Dodaj do ulubionych

proszę o interpretację wyników

31.03.14, 12:54
Witam. Mam 23 lata. Mam niedoczynność tarczycy+ hashi. TSh rok temu miałam już zbite do 1,5, teraz jest to: 2.57 (norma: 0,25-5.00). Martwi mnie jednak bardzo niskie Ft4- 6.63 przy normie: 10,6-19,4. Kortyzol również mam zły- lekko przekracza normę. Czy to znak, że mam niedoczynność wtórną? I przysadka źle funkcjonuje? czy też po prostu panikę? proszę o odpowiedź, pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: proszę o interpretację wyników 31.03.14, 15:45
      Przypuszczam, że masz po prostu za niską dawkę tyroksyny, skoro Ft3 poniżej normy. Kortyzol może przekraczać normy przy zbyt niskim poziomie hormonów. Nie piszesz nic o dawce.
      • anna.free Re: proszę o interpretację wyników 31.03.14, 18:47
        Biorę euthyrox - dawka 62,5. W sumie tą samą dawkę od roku. P.s. ft3-nie wiem w jakim jest stanie, lekarz endokrynolog wyjątkowo teraz pominął to badanie, natomiast to ft4 jest za niskie.
        • natder Re: proszę o interpretację wyników 01.04.14, 13:04
          Nie bacząc na opinie endokrynologów większość forumowiczek bada całą trójkę a kiedy TSH zbliża się do zera to już tylko ft4 i ft3.
          TSH za wysokie i niskie ft4 świadczą o konieczności zwiększenia dawki.
          • muktprega1 Re: proszę o interpretację wyników 01.04.14, 19:14
            miktprega1 napisała:
            "Przypuszczam, że masz po prostu za niską dawkę tyroksyny, skoro Ft3 poniżej normy."

i tu się przemachnęłąm, miało być oczywiście - Ft4 poniżej normy smile

Czyli tak jak pisze Natder, masz stanowczo za małą dawkę tyroksyny. Kiedy następna wizyta u endo? Czy sama podejmujesz decyzję o podniesieniu dawki?

Zasada jest taka - przy wprowadzaniu tyroksyny, robimy badania co 4 tygodnie, miesiąc, aby dojść do najbardziej optymalnej dawki, u ciebie zwiększyło się zapotrzebowanie na hormony.
            Jeśli sama zdecydujesz się na podniesienie dawki spróbuj od 6 czyli 1/4 tabletki z 25 tyroksyny, bo masz dużą niedoczynność. Myślę, że będziesz brała w okolicach 100, ale to tak na oko, wszystko zależy od poziomu obydwu hormonów. Jakie miałaś poprzednie, jak lekarz zlecił 62,5 tyroksyny?
            • anna.free Re: proszę o interpretację wyników 01.04.14, 20:20
              Wówczas miałam:
              TSH-1,5 (norma: 0,49-4,67)
              FT4-1,25 (norma: 0,71-1,85)
              FT3-2,94 (norma: 1,45-3,48)

Mam też pytanie, czy to normalne, że obecnie ciągle jestem ospała, nie mam ochoty na nic, (objawy jak u depresji)?
              Dodam, że przed wyryciem niedoczynności schudłam około 12 kg, zamiast przytyć (po wzięciu Euthyroxu znów przytyłam tyle, ile schudłam).
              • anna.free Re: proszę o interpretację wyników 01.04.14, 20:21
                Przed wykryciem TSH- około 13/14, więc troszkę ponad normę smile
              • muktprega1 Re: proszę o interpretację wyników 02.04.14, 15:15
                FT4 47.37% [wynik 1.25, norma (0.71 - 1.85)]

FT3 73.40% [wynik 2.94, norma (1.45 - 3.48)]

No to ładnie zlecił Ci endokrynolog podnosząc dawkę T4, czyli tyroksyny do 62 bo doskonale widać to w wynikach w przeliczeniu na % dla nas laików ,lepiej widać proporcje pomiedzy obydwoma. Niższe Ft4 do skorygowania dawki wzwyż. Teraz jest bardzo duża niedoczynność u Ciebie, a te nizej to właśnie jej objawy smile
                > Mam też pytanie, czy to normalne, że obecnie ciągle jestem ospała, nie mam ocho
                > ty na nic, (objawy jak u depresji)?

U niewielkiego % chorujących na Hashi zdarza się chudnięcie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka