Dodaj do ulubionych

po ciąży- problem z dawką leku

05.08.13, 21:20
Witam,
4,5 miesiąca temu urodziłam córkę. W ciąży zdiagnozowano u mnie niedoczynność, zwiększałam stopniowo dawkę leków i przy 100 euthyroxu wyniki i samopoczucie były w porządku.
Potem wyniki skaczą. 6 tygodni po porodzie skontrolowałam trójkę tarczycową, przy tej samej dawce, wyniki:
TSH 0,010 (0,270-4,200)
FT3 6,01 (2,00- 4,40)
FT4 2,47 (0,93 - 1,70)
(czyli weszłam w nadczynność, ale samopoczucie wyśmienite, mogłam góry przenosić)

Lekarz zalecił zejście z euthyroxem do dawki 25 i badania.
Oto wyniki po następnych 6 tygodniach:
TSH <0,005
FT4 1,44 (0,93 - 1,70)
anty-TPO 18,33 (max 34)
anty-TG 206,30 (max 115)
glukoza 97 (70-99)
cholesterol całkowity 218 (max 200)
cholesterol LDL 104 (max 135)
cholesterol HDL 101 (min 65)
trójglicerydy 64(max 150)
Opis USG : Tarczyca niepowiększona, lekko hipoechogenna, bez zmian ogniskowych. W badaniu Power Doppler przepływ miaższowy prawidlowy. Obustronniena szyi nie uwidoczniono ultrasonograficznie nieprawidłowych węzłów chłonnych.

Lekarz sugeruje zmniejszenie dawki do 12,5 euthyroxu. Wyniki po następnych 6 tygodniach i szok, bo niezły przeskok:
TSH 10,130 (0,270- 4,200)
FT4 0,83 (0.93- 1,70)
Wróciły też objawy niedoczynnosci, suche łokcie i kolana, senność, ociężałość, kiepski nastrój..
Nie wiem co teraz, jak ustalić dawkę, przy tej huśtawce? Endo pewnie karze wrócić do dawki 25, skasuje 120 zł i każe przyjść za 6 tygodni..
Czy wynik anty-TG wskazuje na hashimoto?
Proszę o pomoc smile
Obserwuj wątek
    • hashi-tess Re: po ciąży- problem z dawką leku 06.08.13, 10:48
      duchamp123 napisała:

> Witam,
      > 4,5 miesiąca temu urodziłam córkę. W ciąży zdiagnozowano u mnie niedoczynność,
      > zwiększałam stopniowo dawkę leków i przy 100 euthyroxu wyniki i samopoczucie by
      > ły w porządku.
      > Potem wyniki skaczą. 6 tygodni po porodzie skontrolowałam trójkę tarczycową, pr
      > zy tej samej dawce, wyniki:
      > TSH 0,010 (0,270-4,200)
      > FT3 6,01 (2,00- 4,40)
      > FT4 2,47 (0,93 - 1,70)
      > (czyli weszłam w nadczynność, ale samopoczucie wyśmienite, mogłam góry przenosi
      > ć)
      >

i trzeba było jeszcze nie ruszać dawki.
      Tak właśnie jest po porodzie, że masz full wypas sił.
      Medyk, który zalecił zmniejszenie dawki do 25 i to szybko
      niewiele wie o suplementacji l-tyroksyny.
      Szkoda też, że lekarz w ciąży nie dokończył diagnozy.
      Czy usg było wykonane już po porodzie?

P/ciała i usg wskazują na hashimoto. Czy masz
      wymiary tarczycy bo powiedzenie, że gruczoł jest
      niepowiększony o niczym nie mówi.

W Twojej obecnej sytuacji należy bardzo
      ostrożnie podnosić dawkę l-tyroksyny/euthyroxu.
      Jeśli zażywasz 12,5mikrogr. to nawet dzisiaj/teraz
      zażyj następne 12,5 i po kilku dniach dodaj następne
      12,5 itd. tak długo aż dojdziesz do dawki 50mikrogr.
      Na dawce 50mg bądź całe 5-6tygodni i dopiero teraz
      oznacz trójcę tarczycową.
      Wpisz wyniki w wątku, a w międzyczasie sygnalizuj
      swoje samopoczucie.
      Zakup książkę pt. :Jak żyć z hashimoto".
      • duchamp123 Re: po ciąży- problem z dawką leku 06.08.13, 11:41
        Dzięki,
        Nie mam wymiarów tarczycy, objętości też nie. Usg wykonałam po porodzie i zmianie lekarza. Wcześniej leczyłam sie na nfz i może dlatego nie miałam zleconych przeciwciał i usg.
        Na pytanie o przeciwciala lekarz twierdził, ze w ciązy wyniki sia niemiarodajne i tylko podnosil dawke tyroksyny.
        Czy powinam zbadać też przeciwciała TRAB? Strasznie droga sprawa..
        I czy wykonać porządne usg?

• muktprega1 Re: po ciąży- problem z dawką leku 06.08.13, 12:25
          Też nie rozumiem dlaczego kazał Ci zmniejszać dawkę w czasie zawirowań hormonalnych po porodzie....
          Wynik anty TG wskazuje jak najbardziej na Hashimoto i hipogeniczność gruczołu, powinnaś mieć skierowanie na USG z trzema wymiarami, żeby obliczyć objętość tarczycy i mieć porównanie za jakiś czas.
          Ładnie Cię pan dr wpędził w niedoczynność. A tak na marginesie od razu z dnia na dzień kazał odstawić 100 na 25?
          • duchamp123 Re: po ciąży- problem z dawką leku 06.08.13, 15:05
            Lekarz kazał zejść do tej dawki natychmiast, jakby przestraszył się wyników sugerujących nadczynność..
            Na nastepnej wizycie, kiedy ft4 bylo już w normie a tsh wciąż w zaniku, prawie z dumą zaznaczył jak dobrze postąpił i kazał zejść z lekiem do 12,5..ehh
            Poczytałam trochę i zaczynam rozumieć..z opisu usg wynika,że niby tarczyca niepowiększona, ale czy nie pomniejszona...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka