Dodaj do ulubionych

PROSZĘ O POMOC RADIOJOD PRZED PIERWSZĄ CIĄŻĄ

07.08.13, 09:08
Witam, dziewczyny nie wiem co robić, więc byłabym wdzięczna za jakąś radę, może Wy będziecie w stanie mnie trochę nakierować. W 2008 roku wykryto u mnie nadczynność tarczycy. Leczyłam się Thyrosanem przez około rok i wyszłam z choroby. Robiłam raz w roku kontrolę THS i FT4 i wszystko było w porządku do marca 2012 r. Zaczęłam się źle czuć zrobiłam badania i wyszło mi TSH 0,01 a FT3 11,4, FT4 40,5. Zaczęłam przyjmować Thyrosan 2x1 tabletke w maju moje wyniki TSH 0,02, FT4 17,1. W czerwcu miałam już wszystko w normie TSH 1,53 FT4 12,5 i taka sytuacja cały czas się utrzymywała jednak cały czas miałam złą morfologię. Lekarze mówili, że to nic strasznego itp. Szukałam w międzyczasie endokrynologów, odbijałam się od gabinetu do gabinetu, żeby dowiedzieć się co dalej. Każdy mówił coś innego. W końcu trafiłam do mojej obecnej p. endokrynolog, która stwierdziła, że od Thyrosanu mam leukopenię. Thyrosan źle działał na mój szpik. W pierwszym rzucie choroby przez około tydzień przyjmowałam Thyrozol, ale miałam po nim wysypkę, stąd Thyrosan. Jesienią wyczytałam w necie, że warto zrobić antyTrab, więc w październiku 2012 zrobiłam i wyszło mi 2.35 norma < 1,8 negatywny, więc ewidentny Graves, przy czym TSH było 1.221 norma 0.34-4.94, Ft4 16.36 norma 9.01-19.05. Lekarka kazała nadal brać Thyrosan 2 razy w tygodniu z zaznaczeniem, że trzeba zrobić radiojod ze względu na leukopenię (leczyłam się już wtedy na nią u hematologa). W związku z tym, że mam 30 lat i jeszcze nie mam dzidziusia, zapytałam ją czy możemy spróbować odstawić leki za jakiś czas, zobaczyć jak organizm zareaguje i spróbować na razie bez radiojodu. Zgodziła się niechętniesmile Od lutego brałam 1/2 tabletki Thyrosanu 2 razy w tygodniu przez 2 miesiące i po tej dawce mój wynik TSH 1.012 norma 0.34-4.94, FT4 17.89 norma 9.01-19.05. (w lutym znowu zrobiłam antyTrab wynik 1.79 norma <1.8 negatywny). W związku z dobrymi wynikami w kwietniu odstawiłam zupełnie Thyrosan. Wynik pod koniec mają TSH 1.038, FT4 16.81. Lekarka wówczas powiedziała, że mogę próbować zachodzić w ciążę. Odstawiłam środki antykoncepcyjne, jednak przed staraniem się o dzidzię chciałam zrobić przeciwciała różyczkę itp,. Wyniki odebrałam tydzień temu i niestety wynik TSH 0.037 (0.27-4.2), FT4 26.35 (12.0-22.0). Lekarka kazała wrócić mi do Thyrosanu przez tydzień 3x1 kontrola morfologii ze względu na leukopenię i po tygodniu 2x1 przez 2 tygodnie kontrola TSH i FT4. Zaznaczyła oczywiście, że konieczne jest leczenie radykalne w postaci radiojodu. Bardzo chciałam zajść w pierwszą ciążę bez pozbywania się tarczycy, więc nie wiem co robić. Dodam tylko, że moja lekarka jest bardzo zdziwiona, że moja tarczyca przy złych wynikach tak szybko reaguje na tak słaby lek jakim jest Thyrosan. Dodam tylko, że mam bardzo małą tarczycę, która się kurczy, nie mam żadnych guzków. USG z 2009 r. opis: tarczyca dwupłatowa położona prawidłowo. Płat prawy o obj. 5,36 ml, płat lewy 4,96 ml, grubość 4 mm. USG z maja 2012 r. opis: Cieśń - 4mmm, płat prawy - 17x12x47mm, płat lewy 13x13x46mm. Tarczyca niepowiększona. Płat prawy o prawidłowej echogeniczności, bez zmian ogniskowych. Płat lewy zaokrąglony o niejednorodnej echogeniczności, bez wydzielających suę zmian ogniskowych. Okolice dużych naczyń bez zmian patologicznych. Patologicznych węzłów chłonnych nie uwidoczniono.
Nie wiem co mam robić bo wiem, że radiojod to już ostateczność i nie ma odwrotu, dlatego chciałabym spróbować wszystkich możliwych sposobów zanim się na niego zdecyduję. Myślałam może, żeby spróbować po tylko latach wrócić do Thyrozolu lub spróbować Metizolu ze względu na szkodliwość Thyrosanu. Wczoraj wyczytałam też o metodzie Zenni, nie wiem czy decydować się przed pierwszą dzidzią na radykalny krok. Mam nadzieję, że napisałam to dosyć składnie, będę Wam bardzo wdzięczna za radysmile
Pozdrawiam i życzę miłego dniasmile
Obserwuj wątek
    • hashi-tess Re: PROSZĘ O POMOC RADIOJOD PRZED PIERWSZĄ CIĄŻĄ 07.08.13, 13:59
      jessieq.pl napisała:

> Nie wiem co mam robić bo wiem, że radiojod to już ostateczność i nie ma odwrotu

jeśli to jest GB, to istnieje taka możliwość, że po jodowaniu
      choróbsko lubi wracać.

> , dlatego chciałabym spróbować wszystkich możliwych sposobów zanim się na niego
      > zdecyduję. Myślałam może, żeby spróbować po tylko latach wrócić do Thyrozolu l
      > ub spróbować Metizolu ze względu na szkodliwość Thyrosanu.

niestety najlepszym sposobem pozbycia się takich huśtawek hormonalnych przy GB
      jest wycięcie gruczołu.

Jednak można podejrzeważ z powodu niskich trab-ów, że masz
      hashimoto, a nie gravesa. A może jesteś mixem?
      Oznaczałaś kiedykolwiek p/ciała TPO i TG?
      • jessieq.pl Re: PROSZĘ O POMOC RADIOJOD PRZED PIERWSZĄ CIĄŻĄ 07.08.13, 15:01
        Hasshi-tess bardzo Ci dziękuję za zainteresowaniesmile Oznaczałam z tego co widzę przeciwciała w pierwszym rzucie choroby w 2008 r. i wówczas AntyTPO miałam 161.5 norma do 34. Lekarze praktycznie nic nie mówia o badaniach, sama się domyślam i proponuję to jest dla mnie masakrasmile
        Dziękuję Ci jeszcze raz i pozdrawiamsmile
        • hashi-tess Re: PROSZĘ O POMOC RADIOJOD PRZED PIERWSZĄ CIĄŻĄ 07.08.13, 15:20
          smile

ciekawa jestem jaką podejmiesz decyzję.
          • jessieq.pl Re: PROSZĘ O POMOC RADIOJOD PRZED PIERWSZĄ CIĄŻĄ 07.08.13, 15:38
            Hashi-tess idę za 5 dni na badanie krwi może powinnam zrobić jeszcze coś? Jak sądzisz może antyTrab? O czym świadczyło to moje podwyższone antyTPO?
            • hashi-tess Re: PROSZĘ O POMOC RADIOJOD PRZED PIERWSZĄ CIĄŻĄ 07.08.13, 17:30
              przy chorobach tarczycy oznaczamy z reguły 3 rodzaje p/ciał:
              TPO
              TG
              i w przypadku podejrzenia nadczynności TRAB.

TRAB to p/ciała przeciwko TSH. występują i potw. chorobę graves-basedowa.
              W tym schorzeniu występują również p/ciała TPO.
              Nie słyszałam/nie czytałam/chyba że się mylę nie występują p/ciała TG.

Natomiast wszystkie razem mogą występować w Hashimoto
              lub mając dwa schorzenia jednocześnie - potocznie nazywane mixem.

W hashimoto trab występują rzadko choć się zdarzają i są niewiele
              przekroczone normy.

Miałaś robioną biopsję tarczycy?
              Ona często potwierdza hashimoto.
              • muktprega1 TRABY 07.08.13, 23:34
                Kiedyś zapisałam sobie taką informację o trabach:

"i znalazlam cos takiego na stronach slaskiego laboratorium analitycznego :
                Częstość występowania przeciwciał przeciw TSH
                choroba Basedowa 80 - 100%
                poporodowe zapalenie tarczycy 50 - 70%
                zapalenie tarczycy typu Hashimoto 10%
                pierwotny obrzęk śluzakowaty 0-5%
                guz autonomiczny tarczycy ok. 5%
                zdrowy 0 "
                • jessieq.pl Re: TRABY 08.08.13, 20:35
                  Baardzo Ci dziękujęsmile
                  Pozdrawiamsmile
                  Czyli powinnam zrobić TPO, TG i TRAB?
                  MIłego wieczorusmile
              • jessieq.pl Re: PROSZĘ O POMOC RADIOJOD PRZED PIERWSZĄ CIĄŻĄ 08.08.13, 20:33
                Niestety nie miałam robionej biopsjisad czyli powinnam zrobić teraz AntyTPO i trab?
                Hasi-tess dziękuję za zainteresowaniesmile
                • hashi-tess Re: PROSZĘ O POMOC RADIOJOD PRZED PIERWSZĄ CIĄŻĄ 08.08.13, 22:16
                  jakoś dziwnie jesteś prowadzona przez lekarza.
                  Nazwał chociaż chorobę tarczycy?
                  • jessieq.pl Re: PROSZĘ O POMOC RADIOJOD PRZED PIERWSZĄ CIĄŻĄ 11.08.13, 22:45
                    Tak powiedział, że to Graves i konieczny jest radiojodsad Hashi-tess jakie badania radzisz mi zrobić?smile
                    Dziękuję i pozdrawiamsmile
                    • muktprega1 Re: PROSZĘ O POMOC RADIOJOD PRZED PIERWSZĄ CIĄŻĄ 12.08.13, 08:07
                      Ja przed takimi radykalnymi posunięciami konsultuję się przynajmniej z trzema niezależnymi od siebie lekarzami (operacje itp) i dopiero po takiej konsultacji podejmuję decyzję. Często dostaję wykluczające się propozycje wink
                      • jessieq.pl Re: PROSZĘ O POMOC RADIOJOD PRZED PIERWSZĄ CIĄŻĄ 17.08.13, 22:55
                        Hej dzięki za podpowiedźbig_grin Ja też się konsultuję, problem jest tylko taki, że nie mogę znaleźć dobrego lekarza. Byłam u kilku każdy mówi coś innego. Jest jedn a dobra lekarka jednak nie pezyjmuje nowych pacjentówsad też wolałabym przed radykaknym rozwiązaniembyć pewna, że nie ma innego wyjścia. Może polecicie jakiegoś dobrego lekarza?

• hashi-tess Re: PROSZĘ O POMOC RADIOJOD PRZED PIERWSZĄ CIĄŻĄ 17.08.13, 23:57
                          jesli chcesz, aby ktoś polecił Ci lekarza napisz skąd jesteś.

Wydaje mi się, że powinnaś zrobić całą diagnostykę pod kątem
                          chorób tarczycy, tj.
                          usg z pełnym opisem i wymiarami gruczołu
                          Badania z krwi
                          TSH
                          FT4
                          FT3
                          i wszystkie 3 p/ciała
                          TPO
                          TG
                          i koniecznie trab.
                          • jessieq.pl Re: PROSZĘ O POMOC RADIOJOD PRZED PIERWSZĄ CIĄŻĄ 19.08.13, 11:46
                            Hashi-tess bardzo dziękuję za odpowiedź, jestem z Trójmiasta, byłam tu już u wielu endokrynologów. Jest jedna bardzo dobra doktor, która niestety nie przyjmuje nowych pacjentów. Szukam więc jakiegoś lekarza w Warszawie zanim zdecyduję się usunąć tarczycę. Idę w środę na badania krwi, więc zrobię wszystkie zalecone przez Ciebie wyniki. Dzięki za radysmile potrzebowałam wsparciasmile
    • hashi-tess Re: PROSZĘ O POMOC RADIOJOD PRZED PIERWSZĄ CIĄŻĄ 07.08.13, 14:01
      dodam jeszcze, że w nadczynności nie jest
      wskazane zajście w ciążę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka