Dodaj do ulubionych

Wyniki vs. objawy - tarczyca czy "tylko" anemia?

20.01.14, 20:43
Witam.
Przede wszystkim bardzo proszę o interpretację:
FT3 22,95% [wynik 4.2, norma (3.53 - 6.45)]
FT4 2,41% [wynik 11.73, norma (11.46 - 22.65)]
TSH 3,944 [norma (0,350 - 4,780)]

Czyli niby wszystko w normie, choć FT4 bardzo blisko dolnej granicy. Jednak obserwuję mnóstwo objawów charakterystycznych dla niedoczynności. Dodatkową okolicznością są kiepskie wyniki morfologii, mogące wskazywać na anemię. Zawsze miałam problem z utrzymaniem prawidłowego poziomu żelaza, ale wystarczała suplementacja i korekta diety.
Teraz dodatkowo pech chciał, że badanie wypadło w ostatnich dniach miesiączki, i to wyjątkowo obfitej. Efektem jest bardzo niskie żelazo w surowicy i zaburzone inne powiązane wskaźniki (obniżone MCV, MCHC, podwyższone EOS, MONO oraz OB=18, choć nie wiem, czy ma to znaczenie).
Nigdy nie byłam wulkanem energii, ale też nie czułam się aż tak paskudnie. Zupełną nowością są też dla mnie ogromne kłopoty z koncentracja i pamięcią, czasem czuję się jak 90-latka z Alzheimerem sad (a mam zaledwie 33)
Podejrzewam, że internista po obejrzeniu wyników badań złoży wszystkie moje problemy na karb niedoboru żelaza. I ja tez chciałabym tak myśleć, a jednak czuję, jakby tym razem coś było inaczej...
Dlatego proszę o opinię - czy warto się przejmować tym nie do końca idealnym FT4? Czy raczej nie ma ono wpływu na mój obecny stan?
Obserwuj wątek
    • natder Re: Wyniki vs. objawy - tarczyca czy "tylko" anem 20.01.14, 20:57
      Te wyniki nie są dobre, u młodych osób TSH nie powinno przekroczyć poziomu 2, u Ciebie jest sporo wyższe. Większość ludzi czuje się ok mając hormony na poziomie 70-100% - zobacz jak niski jest Twój poziom ft3 nie mówiąc o ft4. Masz prawo kiepsko się czuć przy takich wynikach.
      Konieczna wizyta u edokrynologa, przydałoby się usg wraz z wymiarami tarczycy.
      Z badań z krwi przeciwciała anty-TPO i antyTG a także klasyka niedoborów występujących przy niedoczynności czyli ferrytyna, b12 i d3.
      Leczenie - łykanie sztucznej tyroksyny w tabletkach.
      • procesor Re: Wyniki vs. objawy - tarczyca czy "tylko" anem 20.01.14, 21:04
        a poza tym np. obfite miesiączki też mogą towarzyszyć niedoczynności!

anemia anemią ale z tarczycą zdecydowanie jest coś nie tak
        Natder już napisała - USG aTPO i aTG koniecznie zrób

i jeszcze test:
        www.chorobytarczycy.eu/test#0
        • k4rolink4 Re: Wyniki vs. objawy - tarczyca czy "tylko" anem 20.01.14, 23:46
          Bardzo dziękuję za szybkie odpowiedzi. Jutro rano wybieram się z wynikami z powrotem do lekarza, teraz wiem, że nie mogę się dać zbyt receptą na preparat z żelazem.
          Co do testu - robiłam już wcześniej, dał wynik 23, ale trochę go zignorowałam, bo większość (18) punktów pochodziła z części pierwszej, czyli tylko moich subiektywnych odczuć i samopoczucia. Nie mam zbytniej wiedzy o historii chorób związanych z tarczycą w rodzinie, nigdy się tym nie interesowałam, ale chyba pora nieco podociekać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka