Dodaj do ulubionych

TSH u 3latka

24.01.12, 14:39
Prosze o interpretację, czy wynik TSH - 4,5 u 3-letniego dziecka jest wynikiem prawidłowym. Nasz lekarz rodzinny twierdzi, że tak, ale ja mam wątpliwości.
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • hashi-tess Re: TSH u 3latka 25.01.12, 08:43
      Czy Twoje wątpliwości są spowodowane samopoczuciem malca?

Jeśli tak, to nie słuchaj rodzinnego tylko drąż temat dalej,
      tj. zrób maleństwu usg tarczycy i oznacz całą trócję tarczycową
      FT4, FT3 i TSH
      • majajusta Re: TSH u 3latka 26.01.12, 14:36
        Bardzo dziękuję za odpowiedź. Zaniepokiłam się głównie z tego powodu, bo sama choruje na niedoczynnośc i hashimoto i mi zwykle endokrynolog zbija TSH do 2. Do tej pory sądziłam, ze byc moze lekarze nie reagują na TSH syna, bo moze dzieci dotyczą inne normy, szczególnie te małe dzieci. Syn od urodzenia ma THS w podobnym zakresie a Ft3 i Ft4 mial robione raz i bylo w górnej granicy normy. Zaniepokoiłam się, niedługo skończy 3 lata, a nie mówi nic poza dwoma słowami: mama i tata. Dodatkowo niania twierdzi, ze jej poprzedni wychowankowie w wieku mojego syna, byli bardziej, że tak sie wyrażę "rozwinięci", bawili sie w powazniejsze zabawy itp.
        • hashi-tess Re: TSH u 3latka 26.01.12, 23:22
          majajusta napisała:

> Bardzo dziękuję za odpowiedź. Zaniepokiłam się głównie z tego powodu, bo sama c
          > horuje na niedoczynnośc i hashimoto i mi zwykle endokrynolog zbija TSH do 2.

przy zażywaniu syntetycznej tyroksyny TSH na poziomie 2
          wskazuje na sporą niedoczynność.
          Oznaczałaś kiedykolwiek FT4 i FT3?

Do
          > tej pory sądziłam, ze byc moze lekarze nie reagują na TSH syna, bo moze dzieci
          > dotyczą inne normy, szczególnie te małe dzieci. Syn od urodzenia ma THS w podo
          > bnym zakresie a Ft3 i Ft4 mial robione raz i bylo w górnej granicy normy. Zani
          > epokoiłam się, niedługo skończy 3 lata, a nie mówi nic poza dwoma słowami: mama
          > i tata. Dodatkowo niania twierdzi, ze jej poprzedni wychowankowie w wieku moje
          > go syna, byli bardziej, że tak sie wyrażę "rozwinięci", bawili sie w powazniejs
          > ze zabawy itp.

To może czas na bliższe spotkanie z tarczycą synka?
          Oznacz wszystkie trzy hormony
          FT4
          FT3
          TSH
          zleć usg tarczycy
          i z tymi wynikami pomaszeruj do endo dziecięcego - dobrego.
    • binkaa Re: TSH u 3latka 24.02.12, 11:15
      ja chodzę do endo która twierdzi że tsh 6,5 u czterolatka jest w ich normach szpitalnych i koniec
      i tak może być
      • binkaa Re: TSH u 3latka 24.02.12, 11:16
        w tym tygodniu robiłam mu kolejne badania
        ok wtorku poznam wynik

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka