdyż od dawna jest mi przy niedużym ruchu za gorąco, ale jak tylko siadam albo się położę, to po 10 minutach robi mi się zimno. W nocy, nawet teraz jak jest ciepło, śpię pod kołdrą i kocem. Zimą śpię w skarpetkach,getrach, koszuli nocnej, swetrze, kołdra i koc.Zimą jest mi czasem tak zimno jak się położę spać, że z tego zimna nie mogę zasnąć.W pracy mam dwa zapasowe swetry na zimę.W stopy czasem jest mi zimno też, a czasem mnie stopy pieką od spodu do tego stopnia, że jak była mniejsza, to trzymałam nogi w misce z zimną wodą.Nie tyję, jestem szczupła.Są okresy kiedy bolą mnie stawy i kości.Generalnie szybko się męczę. Po przyjściu z większych zakupów bywa, że muszę iść spać. To jest tez dosyć męczące.Często dołki psychiczne.Łamią mi się strasznie paznokcie.Tłustawa cera.
Krew jest ok, nie mam anemii.Moje wyniki tarczycy:
W pierwszym laboratorium:
TSH 2,07uIU/ml ( norma 0,25-5)
FT3 4,36 pmol/l ( norma 4-8,3)
FT4 8,12 pmol/l ( norma 9-20)
W drugim laboratorium:
TSH 1,51 qU/ml ( norma 0,27- 4,2)
FT3 4,81 pmol/l ( norma 3,95-6,8)
FT4 14,59 pmol/l ( norma 12-22)
Po przeliczeniu w kalkulatorze:
FT4 -8.00% [wynik 8.12, norma (9 - 20)]
FT3 8.37% [wynik 4.36, norma (4 - 8.3)]
FT4 25.90% [wynik 14.59, norma (12 - 22)]
FT3 30.18% [wynik 4.81, norma (3.95 - 6.8)]
Prolaktyna :
pierwsze pobranie 343 uIU/ml
Po godzinie, po obciążeniu 9919 uIU/ml
Byłam wczoraj u endokrynologa, który twierdzi, że wszystko jest w jak najlepszej normie i że 28-kroty wzrost prolaktyny po obciążeniu też jest normalny.Czytałam trochę na ten temat i wyczytałam, że do 10 razy jeszcze ujdzie, ale 28 razy to jest chyba za dużo.Czy w takim wypadku daje się leki na obniżenie?
Co do tarczycy, to FT3 jest w dolnej granicy, a FT4 raz jest poniżej normy, a drugim razem też w sumie bliżej dolnej granicy.Poza tym jest spora rozbieżność przy tym FT4, a jednostka ta sama.Powinnam zrobić jeszcze raz to badanie w trzecim laboratorium?
Czy te wyniki są całkiem dobre? Nie wiem czy mam dać sobie spokój czy szukać innego lekarza? Byłabym wdzięczna za pomoc.