Dodaj do ulubionych

Wyniki w normach - objawy są

03.03.15, 15:10
Witam,

Od dłuższego czasu borykam się ze zmęczeniem, sennością, lekką niedokrwistością i depresją. Do tego łamią mi się paznokcie, włosy wypadają z cebulkami i mam cudowny drugi podbródek i twarz chomika. Nie wiem już co robić bo lekarze nie wykryli skąd moja chroniczna niedokrwistość a ta nie jest na tyle duża żeby zasypiać (rekordowa ilość hg z jaką normalnie funkcjonowałam to było 5,8, oczywiscie po wykryciu odrazu hospitalizacja, wszelkie mozliwe badania włącznie z pobraniem szpiku i nic, organizm się przyzwyczaił to musiał to być proces długotrwały), więc zero odpowiedzi na pytanie dlaczego zasypiam w ciągu dnia mimo sypiania regularnie po 8h. Cukier w normie, wszystko w normie oprocz lekkich odchylen w podstawowej morfologii. A ja? Zasypiam w pracy, za kółkiem w biały dzień, nie dość że to nie do wytrzymania to jeszcze niebezbieczne. Juz mialam z tego tytulu stluczke. Czy może być ktoś tak uprzejmy i powiedzieć czy endokrynolog mnie z takimi wynikami odeśle do domu i mam szukać innych przyczyn czy jednak coś może być nietak?

TSH 0,436 (0,35 - 4,94)
FT3 2,95 (1,71 - 3,71)
FT4 0,82 (0,7 - 1,48)
Anty-Tg 1,51 (<4,5)
Anty-TPO 0,91 (<6)

Proszę o pomoc.. Dodam, że dopiero co skonczylam 24 lata, wiec jeszcze daleko od czasu kiedy powinnam zaczac walczyc ze snem w ciagu dnia...
Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: Wyniki w normach - objawy są 03.03.15, 15:25
      Witaj
      TSH masz dość nisko, ale hormony tarczycy:

FT4 15.38% [wynik 0.82, norma (0.7 - 1.48)]

FT3 62.00% [wynik 2.95, norma (1.71 - 3.71)]

Niziutkie Ft4 daje objawy które opisałaś, ale nikt nie weźmie ich pod uwagę patrząc tylko na wyniki, bo te w tzw normie łącznie z przeciwciałami.
      Osobiście zrobiłabym USG tarczycy z dokładnym opisem i 3 wymiarami (upewnij się przed czy takie robią)
      skoro masz problem z niedokrwistością, czy ktoś zainteresował się nią? Brałaś żelazo? Jakie ile i czas?
      Proponowałabym jeszcze dorobić D3, B12 i ferrytynę i kwas foliowy z pobrania krwi. Te badania również dużo wyjaśnią.
      • sandra_a Re: Wyniki w normach - objawy są 03.03.15, 15:33
        No tak, zainteresowali sie jak mialam hg 5,8 i zero zelaza. A wtedy czulam sie duzo lepiej niz teraz tyle ze szybko sie meczylam przy wysilku fizycznym np bieganiu czy wchodzeniu po schodach. Przetoczyli mi wtedy dwie paki krwi i kazali brac zelazo garsciami. Nie doszli do tego skad ta niedokrwistosc sie wziela.. Teraz ją kontroluje i jest na poziomie troche ponizej 12 wiec nie ma tragedii. Myslisz ze najpierw zrobic USG czy ta reszte badan?
        • ola_dom Re: Wyniki w normach - objawy są 03.03.15, 15:44
          sandra_a napisała:

> Myslisz ze najpierw zrobic USG czy ta reszte badan?

Radziłabym najpierw USG (z wymiarami!), żeby mieć jasność w kwestii tarczycy. Bo takie niskie FT4 nie wzięło się znikąd, a jak się okaże, że masz pomniejszoną tarczycę, czy w inny sposób źle funkcjonującą - to dzięki USG możesz dostać leczenie i jest szansa, że lekarz nie odprawi Cię z kwitkiem.
    • sandra_a Re: Wyniki w normach - objawy są 04.03.15, 13:02
      No, badanie usg pokazalo jak to lekarz ujal zupelnie prawidłową tarczycę. Wszystko w normie..

płat prawy - 8x9x47mm
      lewy 11x14x39mm
      • hodgela Re: Wyniki w normach - objawy są 04.03.15, 14:52
        Lekarz powiedział Ci ,że wsszystko jest w normie ?

wymiary i objętość prawego płata: 8 mm x 9 mm x 47 mm → 1.692 ml
        wymiary i objętość lewego płata: 11 mm x 14 mm x 39 mm → 3.003 ml
        objętość całej tarczycy: 4.695 ml - norma dla kobiet 13-18 ml
        • muktprega1 Re: Wyniki w normach - objawy są 04.03.15, 17:44
          Niskie ft4, objawy, 1/3 tarczycy a więc niewydolna produkować dla Ciebie tyle hormonów ile Ci potrzeba...
          szukaj endo
          • sandra_a Re: Wyniki w normach - objawy są 05.03.15, 18:18
            dzieki! poszukam. Boze mam nadzieje, ze to to bo inaczej to juz tylko psychiatra uncertain tyle ze mi sie nie CHCE spac a po prostu nagle gasnie mi swiatlo ;/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka