Dodaj do ulubionych

Prośba o interpretację wyników

05.07.15, 19:01
Dzień dobry, proszę o pomoc w interpretacji wyników TSH. Myślałam, że są w normie, a koleżanka mi uświadomiła, że niekoniecznie tak jest. Rodzinny twierdzi, że wszystko jest ok. Robić dalej inne badania?

Mam 30 lat. Mama ma guzki w tarczycy, ale nic nie leczy (w sensie nikt nie kazał jej tego leczyć).

TSH: 1,721

Jednostka
µIU/ml

Norma
0,35 - 4,94

W teście na niedoczynność tarczycy wyszło mi 27pkt.

Nie wiem, czy to ma znaczenie, ale w badaniach wyszedł mi także cholesterol powyżej normy (a stosuje zdrową dietę), neutrofile i gran.kwasochłonne poniżej normy. Badałam się, bo szukam przyczyn, dla których śpię bardzo dużo, a nie mogę się wyspać, wiecznie marznę i mam częste infekcje górnych dróg oddechowych kończące się antybiotykami. Będę bardzo wdzięczna za pomoc, bo każdy kolejny lekarz rodzinny wzrusza ramiona i twierdzi, że nic mi nie jest.
Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: Prośba o interpretację wyników 05.07.15, 23:40
      Witaj
      zrób proszę test i napisz ile pn wyszło:
      www.chorobytarczycy.eu/test#0
      • sajolina Re: Prośba o interpretację wyników 06.07.15, 00:47
        27 punktów, aczkolwiek miałam wątpliwości co do kilku odpowiedzi typu "przedwczesne siwienie" - nie wiem co to znaczy przedwczesne (zaczęłam siwieć po maturze, w tej chwili mam na tyle dużo siwych włosów, że muszę je farbować czy chce czy nie, ale całkiem siwa nie jestem)
        • muktprega1 Re: Prośba o interpretację wyników 07.07.15, 22:14
          Badania do pełnej diagnostyki tarczycy to:
          - USG z dokładnym opisem i trzema wymiarami płatów bądź objętością
          - Ft4 i Ft3 - hormony tarczycy (masz tylko TSH - hormon przysadki)
          - ewentualnie przeciwciała - a-TPO oraz a-TG

Od Ciebie zależy, czy uznasz potrezbę ich zrobienia czy nie smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka