Dodaj do ulubionych

pmóżcie zinterpretować wyniki-dziecko lat 10.

30.03.14, 17:01
witam wink

moja córka ma 10 lat - od ostatnich wakacji próbujemy diagnozować jej tarczycę - ja mam hashimoto.

pierwszy wynik TSH tragiczny - 8, 35. myślałam, że może to błąd laboratorium, zrobiłam na drugi dzień badania w innym labku - tsh - 3.55, wolne hormony powyżej 50 %, przeciwciała w normie. w usg tarczycy wyszło, iż tarczyca jest maleńka - zaledwie 3 ml, bez cech zapalenia. córka miała wtedy 9 lat.

mój endo stwierdził hashimoto, kazał dawać euthyrox 25, na poczatek połówkę, potem dojśc do dawki 25. pojechałam do endo dziecięcego, który kazal mi się odczepić od dziecka i nie szukać mu chorób.

leku więc nie podałam, dziecko czuło się dobrze, jedyne kłopoty to słaby wzrost i problemy z włosami. koncentracja w szkole poprawiła się po magnezie.

kazano mi skontrolować dziecko za pół roku. skontrolowałam , wciąż nie podając tyroksyny- wolne hormony troszkę spadły / 53 i 49%/, TSH 2.82. lekarz, który kazał mi dawać euthyrox ucieszył się, że sytuacja się ustablilizowała. nie przyznałam się, że nie podawałam euthyroxu.

w międzyczasie sama zmieniłam lekarza, i byłam bardzo zadowolona z prowadzenia mojej osoby. zrobiłyśmy razem badania, odebrałam wyniki dziecka tydzien temu i zdębiałam - TSH 3.41, ft3 - 157%, ft4 - 87 % .dziecko wciąż bez euthyroxu.

wizytę u endo dziecięcego mam dopiero w czerwcu, postanowiłam więc skonsultować dziecko u swojego lekarza, który stwierdził maleńką tarczycę w USG - zaledwie 2 ml, i mimo bardzo wysokiego poziomu ft3, i całkiem sensownego poziomu ft4, kazał absolutnie podawać letrox w dawce 50 / oczywiście, zacząc stopniowo od mniejszej/.

jestem zaskoczona, bo co prawda, wynik 3, 41 nie jest jakiś cudowny, ale ft 3 jest wysoki, a ft 4 poza normę - w moim pojęciu, jak teraz dam dziecku tyroksynę, wpędzę ją w nadczynność. lekarz jest sprawdzony i dobry, ja jestem bardzo zadowolona - ale tą decyzją mnie zaskoczył.

młoda ma pewne objawy niedoczynnosci, mamy problem ze wzrostem - od ub. roku urosła zaledwie o centymetr.

co robić?
Obserwuj wątek
    • djpa Re: pmóżcie zinterpretować wyniki-dziecko lat 10. 31.03.14, 08:53
      Wzrost córki może być niepokojący. Jak wzrost jej rodziców? Można zrobić rtg nadgarstka w celu ustalenia wieku kostnego. Jeśli wyjdzie za niski, można podejrzewać tarczycę.

Warto zbadać córce D3 i ferrytynę. Przyjrzeć się diecie. Jeśli są niedobory cynku, to włosy będą słabe, a jeśli D3 jest mało, to gorzej wchłania się wapń i przez to może być gorzej ze wzrostem. Kiedyś czytałam o tym, że dzieci jedzące nabiał rosły o kilka cm więcej w ciągu roku niż dzieci nie jedzące nabiału.

Z tą wielkością tarczycy to sama nie wiem. Syn i córka mieli niecałe dwa lata temu tarczyce po 2.5ml, z tym, że syn ma niedoczynność tarczycy, a córka nie, a są w zbliżonym wieku (1.5 roku różnicy). Córka ma okresowo suchą lub bardzo suchą skórę na dłoniach i musi je kremować. Głównie zimą. Możliwe, że jakiś rodzaj mydła do rąk w przedszkolu jej nie służy, bo to się pojawia okresowo i znika.

Jeśli norma na fT3 jest dla dorosłych, to dzieci mogą mieć fT3 powyżej tej normy.
      • solaris31 Re: pmóżcie zinterpretować wyniki-dziecko lat 10. 31.03.14, 10:01
        ja jestem niska, mam 160 cm, tata jest wysoki - 188 cm. córka fizycznie podobna do ojca. pewnie córka nie będzie miała wzrostu modelki, ale niepokoję się tym, że przez rok praktycznie nie urosła sad pediatra też się tym martwi.

kurcze, mogłam faktycznie zrobić dodatkowe badania confused teraz trzeba będzie kłuć się na nowo.

jak chodzi o nabiał, młoda akurat tutaj kłopotu nie ma, mleko pije często i chętnie, na sery tez nie wybrzydza. myślę, że tutaj kłopotu nie ma. prędzej będzie kłopot z D3.

normę przeliczałam dorosłą.

i nie wiem, czy podawać jej te leki czy nie? wolne hormony ok, ale TSH jednak wzrosło. ponoć u dzieci TSH ma jednak większe znaczenie. sama nie wiem.
        • muktprega1 Re: pmóżcie zinterpretować wyniki-dziecko lat 10. 31.03.14, 15:43
          Te poprzednie wyniki, to jakieś "normalne" wink ale te ostatnie rzeczywiście jakieś dziwne:

TSH 3.41, ft3 - 157%, ft4 - 87 % .dziecko wciąż bez euthyroxu.

Nie wiem jak to jest z przeciwciałami u osób nie biorących tyroksyny, bo takie wysokie wyniki Ft4 i-lub Ft3 można mieć np w czasie rzutu choroby, kiedy wzrastają przeciwciała a-TPO oraz a-TG.
          Chociaż moje ostatnie też bardzo dziwne, więc chcę je powtórzyć za jakiś miesiąc, może też powtórz? Kilka razy zdarzały się pomyłki laboratoryjne.
          • solaris31 Re: pmóżcie zinterpretować wyniki-dziecko lat 10. 02.04.14, 11:17
            pewnie tak zrobię, chociaż mój endo mówi, że o pomyłce raczej nie może być mowy. powtórzę badania za ok. miesiąc, przy okazji zrobię D3.
    • hashitess Re: pmóżcie zinterpretować wyniki-dziecko lat 10. 03.04.14, 01:00
      solaris31 napisała:

>
      > młoda ma pewne objawy niedoczynnosci, mamy problem ze wzrostem - od ub. roku ur
      > osła zaledwie o centymetr.
      >
      > co robić?

piszesz, że ma objawy niedoczynności.
      Może wpisz jakie oprócz problemu ze wzrostem.

Wysokie TSH i wysokie hormony tarczycy to ewidentny
      rzut choroby hashimoto. Pisałaś o małej tarczycy.
      Ja swojemu dziecku podałabym eutyrox.
      • solaris31 Re: pmóżcie zinterpretować wyniki-dziecko lat 10. 03.04.14, 09:53
        z innych objawów - kłopoty z koncentracją, uczucie zimna, ogólna nerwowość - ale dziecko jest bardzo wrażliwe, więc może akurat tu tarczyca niewinna. córka jest bardzo sczupła - no to akurat zupełnie nie pasuje do niedoczynnosci wink je jak smok, chuda jak patyk - ale przemianę zawsze miała dobrą.

myślałam o tym, czy to nie rzut czasem, jeśli wysokie tsh i wysokie hormony oznaczają rzut, to mogłoby się zgadzać. ale z tego, co wiem, to w takim stanie nie powinno się pakować hormonów. logicznie rzecz biorąc - jak jest rzut i wysokie hormony, to podanie syntetycznego tylko pogorszy sprawę, bo ilosc hormonów jeszcze się zwiększy.

po jakim czasie wyjdą przeciwciała? wiem, że pojawiają się w rzucie choroby - ale kiedy? i kiedy spadają? u mnie nigdy nie stwierdzono przeciwciał, niewiele o nich wiem.
        • hashitess Re: pmóżcie zinterpretować wyniki-dziecko lat 10. 03.04.14, 19:40
          solaris31 napisała:

> z innych objawów - kłopoty z koncentracją, uczucie zimna, ogólna nerwowość - al
          > e dziecko jest bardzo wrażliwe, więc może akurat tu tarczyca niewinna.

to są typowe objawy złej pracy tarcZycy

córka je
          > st bardzo sczupła - no to akurat zupełnie nie pasuje do niedoczynnosci wink je ja
          > k smok, chuda jak patyk - ale przemianę zawsze miała dobrą.

chudość w niedoczynności to nic nowego.
          Najczęściej jest to spowodowane nietolerancją glutenu
          czy też laktozy lub wszystko razem.

>
          > myślałam o tym, czy to nie rzut czasem, jeśli wysokie tsh i wysokie hormony oz
          > naczają rzut, to mogłoby się zgadzać. ale z tego, co wiem, to w takim stanie ni
          > e powinno się pakować hormonów.

zgadza się. Rzut choroby należy przeczekać.

> po jakim czasie wyjdą przeciwciała? wiem, że pojawiają się w rzucie choroby - a
          > le kiedy? i kiedy spadają? u mnie nigdy nie stwierdzono przeciwciał, niewiele
          > o nich wiem.

są dwa rodzaje hashimoto:

1. limfocytarne zapalenie i tu najczęściej p/ciała występują
          2. zanikowe zapalenie i tu p/ciał z reguły nie ma.

• bebelu Re: pmóżcie zinterpretować wyniki-dziecko lat 10. 03.04.14, 21:21
            "..z innych objawów - kłopoty z koncentracją, uczucie zimna, ogólna nerwowość - ale dziecko jest bardzo wrażliwe, więc może akurat tu tarczyca niewinna. córka jest bardzo sczupła - no to akurat zupełnie nie pasuje do niedoczynnosci wink je jak smok, chuda jak patyk - ale przemianę zawsze miała dobrą..."

To jakby o mnie, tylko jakieś 30 lat temu, a dobijam do 40-tki smile. Niestety nikt mi hormonów nie podał aż sama o to zadbałam około 30-tki, jak już prawie nie było co zbierać. Do tej pory nadwaga w niedoczynności mi nie grozi, co najwyżej zatrzymywanie wody +max. 5kg.
            Także i takie typy z Hashimoto bywają.
            Zbadaj córkę za jakiś czas i powinno się wyjaśnić smile.
    • solaris31 Re: pmóżcie zinterpretować wyniki-dziecko lat 10. 23.04.14, 19:09
      kolejne wyniki - z dzisiaj

TSH-2.92

ft4-1.03 - 20%
      ft3 - 4.50-112%

zrobiłam też ferrytynę - wynik 17.75 ng/ml

na wynik D3 czekam. w opisie ugs - tarczyca hipoplastyczna / ok 2 ml/, płaty normoechogeniczne, jednorodne, przeciętnie ukrwione.

bardzo jestem zaskoczona dużym spadkiem ft 4 .

leków wciąż nie podaję. z objawów - wciąż kłopot ze wzrostem / sukienka komunijna na niedaleką rocznice komunii pasuje idealnie uncertain, kłopoty z włosami - nie rosną, łamią się i wypadają, z koncentracją jakby trochę lepiej.

co o tym wszystkim sądzicie?
      • muktprega1 Re: pmóżcie zinterpretować wyniki-dziecko lat 10. 23.04.14, 22:39
        Biorąc pod uwagę, ze podejrzewałyśmy ostatnio rzut choroby przy wynikach:
        poprzednich - TSH 3.41, ft3 - 157%, ft4 - 87 %

to obecny np spadek poziomu Ft4 oraz TSH potwierdzałby poprzednie podejrzenia, bo właśnie po rzucie hormony spadają, pewno za jakiś czas co nieco Ft3 też się obniży.
        > TSH-2.92
        > ft4-1.03 - 20%
        > ft3 - 4.50-112%

Biorąc pod uwagę aktywność choroby zdecydowałabym się podawać dziecku tyroksynę w/g sugestii drugiego lekarza. Czy zauważyłaś u niej wzrastające objawy niedoczynności?
        Nieciekawie człowiek się czuje z takim rozrzutem pomiędzy Ft4 i Ft3.
        • solaris31 Re: pmóżcie zinterpretować wyniki-dziecko lat 10. 24.04.14, 09:04
          > Nieciekawie człowiek się czuje z takim rozrzutem pomiędzy Ft4 i Ft3.

dokładnie - ja niemal umieram z wyczerpania przy mniejszym rozrzucie sad

nie zauważyłam u córki większych objawów niedoczynnosci, energii ma dużo, biega, profesjonalnie tańczy, nie męczy się, nie jest senna, kołatawki serca się uspokoiły bez leków / kardiolog wykluczył chorobę serca, i nie wiąże objawów z tarczycą - dla mnie to śmieszne, ale cóż/. w szkole zdecydowana poprawa koncentracji - niedawno pisała trzecioteścik, napisała na max punktów. może dopiero teraz zaobserwuję spadek formy?

dobrze myślę, że w usg za jakis czas zobaczę płaty niejednorodne? blizny po rzucie i ataku choroby?

kurcze, już nie wiem, co robić, niby sama wiem sporo, ale nie umiem zdecydować, jak chodzi o dziecko sad nie wiem już , któremu lekarzowi mam zawierzyć dziecko i którego się trzymać.

• djpa Re: pmóżcie zinterpretować wyniki-dziecko lat 10. 24.04.14, 20:18
            Możesz podawać córce ćwierć Euthyroxu i bacznie obserwować. Mój syn już na taką dawkę wyraźnie reaguje smile
            Jeśli będzie lepiej, to wiesz w którą stronę iść. Jeśli nie, to zawsze można odstawić.

Ta poprawa koncentracji, uspokojenie serca mogą być skutkiem tamtych dobrych wyników. Często wyniki wyprzedzają objawy, może być tak, że córka dopiero za tydzień, dwa poczuje się gorzej, adekwatnie do tych wyników.

Myślę, że trudno będzie zobaczyć cokolwiek w tak małej tarczycy jak u Twojej córki - ona ma tylko 2ml! To mniej niż pół łyżeczki od herbaty.

Ferrytyna jest niska, może samo żelazo by pomogło? Bez żelaza tarczyca nie potrafi pracować jak trzeba.
            • solaris31 Re: pmóżcie zinterpretować wyniki-dziecko lat 10. 26.04.14, 10:38
              jestem pewna, że poprawa u dziecka była spowodowana wzrostem poziomu hormonów - całkiem mozliwe, że młoda miała rzut, i czuła się dobrze. teraz będę obserwować , czy nie jest gorzej, i spodziewam się, że będzie. zobaczymy.

w poniedziałek jadę do lekarza, ciekawe, co powie. musze tez iść do pediatry , bo to jedyny lekarz, który mówi, że leczy się dziecko i jego objawy, a nie wyniki.
      • pies_z_laki_2 Re: pmóżcie zinterpretować wyniki-dziecko lat 10. 24.04.14, 21:53
        > tarczyca hipoplastyczna / ok 2 ml/

Czyli opis mówi o tym, że tarczyca jest mała, bo jest słabiej rozwinięta, czyli że od urodzenia nie urosła? Ja bym po zachowaniu obstawiała raczej zanikowe zapalenie, chociaż nie ma w opisie nic na temat pozostałości po stanie zapalnym. Ale... u wielu Hashimotek nie ma śladu po stanie zapalnym, a tarczyca wielkości 4ml, zamiast 14ml.

Gdyby twoja córka miała niedorozwój tarczycy, to nie wiem, czy byłaby taka bystra jak dzisiaj... wg. mnie to nie ta przyczyna małej tarczycy...
        • solaris31 Re: pmóżcie zinterpretować wyniki-dziecko lat 10. 26.04.14, 10:36
          pytałam lekarza o rozmiar tarczycy - powiedział wprost - nie wie, dlaczego tarczyca taka mała. najprawdopodobniej po prostu nie urosła, i do tej pory pracowała cieżko, żeby być wydolną. ale kiedyś przestanie. ale możliwe też, że była większa, a została "zjedzona". nie wiadomo. teraz trzeba się skutkami zając.

jak chodzi o rozwój dziecka - nie widziałam opóźnień rozwojowych absolutnie, dziecko zawsze było bystre i inteligentne. tąpnięcie miała tej zimy, i to wielkie. zamulona strasznie - jak nie ona.
    • solaris31 jod? 29.04.14, 10:56
      byłam u lekarza - kazał w dalszym ciągu obserwować - przede wszystkim wzrost, bo ten jest niepokojący. absolutnie nie kazał podawać euthyroxu. jego zdaniem hormony skaczą - bo tak mają smile

za to dostałam jod do suplementacji, dodatkowo cynk z selenem, żeby niedobory uzupełnić - kontrola za 4 miesiące. lekarz mówi, że hormony na pewno trzeba będzie wprowadzić, ale jeszcze nie czas.

kłopot w tym, że jeśli młoda ma hashi, no to jodu nie powinnam przecież podawać confused ale nikt nie jest w stanie powiedzieć, czy to jest hashi czy nie.
    • solaris31 wynik D3 08.05.14, 10:01
      przyszedł dzisiaj - jest gorszy od mojego uncertain w metabolicie 12, 5. czyli spory niedobór. norma jest od 30 - dla dorosłego. jaka norma dla dziecka - nie wiem.

jutro idę do pediatry.
      • djpa Re: wynik D3 09.05.14, 16:09
        Dla dzieci widziałam normy na D3 od 20 oraz od 30 tak jak u dorosłych. Endo zajmująca się D3 trochę kwestionowała normę dla dzieci od 20, mówiła, że jednak lepiej aby dziecko miało D3 w normie dla dorosłych.
        • muktprega1 Re: wynik D3 09.05.14, 16:57
          Tu masz górne dawki dla dzieci:

pdm.org.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=65&Itemid=112
          tylko nie kupuj tabletek Vigantoletten dla dziecka, mało skuteczne i wywołują często ból brzucha.
          • solaris31 Re: wynik D3 09.05.14, 23:05
            dzięki dobre kobiety wink myślę, że młoda będzie jechać tak jak ja na vigantolu. niestety, do pediatry się nie dostałam, bo jest na urlopie.

a co uważacie w kwestii jodidu? młoda dostała dawkę 200. faktem jest, że w usg nie widać śladów zapalenia, więc hahsi potwierdzone nie jest.

w tej chwili podaję jej tylko zincteral.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka