Dodaj do ulubionych

torbiel tarczycy

08.08.11, 11:08
Witajcie! Na początku zaznaczę, ze nigdy nie miałam żadnych problemów z tarczycą. Do endokrynologa udałam się z polecenia ginekologa (jestem w 12 tyg. ciąży), który stwierdził, że mam obniżone TSH. Dla pełnego obrazu przed wizyta zrobiłam Ft3 i Ft4 - wyniki w normie. Pani doktor z=badała mnie palpacyjnie i nic nie stwierdziła, po czy wykonała USG. Te z kolei wykazało dwie torbiele o wielkości 9 mm i 6 mm. Jestem tym bardzo zmartwiona. Nie wiem, co robić. Najchętniej od razu wykonałabym biopsję, ale dr mówi, ze zrobimy to za miesiąc. Czy udać się do innego lekarza. Czy na moją prośbę wykona biopsję. Poradźcie, proszę
Obserwuj wątek
    • aleksandra_01 Re: torbiel tarczycy 08.08.11, 11:34
      > ą. Do endokrynologa udałam się z polecenia ginekologa (jestem w 12 tyg. ciąży),
      > który stwierdził, że mam obniżone TSH.

jak bardzo obniżone? poniżej normy?

> m Ft3 i Ft4 - wyniki w normie.

możesz wpisać te wyniki z normami?

> stwierdziła, po czy wykonała USG. Te z kolei wykazało dwie torbiele o wielkości
      > 9 mm i 6 mm.

może wpisz cały opis usg, bo tak to ciężko coś powiedzieć

a.
      • spiryna Re: torbiel tarczycy 08.08.11, 15:03
        Wglądu do opisu usg nie mam. Wizyta była na NFZ, i w odpowiedzi na moje pytania pani doktor stwierdziła, że mam torbiele.
        TSH 0.277
        ft3 1,5
        ft4, 0.9
        Mam nadzieję, że nie pomieszałam dwóch ostatnich, bo pisze z pamięci. Sama nie wiem, co mam robić. Stresuje się, ze to może być coś złego.
        • aleksandra_01 Re: torbiel tarczycy 08.08.11, 16:14
          > Wglądu do opisu usg nie mam. Wizyta była na NFZ, i w odpowiedzi na moje pytania
          > pani doktor stwierdziła, że mam torbiele.

tak to nie ma. trzeba zawsze dostać opis usg. a jaka jest wielkość, jaka struktura?
          a jak za rok powtórzysz usg to nie będziesz mieć punktu odniesienia!
          a torbiele są jakie? duże małe? ile ich jest? itd.

> Mam nadzieję, że nie pomieszałam dwóch ostatnich, bo pisze z pamięci.

czemu wyniki podajesz z pamięci? dopisz do nich normy.

może poproś o xero karty?

a.
          • spiryna Re: torbiel tarczycy 08.08.11, 16:57
            1. Niestety w tym miejscu nie wydaja opisu USG (chyba, ze jest to wizyta prywatna). Wszystko umieszczane jest w karcie pacjenta, a następnie w komputerze. Punktu odniesienia nie będę mieć rzeczywiście, jeśli zmienię lekarza.

2. Pisze z pamięci, bo jestem poza domem. Jednak podane wyniki sa w normie. Lekarz stwierdziła, ze leków nie trzeba, a ciąży lekka nadczynność jest nawet wskazana. Poza tym hormony tarczycy sa fałszowane w czasie ciązy.

3. Pani doktor zapewniała, ze nie mam powodów do zmartwień, ze zmiany to dwie torbielki ponizej jednego cm i że praktycznie co druga osoba takie posiada. Jednak ja odchodzę juz od zmysłów. Zastanawiam się nad konsultacja z innym lekarzem i natychmastowa biopsją . Wiem, ze powinnam zaufac lekarzowi, ale jestem straszna panikarą. Ech ....

• aleksandra_01 Re: torbiel tarczycy 08.08.11, 21:11
              > ktu odniesienia nie będę mieć rzeczywiście, jeśli zmienię lekarza.

a jak zechcesz skonsultować się z innym lekarzem, to będziesz robić nowe usg?

> 2. Pisze z pamięci, bo jestem poza domem. Jednak podane wyniki sa w normie.

w normie nie zawsze oznacza, że są dobre. ważne w którym miejscu normy są oraz jak mają
              się do siebie.

a.
              • spiryna Re: torbiel tarczycy 09.08.11, 07:57
                Masz rację, zawsze lepiej mieć wynik USG. Zwłaszcza, jesli chce sie udac na konsultacje do innego lekarza.

Wyniki z normami.

TSH 0,274ulU/ml (dla kobietpierwszy trymestr norma od 0,33 - 4,59)

ft3 2,4 pg/ml (norma od 1.5 - 4,1)

ft4 1,0 ng/dl (norma 0,7 - 1.9)

Na kolejna wizytę mam wykonać jedynie TSH. CZuję sie dobrze, nie mam zadnych typowo "tarczycowych" dolgliwości.

Pozdrawiam (co ty na to)

• aleksandra_01 Re: torbiel tarczycy 09.08.11, 12:53
                  i teraz jak popatrzysz na te wyniki

> ft3 2,4 pg/ml (norma od 1.5 - 4,1)
                  >
                  > ft4 1,0 ng/dl (norma 0,7 - 1.9)

to okaże się, że oba hormony są niskie.

zamieńmy je jeszcze na procent, żeby jeszcze dokładniej im się przyjrzeć:

FT4 25.00% [ wynik 1, norma (0.7 - 1.9)]
                  FT3 34.62% [ wynik 2.4, norma (1.5 - 4.1)]

nie są one bardzo niskie, ale są niskie, szczególnie ft4.
                  a to może wskazywać, że tarczyca słabo pracuje. u młodej zdrowej osoby powinny być
                  powyżej połowy normy, czyli w procentach około 60-70%.
                  ft3 jest wyższe stosunkowo od ft4, czyli organizm walczy z niedoborami w komórkach.
                  bo to jest tak, że tarczyca głównie produkuje t4 (ft4) a ono później jest zamieniane w T3 (ft3)
                  by działać w komórkach. jak jest więcej ft3 niż ft4, to organizm potrzebuje więcej t3 (ft3),
                  niż tarczyca jest wstanie wyprodukować (niższe ft4). inaczej mówiąc nie ma zapasów
                  w postaci t4, bo wszystko co tylko tarczyca wyprodukuje zaraz zostaje zużyte.

> Pozdrawiam (co ty na to)

ja bym proponowała jednak skonsultować się jeszcze z jakimś lekarzem
                  i może zrobić badanie atpo i atg. bo mam wrażenie, że z Twoją tarczycą powoli zaczyna się
                  coś dziać i lepiej, jak i tak już się tym zajęłaś, to dokładnie wszystko posprawdzać.

> Na kolejna wizytę mam wykonać jedynie TSH.

w Twoim przypadku TSH będzie niemiarodajne, bo przy takich hormonach tarczycy
                  jakie masz, ono powinno być dużo wyższe, a nie jest. nie wiem czemu tak się dzieje.

a.
                  • spiryna Re: torbiel tarczycy 09.08.11, 13:13
                    Pewnie masz rację, ale czy ciąża nie ma decydujacego wpływu na poziom hormonów? Już niedługo zaczynam drugi trymestr.
                    • spiryna Odebrałam wyniki USG 09.08.11, 15:15
                      Ciąża 12 tydzień
                      Wyniki z 10 tyg. TSH 0,274, FT4 (N), FT3 2.4 (N)
                      Eutyreoza

USG:
                      PP: 16x16x42 - ognisko lito-torbielowate 3x5
                      LP: 14X14X56 w biegu dolnym ognisko torbielowato - lite 10x9x11
                      Węzły:
                      P - bez zmian
                      L węzeł 8x2 o prawidłowej strukturze
                      Dg: wole wieloguzkowe

Zalecenia: kontrola (TSH + usg)
                      • aleksandra_01 Re: Odebrałam wyniki USG 10.08.11, 11:59
                        > Pewnie masz rację, ale czy ciąża nie ma decydujacego wpływu na poziom hormonów?
                        > Już niedługo zaczynam drugi trymestr.

tak, umknęło mi to, że jesteś w ciąży. Teraz wiem, czemu i tsh i hormony tarczycy są niższe niż wyższe.

wielkość tarczycy masz trochę niższą, niż normy na których się opieramy.
                        Czy jesteś drobnej budowy ciała? ciekawe, że masz na wyniku napisane "wole",
                        czyli powiększenie tarczycy, a masz ją mniejszą. tzn masz pp 5,3ml pl 5,4 ml,
                        czyli razem cała objętość tarczycy 10,7ml, a norma dla kobiet to 13 - 18ml

mimo wszystko lepiej na wszelki wypadek zbadaj przeciwciała atpo i atg
                        no i obserwuj co się będzie dalej działo z tarczycą.

a.
                        • spiryna Re: Odebrałam wyniki USG 10.08.11, 13:02
                          Jestem normalnej budowy. Mam 168 wzrostu i ważę 68 KG. Trochę zostało mi po pierwszej ciąży.

Co sądzisz o tych zmianach. Lekarze twierdzą, ze to nic groźnego, bo to torbiele.

Czy na moim miejscu wykonałabyś biopsję.

Pozdrawiam
                          • spiryna Re: Odebrałam wyniki USG 10.08.11, 13:07
                            Tak, na wyniku jest napisane , ze moja przypadłość to wole wieloguzkowe

• aleksandra_01 Re: Odebrałam wyniki USG 10.08.11, 15:06
                            > Co sądzisz o tych zmianach. Lekarze twierdzą, ze to nic groźnego, bo to torbiel
                            > e.

a zauważyłaś, że ona stanowi bardzo dużą część lewego płata?
                            tzn,że zdrowej tkanki lewego płata jest bardzo mało.

> Czy na moim miejscu wykonałabyś biopsję.

najpierw zbadałabym przeciwciała,
                            a usg powtórzyła za pół roku i wtedy najwyżej biopsje.

a.
                            • spiryna Re: Odebrałam wyniki USG 10.08.11, 16:16
                              a zauważyłaś, że ona stanowi bardzo dużą część lewego płata?
                              > tzn,że zdrowej tkanki lewego płata jest bardzo mało.

Wiem. Ale jeśli to torbiel, to można odciągnąć płyn. Lekarze mówią, ze to nie jest groźna zmiana.Zastanawiam się jakby wyglądało ewentualne leczenie. Czy to trzeba wycinać?

A co pokaże oznaczenie przeciwciał? Jestem w tym temacie zupełnie zielona. Poza tym nie chciałabym się dodatkowo nakręcać, dla dobra dziecka.
                              Lekarz nie zlecił zbadania przeciwciał. A ja najchętniej już jutro wykonałabym biopsje na własna rękę.

• aleksandra_01 Re: Odebrałam wyniki USG 11.08.11, 00:16
                                > A co pokaże oznaczenie przeciwciał?

pokaże czy w tarczycy jest stan zapalny.

> Lekarz nie zlecił zbadania przeciwciał. A ja najchętniej już jutro wykonałabym
                                > biopsje na własna rękę.

może skonsultuj się z drugim lekarzem i będziesz mieć wtedy jaśniejszą sytuację.

a.
                                • spiryna Re: Odebrałam wyniki USG 11.08.11, 08:09
                                  Konsultowałam to z drugim lekarzem. Twierdzi, że zmiany są łagodne i nie ma powodów do obaw. Brak objawów "taczycowych" i równowaga hormonalna wskazują, że tarczyca pracuje ok. Trzeba obserwować torbiele (które ma wiele kobiet i nawet o tym nie wiedzą). A hormony podczas ciąży będą obniżone. W ogóle w ciazy trudno diagnozować tarczycę.

Pozdrawiam serdecznie
                                  • hashi-tess Re: Odebrałam wyniki USG 11.08.11, 11:25
                                    spiryna napisała:

W ogóle w ciazy trudno
                                    > diagnozować tarczycę.
                                    >

tia........
                                    • spiryna Re: Odebrałam wyniki USG 14.08.11, 20:55
                                      DZiekuję wam za rady. Stresuje sie tymi zmianami i chyba umówie sie na prywatna biopsję. Nie wiem, czy to dobrze.Ale niepokoi mnie ten wezeł po lewej stronie. Pozdrawiam gorąco
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka