Dodaj do ulubionych

Guz, opraecja!!!

20.02.13, 21:42
Witam,
prośba o informację.
Leczyłam się kilka lat u endokrynologa - bardzo wysoka prolaktyna. 5 lat temu zauważyłam na środku szyi guz. USG, biopsja - zmiana łagodna.
Hormony w normie.
Guz kontrolowałam, co ok. rok usg i biopsja.
Ostania biopsja - wyniki:
Grupy i płaty normotypowych tyreocytów, krople koloidu oraz rozproszone makrofagi.
To było rok temu.
Teraz usg - guz się trochę powiększył (niewiele)
Echogeniczność miąższu tarczycy obniżona.
Na pograniczu cieśni i prawego płata guzek z cechami zwyrodnienia płynowego o wym. 18x13x11 mm.
Wzmożone unaczynienie na obwodzie guzka. Brak zwapnień.
Co ważne, dopiero teraz okazało się, że mam też Hashimoto - b. wysoki poziom przeciwciał - nie mam w domu wyniku.
Zmieniłam lekarza z różnych powodów.
Trafiłam do innego, który stwierdził, że trzeba wycinać, a nie kontrolować.
Operację mam w połowie marca.
Wiem, że wtedy ostatecznie można stwierdzić, czy zmiana jest rakiem.
Mam pytanie - jak w przypadku takiego guza wygląda sytuacja, czy to duże prawdopodobieństwo raka?
I jak to się ma do Hashimoto i prolaktyny - dodam, że mam cały czas plamienia międzymiesiączkowe.
Dużo tego, już powoli się w tym wszystkim gubię.

Ogromna prośba o jakieś informacje....umieram ze strachucrying
aja
Obserwuj wątek
    • pies_z_laki_2 Re: Guz, opraecja!!! 22.02.13, 01:18
      Po pierwsze uspokój się, bo sytuacji i tak nie zmienisz, a swoje podejście do niej możesz, więc spróbuj rozważać sprawę na spokojnie. Wiem, że łatwo tak mówić, jak mnie to nie dotyczy, ale przynajmniej spróbuj smile

Po drugie - poczytaj tu:
      - www.mp.pl/artykuly/index.php?aid=62153&l=1184&u=40154819&_tc=9CE3DE3C5C624F1DABEAE446D6210DF5

Tarczyca

Rekomendacje i uzgodnienia dotyczące postępowania w zmianach guzkowych tarczycy oraz raku tego gruczołu

Jednym z najważniejszych dokumentów opublikowanych w 2010 roku są zaktualizowane - w stosunku do poprzednich zaleceń z 2006 roku - wytyczne Amerykańskiego Towarzystwa Endokrynologów Klinicznych (AACE), Stowarzyszenia Lekarzy Endokrynologów (AME; Włochy) i Europejskiego Towarzystwa Tarczycowego (ETA), dotyczące postępowania w zmianach ogniskowych/guzkach tarczycy.13 W nowych zaleceniach podkreślono rolę ultrasonografii (USG) jako głównego badania służącego do obrazowania zmian ogniskowych w tarczycy oraz istotnego narzędzia w określaniu wskazań do biopsji aspiracyjnej cienkoigłowej (BAC). Natomiast badanie MR oraz tomografia komputerowa (TK) nie są zalecane w rutynowej diagnostyce guzków tarczycy, a elastografia na razie także nie zalicza się do badań stosowanych rutynowo. Utrzymano znane od dawna zalecenie, iż nie ma potrzeby wykonywania BAC guzków scyntygraficznie "gorących". Szczególnie istotne jest wprowadzenie w nowych wytycznych pięcioklasowego systemu oceny rozpoznań cytologicznych, w którym wyróżniono:
      1) klasę 1 - biopsje niediagnostyczne,
      2) klasę 2 - zmiany łagodne,
      3) klasę 3 - zmiany pęcherzykowe (w wytycznych z 2006 roku zmiany pęcherzykowe zaliczone były do zmian podejrzanych),
      4) klasę 4 - zmiany podejrzane,
      5) klasę 5 - zmiany złośliwe.

W zaleceniach podkreślono, że powtarzanie BAC zmian pęcherzykowych nie jest zasadne, ponieważ nie dostarcza żadnych nowych informacji. W dokumencie uaktualniono ponadto informacje dotyczące wykonywania badań laboratoryjnych (m.in. poszerzono wskazania do oznaczania stężenia kalcytoniny we krwi) i scyntygrafii tarczycy. Podkreślono, że badanie jodochwytności tarczycy z użyciem jodu promieniotwórczego 131I oraz 123I nie jest rekomendowane do rutynowego stosowania, chyba że podejrzewa się tyreotoksykozę ze słabym wychwytem jodu. Podtrzymano zalecenie, że u większości pacjentów ze zmianami ogniskowymi w tarczycy nie należy stosować terapii L-tyroksyną (L-T4). W dokumencie omówiono także możliwość zastosowania przezskórnego wstrzyknięcia etanolu w leczeniu zmian ogniskowych w gruczole tarczowym. Zwrócono uwagę, że przezskórne wstrzyknięcia etanolu nie powinny być wykonywane w przypadku litych guzków tarczycy, bez względu na to czy są nadczynne, czy nie, oraz bez względu na to czy są pojedyncze, czy występują w wolu wieloguzkowym. Zwrócono ponadto uwagę na przydatność oznaczania stężeń hormonów w popłuczynach z igły biopsyjnej w diagnostyce powiększonych przytarczyc oraz przerzutów do węzłów chłonnych. Osobny rozdział poświęcono różnicom w postępowaniu u dzieci i kobiet w ciąży.13

Na szczególną uwagę zasługują opublikowane w 2010 roku polskie rekomendacje "Diagnostyka i leczenie raka tarczycy", przygotowane przez Polską Grupę do spraw Nowotworów Endokrynnych i zatwierdzone w maju ubiegłego roku podczas konferencji "Rak Tarczycy 2010" w Zakopanem.14 Najistotniejsze zmiany w rekomendacjach dotyczących diagnostyki wola guzkowego i biopsji tarczycy obejmują następujące zalecenia:
      1. Wybór ognisk do biopsji powinien się opierać nie na ich wielkości bądź wyczuwalności w badaniu palpacyjnym, ale na obecności ultrasonograficznych cech sugerujących złośliwość zmiany. Nie obowiązuje już zatem kryterium kwalifikowania do biopsji wszystkich zmian większych niż 10 mm ani też małych guzków badalnych palpacyjnie. W celu ułatwienia wyboru ogniska do biopsji w rekomendacjach zaproponowano również podział ultrasonograficznych cech sugerujących złośliwość na cechy o dużej i mniejszej swoistości.
      2. Rozpoznanie cytologiczne powinno być zakwalifikowane do jednej z sześciu klas diagnostycznych, 14 analogicznych do tych zawartych w stanowisku amerykańskich ekspertów Narodowego Instytutu Raka:15
      a) biopsja niediagnostyczna,
      b) zmiana łagodna,
      c) zmiana pęcherzykowa bliżej nieokreślona,
      d) podejrzenie nowotworu pęcherzykowego,
      e) podejrzenie złośliwości,
      f) nowotwór złośliwy.

Przyjęta w Polsce klasyfikacja różni się zatem od przedstawionej wcześniej klasyfikacji zalecanej w wytycznych AACE/AME/ETA, zawiera bowiem dodatkowo klasę "zmiana pęcherzykowa bliżej nieokreślona", obejmującą nierzadkie przypadki, kiedy nie jest możliwe uściślenie rozpoznania cytologicznego w kierunku rozpoznania "podejrzenie nowotworu pęcherzykowego". W rekomendacjach przedstawiono szczegółowo zalecany sposób postępowania w przypadku każdego z powyższych rozpoznań cytologicznych.
      W dalszej części dokumentu dokładnie omówiono zalecany sposób leczenia i monitorowania raka tarczycy.14

Ubiegły rok obfitował w ważne publikacje z zakresu tyreologii, wśród których nie sposób pominąć konsensusu Amerykańskiego Towarzystwa Tarczycowego (ATA) w sprawie terminologii i klasyfikacji zabiegów wycięcia węzłów chłonnych przedziału środkowego szyi w raku tarczycy.16 Dokument zawiera dokładne definicje operacji jednostronnego i obustronnego wycięcia węzłów chłonnych przedziału środkowego szyi oraz zabiegu rozszerzonego. Wyodrębnia także zabieg terapeutyczny, stosowany w jawnych klinicznie lub widocznych w badaniach obrazowych przerzutach w węzłach chłonnych, oraz zabieg profilaktyczny, kiedy nie stwierdza się takich przerzutów. Autorzy podkreślają, że opis operacji powinien zawierać zarówno wskazania do jej przeprowadzenia (operacja terapeutyczna vs. profilaktyczna), jak również jej zakres (wycięcie jednostronne lub obustronne). Powszechne stosowanie tej ujednoliconej terminologii ułatwi komunikację pomiędzy chirurgami z różnych ośrodków oraz umożliwi jednoznaczne opisywanie wyników badań klinicznych.16
      (i dalej...)
      • guzi_czek Re: Guz, opraecja!!! 22.02.13, 09:12
        Dzięki za tak szczegółowe informacje....
        Czekam na operację, bardziej jednak boję się wyniku pooperacyjnej histopatologii, chociaż w świetle statystyk może nie będzie źle wink
        pozdrawiam
        • kaka73 Re: Guz, opraecja!!! 13.06.13, 23:17
          I jak się skończyło? Ja mam podobnego guza idę własnie na biopsję jutro

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka