Dodaj do ulubionych

Interpretacja wyników u 12-latki

21.02.12, 22:24
Witam,
jestem tu pierwszy raz i bardzo proszę Was o poradę (przeklejam z hasi)

Witam,
odebrałam wczoraj wyniki córki, które wygladąją następująco:
białko CRP - 0,32 mg/l (norma poniżej 5.00)
fT4 0,66 hg/dl (norma 0,98-1.63)
fT3 3,75 pg/ml (norma 2,56-5,01)
anty TPO 396,70 IU/ml (norma <26)
TSH 9,910 uU/ml (norma 0,51-4.30)

parametry hematologiczne i automatyczny rozkład limfocytów w normie poza hematokrytem - jest nieznacznie niski 36,4 norma od 37 (hemoglobina 12.2 - na granicy normy, leukocyty 8.4 - norma od 4.3 do 9.2)

USG: tarczyca w całości dość znacznie powiększona, wykazuje istotne obnizenie echogeniczności. Zmian ogniskowych w jej obrębie nie wykazano. Struktura zrazikowa. Przepływ naczyniowy w dużym stopniu wzmożony. Wzdłuż dużych naczyń szyjnych liczne odczynowe węzły chłonne, największy 16 mm. Nad jugulum hypogenny węzeł chłonny wielkości 10 mm. Obraz może odpowiadac ch. Hashimoto.
płat prawy 26x26x63 mm V 23.4 cm3
płat lewy 23x32x60 mm V 24 cm3
cieśń szerokości 11 mm

O ile dobrze przeliczyłam procentowo:

FT4 -49.23% [wynik 0.66, norma (0.98 - 1.63)]
FT3 48.57% [wynik 3.75, norma (2.56 - 5.01)]

Co o tym sądzić? Ponieważ laikiem jestem bardzo zaniepokojona tymi wynikami, na szyi jest faktycznie widoczne zgrubienie. Nie zauważyłam jakichkolwiek innych objawów (jakich objawów?) wskazujących, że coś nie jest w porządku. A może po prostu nie wiązałam ich z tarczycą? Córka jest w wieku pokwitania, miesiączkuje co prawda nieregularnie, ale to norma.
W pt mam wizytę u endo ale nie potrafię o niczym innym myśleć. Do piątku to epoka milowa... Czy oprócz tych wyników powinnam zrobić jeszcze jakieś by lekarz miał komplet? Bardzo proszę o pomoc. |Dziekuję
Obserwuj wątek
    • bebelu Re: Interpretacja wyników u 12-latki 22.02.12, 10:01
      Myślę, że wszystkie potrzebne badania już wykonałyście i dignoza jest jasna. Teraz konieczna jest suplementacja tyroksyny, regularne badania i duża wiedza z Twojej strony, aby leczenie szło we właściwym kierunku. Z czasem potrzebne będzie badanie ferrytyny (zresztą widać po HGB i HTC, że z żelazem są problemy) , B12 i wit.D z racji tego, że choroba Hashimoto zaburza wchłanianie welu witamin i mikroelementów. Mam nadzieję, ze traficie do normalnego endo, który nie wyskoczy z jodem, bo ten jest w takie sytuacji wręcz zabroniony.
      Twoja córka ma ogromne szczęście, że ma mamę, która tak o nią dba smile.
      • coli-bri Re: Interpretacja wyników u 12-latki 22.02.12, 20:24
        Witaj,
        bardzo dziękuję za odpowiedz. Niestety dla mnie diagnoza nie jest jasna, jestem mniej niż zielona w temacie. Nie wiem czy to hashi+niedoczynność, czy tylko sama hashi lub niedoczynność. Uczę się i widzę czasu mam mało. Dzisiaj sama zrobiłam podobne badania, wyniki jutro...
        Raz jeszcze dziękuję, pozdrawiamsmile
    • coli-bri Mam wyniki 24.02.12, 22:46
      Witam,
      diagnoza hashimoto i niedoczynność
      leczenie euthyrox 50 1x dziennie
      do tego wit. D3 i tardyferon fol i wit a+ e, olej lniany, dieta eliminująca węglowodany i pokarmy z zawartością mąki, duży nacisk na owoce i warzywa, białko chudego mięsa i z ryb.
      Za m-c kontrola TSH, F4, cholesterol, trojglicerydy, morfologia.
      Mam podawać od razu całą dawkę eutyroxu.
      Moje wyniki wg lekarki są ok. To tak w wielkim zarysiesmile
      pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka