Dodaj do ulubionych

Wyniki nastolatki

22.11.13, 00:04
Witam wszystkich smile
Dzisiaj odebrałam wynik TSH mojej 15 letniej córki i wynosi on 4,459 przy normie 0,350 do 4,940.
Orientuje się może ktoś czy dla nastolatków są takie same normy jak dla dorosłych? Córkę od jakiegoś czasu męczą rożnego rodzaju dolegliwości np nie może się skupić na nauce, denerwuje się z byle powodu (chociaż u nastolatków to chyba norma smile) miewa częste bóle brzucha połączone z biegunką, kolki, często boli ją głowa, miewa zawroty głowy, rano nie można jej dobudzić, w południe jest ok. popołudniu znowu jest senna a wieczorem nie może zasnąć. Ma również lekką nadwagę ale apetyt też jej dopisuje. Próbujemy znaleźć przyczyny jej dolegliwości
Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: Wyniki nastolatki 22.11.13, 10:28
      Witaj
      Powtórzyłabym wynik, jeśli nadal wysoki zajęłabym się diagnozą:
      - USG tarczycy z dokładnym opisem i 3 wymiarami ewentualnie objętością (upewnij się przed czy pracownia USG spełnia te warunki )
      - przeciwciała - a-TPO, a-TG
      - hormony tarczycy Ft4 i Ft3
      - ogólne badanie krwi wraz z Ferrytyną poziomem wit D3 i B12, objawy które opisałaś mogą wynikać z różnych powodów i niedoczynnośi i niedokrwistości.
      Młode osoby powinny mieć TSH poniżej 2

forum.gazeta.pl/forum/w,94641,147531436,147542565,Re_wiek_a_norma_tsh.html
      • hashi-tess Re: Wyniki nastolatki 22.11.13, 10:47
        dla mnie opisane objawy i wynik TSH wyraźnie
        sugerują problemy z tarczycą.
        • makowapanienka2 Re: Wyniki nastolatki 22.11.13, 15:44
          Dzięki za odpowiedź.
          Córka miała też robioną w tym samym czasie podstawową morfologię i poziom glukozy i wygląda na to że wszystko jest ok.
          Hemoglobina 13,1 - norma 12,1-15,1
          erytrocyty 4,6 - norma 4,1-5,1
          hematokryt 39 - norma 35-44
          glukoza 5,12 - norma 3,9-5,5
          Będę musiała przejść się z córką do pediatry i poprosić o skierowanie na dalsze badania i USG.
          • makowapanienka2 Re: Wyniki nastolatki 04.12.13, 10:35
            Byłam wczoraj z córką u pediatry i dostałam skierowanie do endokrynologa. Ponieważ terminy są strasznie długie więc i tak pójdziemy prywatnie. Mam w związku z tym prośbę, jakie badania warto zrobić córce przed wizytą? Uznałam że skoro i tak mam za wizytę płacić to trzeba ją wykorzystać na maxa wink potem i tak będę musiała wykonać badania odpłatnie. Mam jeszcze pytanie czy może znacie jakiegoś dobrego endokrynologa w Krakowie? Ja znalazłam taką panią:
            dr n. med.Ewa Krajewska-Siuda ma dużo dobrych opinii i przyjmuje niedaleko.
            • muktprega1 Re: Wyniki nastolatki 04.12.13, 16:53
              > jakie badania warto zrobić córce przed wizytą?

Masz odpowiedź w swoim wątku:
              forum.gazeta.pl/forum/w,24712,148171641,148175271,Re_Wyniki_nastolatki.html
              smile
              • makowapanienka2 Re: Wyniki nastolatki 04.12.13, 17:20
                ups smile czerwienie się wink
                • muktprega1 Re: Wyniki nastolatki 04.12.13, 19:41
                  Eeee tam wink
                  • makowapanienka2 Re: Wyniki nastolatki 08.03.14, 15:14
                    Dzisiaj odebrałam wyniki córki a w poniedziałek idziemy do endokrynologa. Najciekawsze jest to że TSH tym razem wyszło jej idealnie.
                    TSH 1,001 norma 0,350 - 4,940
                    FT3 2,62 norma 1,71 - 3,71
                    FT 4 0,97 norma 0,70 - 1,48
                    aTPO 5,99 norma 0 - 5,61
                    aTG 27,89 norma 0- 4,11

Co o tym myślicie, bo z tego co widzę to przekroczone są aTPO i aTG ?
                    • muktprega1 Re: Wyniki nastolatki 08.03.14, 21:50
                      > aTPO 5,99 norma 0 - 5,61
                      > aTG 27,89 norma 0- 4,11

To są typowe przeciwciała przy Hashimoto, a same hormony są na dość niskim poziomie:
                      FT4 34.62% [wynik 0.97, norma (0.7 - 1.48)]

FT3 45.50% [wynik 2.62, norma (1.71 - 3.71)]

Weź ze sobą do lekarza również ten poprzedni wynik TSH, bo lekarze bardzo go lubią, na podstawie teraźniejszego może nie wypisać dziewczynie tyroksyny wink

A jak wygląda USG? Jeśli go nie masz poproś o skierowanie endo, z powodu Hashimoto tym bardziej zrób Jej wyniki D3, B12 i ferrytynę - najczęściej kulejące u nas.
                      • makowapanienka2 Re: Wyniki nastolatki 10.03.14, 17:33
                        Właśnie jesteśmy po wizycie
                        Pani doktor obejrzała wyniki, zbadała córkę i stwierdziła Hashimoto. Na razie żadnych leków nie przepisała ponieważ córka i TSH i ft3 i ft4 ma w normie (samopoczucie przy obecnym1,001 też ma o niebo lepsze niż w listopadzie przy4,459). Mamy co 2 miesiące badać TSH i jeśli by przekroczyło 2,5 (norma dla osób zdrowych jest 4,940) to mamy się zgłosić a jeśli nie to mamy przyjść z pół roku. Zleciła też USG tarczycy, poziom insuliny, poziom glukozy, cholesterol i trójglicerydy. Kazała zażywać tran i zaleciła dietę (córka chce schudnąć 10-15 kilo) która ma się opierać głównie na produktach białkowych i warzywach. Chleb - co najwyżej 2 kromki razowego żytniego dziennie, żadnych potraw mącznych. Myślę że do tych badań dołączę dodatkowo D3, B12 i ferrytynę jak radziłaś smile
                        Pozdrawiam
                        • djpa Re: Wyniki nastolatki 10.03.14, 20:41
                          Wydaje mi się, że lekarka bardzo rozsądna smile Cieszcie się i się jej trzymajcie smile I zdrowia smile
                        • natder Re: Wyniki nastolatki 11.03.14, 08:24
                          Czy córka bierze tyroksynę?
                          Wydaje mi sie, że poprzednie badania były robione w rzucie choroby, TSH było wysokie - tarczyca uwolniła wiec jakąś ilość hormonów i teraz wyniki są lepsze i samopoczucie też - ale trzeba trzymać rękę na pulsie.
                          Gdyby coś działo sie z samopoczuciem - nie czekałabym tylko oznaczyła chociąż TSH.
                          A jak wyszło usg tarczycy?
                          Tu też trzeba pilnować co się dzieje. Dobrze byłoby znać aktualną objętość gruczołu by móc sprawdzić za jakiś czas czy się pomniejsza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka