Dodaj do ulubionych

Robić biopsję? - proszę o radę

12.09.14, 20:32
Witam i proszę radę. Postaram się jak najkrócej opisać mój przypadek.
Moje wyniki z lutego:
TSH – 2,69
FT4 – 17,14
FT3 – 4,74
ANTY-TG – 27,04
ANTY-TPO – 8,75

Aktualne TSH – 2,95

I opis USG tarczycy też z lutego:
Pł.prawy 5,2x1,2x1,6cm – obj.5ml
Pł.lewy 5,2x1,3x1,2cm – obj.3,8ml
Płat prawy o prawidłowej echogeniczności z pojedynczą zmianą litą wielkości 0,5cm – o niejednorodnej echogeniczności jak guzek gruczolakowaty.
Płat lewy o niejednorodnej echogeniczności z ogniskami hypoechogennymi od 2 do 5 mm i jednym owalnym hyperechogennym 1,1cmx0,5cm – jak gruczolak.
Innych zmian ogniskowych i patologicznych węzłów chłonnych w okolicy dużych naczyń nie widzę. Wn.Zapalenie tarczycy w różnicowaniu ch.Hashimoto.

Trochę mnie ten opis przestraszył więc natychmiast wybrałam się do endokrynologa prywatnie. Ten mnie uspokoił, powiedział, że nie mam się przejmować, że opisujący usg przesadził. Kazał zrobić ponowne USG pod koniec roku. Może guzek nawet się zmniejszy w tym czasie. Dodał jeszcze, że jeśli komuś przyjdzie do głowy ten guzek nakłuwać to będzie miał z nim (doktorem) do czynienia. Tymczasem w zeszłym tygodniu nadszedł termin wizyty u endo na nfz, więc wybrałam się licząc na to, że dostanę skierowanie na usg. Ale pani doktor powiedziała, że pół roku to za mało, żeby coś się tam zmieniło a ponieważ mój guzek ma powyżej 1cm to jest zasada, że robi się biopsję. I bądź tu człowieku mądry. Ja wiem, że biopsja to nic strasznego, ale dlaczego tamten lekarz tak mnie przed nią przestrzegał. On jest ponoć dobrym specjalistą, więc nie wiem już kogo słuchać.

Ktoś doradzi? Mieliście taki przypadek, że lekarz nie widział potrzeby robienia biopsji mimo że guzek przekraczał 1cm?
I jeszcze jedno pytanie. Na jakiej podstawie radiolog mógł wyciągnąć wniosek o chorobie Hashimoto?
Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: Robić biopsję? - proszę o radę 12.09.14, 21:14
      Witaj
      Dla każdej Hshimotki Twoja tarczyca w opisie i objętości może wskazywać na Hashimoto. Objętość obliczona ze stronki:
      www.nuk.bieganski.org/index.php?la=pl&go=kal&kalk=tar_obj#proc
      objętość całej tarczycy: 10.4 ml

norma objętości tarczycy dorosłej kobiety 13-18 ml, wiec Twoja dodatkowo pomniejszona.

Wyniki, które napisałaś nic nie mówią bez norm laboratoryjnych, mogą być różne i od nich zależy interpretacja smile
      • muktprega1 Re: Robić biopsję? - proszę o radę 12.09.14, 21:19
        Guzki, torbielki są częste przy np Hashimoto z niedoczynnością, a jak Ty się czujesz? Co Cię skłoniło do badań tarczycy?
        Zrób test i napisz - ile pn wyszło:

www.chorobytarczycy.eu/test#0
        • ankakd Re: Robić biopsję? - proszę o radę 12.09.14, 23:17
          Bardzo dziękuję za odpowiedź. Zrobiłam test. Wynik 15, ale zaznaczyłam tylko te odpowiedzi, przy których ani chwilę się nie wahałam. Myślę, że jeszcze kilka by do mnie pasowało.
          Ale z kolei moje wszystkie wyniki są w normie (normy poniżej) więc chyba jednak nie mogę mieć niedoczynności?

Moje wyniki z lutego:
          TSH ? 2,69 (0,27 - 4,20)
          FT4 ? 17,14 (12,0 - 22,0)
          FT3 ? 4,74 (3,13 - 6,76)
          ANTY-TG ? 27,04 <115
          ANTY-TPO ? 8,75 <34

Aktualne TSH ? 2,95 (0,27 - 4,20)

Jeśli chodzi o powód dla którego badałam tarczycę, to w listopadzie zeszłego roku zgłosiłam się do lekarza rodzinnego z powodu ciągłego zmęczenia i senności. Dr dała skierowanie na morfologię i TSH, które wtedy wyniosło 3,83 (norma 0,27 - 4,2). Ponieważ mieściło się w normie, to z wynikami do dr dotarłam dopiero w lutym. I wtedy dr stwierdziła, że 3,83 jest za wysokie i zasugerowała wykonanie pozostałych badań. W międzyczasie problem senności trochę się zmniejszył, ale nie mogę powiedzieć, że jest ok.
    • hashitess Re: Robić biopsję? - proszę o radę 13.09.14, 08:15
      ja poszłabym na badanie.
      nie wiem skąd u p dr obawa przed biopsją.
      jest to w obecnej chwili standardowe badanie przy zmianach.
      Uważam, że nie ma się czego bać.
      Twoje usg wskazuje na hashimoto.
      Jeśli masz jakiekolwiek obawy idź do innego radiologa.
      Masz takie prawo.
      • ankakd Re: Robić biopsję? - proszę o radę 14.09.14, 00:11
        No tak. Z tego co widzę, będę musiała przede wszystkim odwiedzić jeszcze jednego endokrynologa. I tym razem nie dam się spławić. Doktor u którego byłam w lutym powiedział, że moja senność, kłopoty z koncentracją, nerwowość i sucha skóra to po prostu ?ten typ tak ma? i że ludzie często próbują na siłę zrzucać winę za swoje dolegliwości na tarczycę.
        Ale powiedzcie, czy te wyniki, które podałam mogą wskazywać na niedoczynność? Przecież wszystko mieści się w normach. Już wiem, że tsh jest ciut za wysokie, ale pozostałe przecież są ok.
        Czy powinnam zrobić kolejne usg zanim wybiorę się do endokrynologa? Czy faktycznie przez pół roku raczej nic się nie zmieniło?
        • ankakd Re: Robić biopsję? - proszę o radę 14.09.14, 00:30
          Aha i jeszcze jedno pytanie. Czy to normalne, że tsh w ciągu 3 miesięcy (od listopada do lutego) spadło z poziomu 3,83 na 2,69? Co mogło być tego przyczyną?
        • muktprega1 Re: Robić biopsję? - proszę o radę 14.09.14, 10:10
          > Ale powiedzcie, czy te wyniki, które podałam mogą wskazywać na niedoczynność? P
          > rzecież wszystko mieści się w normach. Już wiem, że tsh jest ciut za wysokie, a
          > le pozostałe przecież są ok.

Przeczytaj tylko początek, bo tu masz odpowiedż ne Twoje pytanie:

forum.gazeta.pl/forum/w,94641,146513953,146519274,Nadter_Forumowicz_roku_.html
          oraz o normach TSH:

forum.gazeta.pl/forum/w,24712,148995471,149014375,Re_Prosze_o_interpretacje_wynikow_niedoczynnos.html

• anka797 Re: Robić biopsję? - proszę o radę 17.09.14, 08:15
            Bardzo dziękuję za te linki. Dużo wyjaśniają.
            Ale mam jeszcze jedno pytanie. Czy gdybym miała Hashimoto, to nie powinnam mieć podwyższonego OB i leukocytów? Ja mam leukocyty blisko dolnej granicy a OB = 3.
            • pies_z_laki_2 Re: Robić biopsję? - proszę o radę 21.09.14, 03:25
              > Czy gdybym miała Hashimoto, to nie powinnam mieć podwyższonego OB i leukocytów?

Niekoniecznie. Możesz mieć, ale nie musisz. I lepiej, żebyś nie miała. Ale w aktywnym okresie choroby może się zdarzyć, że wyniki pokazujące stan zapalny się pogorszą (np. u mnie ob i crp było w normie, ale ferrytyna poszybowała w górę).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka