Dodaj do ulubionych

HCV vs nadczynność tarczycy

30.07.11, 09:52
Witam.

Przez 20 tygodni brałem interferon i rybawirynę. Po tym okresie okazało się, że nie wytrzymała mi tarczyca. Doszło do skrajnej sytuacji jaką jest "zagrożenie życia". Oczywiście całą chemię odstawiono i kazano iść do endokrynologa. Niestety nie mam ostatnich wyników które przeraziły cały personel oddziału zakaźnego. Mam wyniki z wczoraj, po prawie dwóch tygodniach brania
Thyrozolu 5 mg (2 tabletki, 3 razy dziennie) i Proparanolol WZF 40 mg (pół tabletki 3 razy dziennie). Dodam jeszcze że moje objawy przed wizytą u endokrynologa to nadmierna potliwość, drżenie rąk, duszność, bardzo szybkie męczenie się. Teraz praktycznie to ustąpiło.
Moje wyniki:

Trijodotrynonina wolna (FT3) 3,42 pg/mL norma 2,50 - 3,90
Tyroksyna wolna (FT4) 1,26 ng/dL norma 0,58 - 1,64
TSH 0,02 norma 0,34 - 3,50
Przeciwciała p/TPO 174 norma 0 - 9

Strasznie martwi mnie to TSH i TPO. Nie wiem niestety jak było wcześniej. Czy takie niskie TSH to wyniki podawanych leków i jest szansa że podskoczy wyżej? I co oznaczają te przeciwciała TPO w tak welkiej ilości??
Obserwuj wątek
    • aleksandra_01 Re: HCV vs nadczynność tarczycy 30.07.11, 14:05
      popatrz:

> Trijodotrynonina wolna (FT3) 3,42 pg/mL norma 2,50 - 3,90
      > Tyroksyna wolna (FT4) 1,26 ng/dL norma 0,58 - 1,64

one już są dokładnie takie jakie być powinny. Jeszcze chwila z thyrozolem
      i przeskoczysz z nadczynności w niedoczynność.

> TSH 0,02 norma 0
      > ,34 - 3,50

tsh reaguje z opóźnieniem, czasem nawet wielomiesięcznym.

to nie jest tak, że thyrozol podwyższa tsh,
      on obniża hormony tarczycy, czyli ft3 i ft4.

przeczytaj koniecznie ten wątek: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,127133775,127133775,POMOCY_nowe_wyniki_.html

> Przeciwciała p/TPO 174 norma 0 - 9

świadczą o chorobie autoimmunologicznej tarczycy.
      warto by było abyś wykonał usg tarczycy.

moim zdaniem najlepiej by było, abyś już teraz odstawił thyrozol,
      a tsh pozostawił samo sobie - za jakiś czas się podniesie.
      ważniejsze są hormony produkowane przez tarczycę, czyli ft3 i ft4.

a.
      • jaacaa79 Re: HCV vs nadczynność tarczycy 30.07.11, 14:22
        Ola, dzięki za odpowiedź. W poniedziałek idę do mojego endokrynologa. Już mam przestać to brać? Może dociągnąć do poniedziałku?
        • jaacaa79 Re: HCV vs nadczynność tarczycy 30.07.11, 14:44
          Jeszcze jedno - bardzo ważna kwestia, którą wyczytałem - podobno Thyrozolu nie można odstawić tak od razu, że musi być jakiś okres "przejściowy". No teraz to już mam ciepło, bo do wizyty u Endokrynologa jest jakiś 5 dawek i bardzo się boję że wskoczę w niedoczynność sad
          • bright.future Re: HCV 30.07.11, 17:22
            U mnie zakażenie wirusem HCV-ała prawdopodobnie spowodowało Hashimoto, na szczęście mam już ten problem za sobą. Na początku choroby, gdy tarczyca nie jest jeszcze uszkodzona polecałabym bardzo metode B.S.M. Książeczka jest tania można ją kupić w necie za niecałe 20 zł i podejejrzewam, że w Pańskiej sytuacji szybko przyniosłaby efekty. Oczywiście kuracje można rozpocząć dopiero po odstawieniu interferony. Brzmi to raczej śmiesznie, jednak sama w pewnym stopniu przekonałam się o działaniu metody, nie wspominając o tysiącach ludzi, którzy dzięki niej wyleczyli mnóstwo nieuleczalnych chorób smile
          • aleksandra_01 Re: HCV vs nadczynność tarczycy 30.07.11, 17:40
            Niestety nie podpowiem Ci jak odstawić thyrozol, bo się na tym nie znam.
            W niedoczynność może nie wskoczysz jak poczekasz do wizyty u lekarza,
            jedynie hormony tarczycy jeszcze się pewnie obniżą.

a.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka