Dodaj do ulubionych

pomoc przy interpretacji wynikow

19.01.16, 17:35
Hi
Jestem mezczyzna i dzis zrobilem sobie badania tsh ft3 i ft4 i ige a sklonilo mnie do tego ze zawsze mialem bardzo bardzo mala tarczyce podobno jak u dziecka ale jak to kiedys mowila pani endokrynolog "jakos dziala"

Mam tak mi sie wydaje typowe dla niedoczynnosci tarczyc y objawy takie jak

- latwa irytajca
- latwo sie wkurzam ot tak
- mam leki jakies
- lekko mnie swedzi skora od poltora tygodnia
- depresja
- nic mi sie nie chce

ale ni emam wg mnie typowych jak dla niedoczynnosci tarczycy objawow takich jak lamliwosc oaznokci czy tam przyrost na wadze

moje wyniki:

IgE 144.8 IU/ml <100
FT3 4.94 pmol/l 3.13-6.76
FT4 16.87 pmol/l 12.0-22.0
TSH 4.43 mIU/l 0.27-4.20

ANTY-TPO
P/TYREOPEROKSYD. 7.12 7.12 IU/ml <34

Tak myslalem ze mam hashimoto ale w sumie dziwne ze mezczyzny choc nie wykluczone ale czy w takim wypadku nie mialbym wiekszego ATPO ?

I na marginesie mozecie polecic jakiegos dobrego endokrynologa w trojmiescie ? Nie ukrwam ze jestem bardzo poddenerwowany takimi wynikami szczegolnie ze jestem mega hipohondrykiem
Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: pomoc przy interpretacji wynikow 19.01.16, 21:28
      Hej
      Najlepsza jest dr. Mizan- Gross, ale trudno się do niej dostać, bo fama poszła smile
      Twoje wyniki w przeliczeniu na % (przelicznik na 1 stronie forum)
      hmmm, nadspodziewanie równo i nie tragicznie, choć ciut za nisko:

FT4 48.70% [wynik 16.87, norma (12 - 22)]

FT3 49.86% [wynik 4.94, norma (3.13 - 6.76)]

co z kolei nie za bardzo odzwierciedla TSH powyżej normy (wysokie idzie w parze z niskim Ft4):
      TSH 4.43 mIU/l 0.27-4.20

Sprawdź jeszcze raz czy nie pomyliłeś się przepisujac wyniki i normy.
      Moim zdaniem potrzeba jeszcze USG tarczycy i ono dużo wyjaśni.

• muktprega1 Re: pomoc przy interpretacji wynikow 19.01.16, 21:31
        Jeszcze dopiszę - USG tarczycy z dokładnym opisem oraz trzema wymiarami obu płatów, zapytaj przed czy na takie możesz liczyć, bo zdarzają się niekompletne.
        • hackthebrain Re: pomoc przy interpretacji wynikow 30.01.16, 16:20
          Hi
          Bylem na usg i u endokrynologa

Usg tarczycy:

Tarczyca niepowiekszona o prawidlowej lokalizacji o obnizonej echogenivcznosci mniejszej echostruktorze Przeplywy w opcj PD i CD wzmozone Wezly okolotarczuycowe /-/ Zmian ogniskowych nie stwoerdzono Patologicznych wezlow chlonnych w obrebie szyi nie uwidoczniono

Opisane zmiany przemawiaja za autoimunologicznym zapaleniuem tarczycy (Ch. Hashimoto?) Dalsza opieka w poradni endokrynologicznej

Wymiary tarczycy

Plat prawy:

Dlugosc 42
          Szerokosc 19
          Grubosc 15
          Obietosc platów tarczycy 5.99

Plat lewy:
          Dlugosc 32
          Szerokosc 12
          Grubosc 11
          Objetosc platów tarzycy 2.11

Calkowita objetosc tarczycy 8.10
          Szerokosc ciesni 3.0

Potem udalem sie do endokrnologa prywtanie no i tu ze tak powiem nie wiem cpo sadzic bo Panbi owszem Bardzo przemila i wydaje sie rzeczowa bo zrobila ze mna wywiad itp

I przy okazji powiedzialem jej ze kiedys okolo 6 lat temu mialem podobnie robione sg tarczycy i tsh i ft3 i ft4 i Ta panie bardziej sie skupiala na tych starch wnikach niz nowych (wtedy mialempodwyzszone tsh i ft4)

I po
          pwiem ze tak mnie przestarszyla ze prawie u niej nie dostalem zawalu Bo pwoeudzala ze da jakis lek na L w jakiejs malej dawce i jezeli nie pomoze to "Proponuje zeby polozyc Pana w mojej klinice i zrobibuc dalsze badana" i nie powiem ze tym sie nie zestresowalem na maxa i nie wiem co o tym sadzic.
          • hashitess Re: pomoc przy interpretacji wynikow 31.01.16, 22:33
            Tkanka tarczycy i wielkość gruczołu potwierdza ch. hashimoto.
            Nie wiem po co p. dr chce Cię widzieć w szpitalu bo przecież
            badania pod kątem niewydolności tarczycy można wykonać
            w każdym labie medycznym z jednej próbki krwi.
            Czyżby p. dr nie ma pacjentów na oddziale szpitalnym?

Ja zrobiłabym cały pakiet badań pod kątem tarczycy i niedokrwistości
            chorob przewlekłych lub wydębiłabym je od wspomnianej p. dr
            lub lekarza rodzinnego.

W schorzeniu jakim jest hashimoto mamy wiele nietolerancji
            pokarmowych, m.in. to nietolerancja glutenu i laktozy.
      • hackthebrain Re: pomoc przy interpretacji wynikow 20.01.16, 10:11
        Hi
        Dane przepisalem poprawnie. Przy okazji nie wiem czy to ma znaczenie jakies ale jak robilem te badania to mialem jakas infekcje wirusowa bo bolalo mnie gardlo i czulem ze cos tam z tylu splywa bo dwa dni wczesniej moja corka przyniosla to z przedszkola i chwile potem miala podobne problemy z gardlem plus kaszel i zona podobnie

Nie wiem czy to moglo w jakis sposob wplynac na wyniki tsh i ige
        • muktprega1 Re: pomoc przy interpretacji wynikow 20.01.16, 21:33
          Tego też nie wim, ale jak masz wątpliwości, to po prostu powtórz wyniki za miesiąc, będzie co porównać smile
      • hackthebrain Re: pomoc przy interpretacji wynikow 21.01.16, 11:32
        Nie powiem ze sie bardzo boje
    • hashitess Re: pomoc przy interpretacji wynikow 23.01.16, 11:54
      hackthebrain napisał:

>
      >
      > moje wyniki:
      >
      > IgE 144.8 IU/ml <100
      > FT3 4.94 pmol/l 3.13-6.76
      > FT4 16.87 pmol/l 12.0-22.0
      > TSH 4.43 mIU/l 0.27-4.20
      >
      > ANTY-TPO
      > P/TYREOPEROKSYD. 7.12 7.12 IU/ml <34

czy te wyniki są oznaczone z jednej próbki krwi?
      • hackthebrain Re: pomoc przy interpretacji wynikow 23.01.16, 13:13
        no raz mi pobierali wiec pewnie z jednej
        • hashitess Re: pomoc przy interpretacji wynikow 23.01.16, 16:08
          ok. tak to pewnie było.
          Napisz dlaczego oznaczałeś p/ciała IGE.
          Na ile się znam, to są p/ciała, które wskazują
          na obecność robaków w organizmie. Ty masz je
          podwyższone choć nie bardzo.
          • hackthebrain Re: pomoc przy interpretacji wynikow 23.01.16, 16:41
            Hi
            No zrobilem je bo kiedys cos tam przeczytalem zeby zrobic ige wiec zrobilem przy okazji i niepokoi mnie ze mam niskie atpo
            • hashitess Re: pomoc przy interpretacji wynikow 23.01.16, 18:23
              hackthebrain napisał:

> Hi
              > No zrobilem je bo kiedys cos tam przeczytalem zeby zrobic ige wiec zrobilem prz
              > y okazji

to może na razie pochyl się nad tym problemem.

i niepokoi mnie ze mam niskie atpo

Powinieneś się cieszyć bo to są p/ciała, które niszczą tarczycę.
            • laura.phys Re: pomoc przy interpretacji wynikow 23.01.16, 20:23
              ige pewnie zwiazane jest z jakas nietolerancja pokarmowo lub alergia, skora cie swedzi wiec moze organizm zaczal alergicznie reagowac na jakis skladnik np. pokarmowy. Ale to sie stwierdza w dokladniejszych terstach.
    • hackthebrain Re: pomoc przy interpretacji wynikow 19.04.16, 17:47
      Mam pytanie do hasimoytek smile
      Co ile robicie TSH i ft4 ? Bo mi Pani endokrynolog jedn apowiedziala zebym robil co 4 miesiac

A inny endokrynolog jak pokazalem mu wyniki tsh ft3 i t4 powiedzial ze mam takie tsh - 4.5 dlatego ze mam mala tarczyce i tsh takie bedzie - opadaja rece normalnie

Na chwile obecna mam jakies dziwne tak mi sie wydaje problemy z cukrem ale nie wiem czy to jest zwiazane z hashimoto bo np raz na jakis czas mam jakby mega oslabienie - tak jak by po kacu - po czym zjem cos i wraca do powidzmy normy po prau minutach. TYo raczej nie jest normalne ale nie wiem czy takie cos bywa przyniedoczynnosci tarczycy

Jakie badania moge jeszce wykonac ? Bo planuje wlasnie zrobic znowu tsh ft4 i ft3
      • laura.phys Re: pomoc przy interpretacji wynikow 19.04.16, 21:23
        przy problemie z tarczyca pojawiasie czesto problem z wydzielaniem insuliny. trzeba zrobic krzywa insulinwa i glukozowa,zeby wybadac jaka to skala problemu.
    • hackthebrain Re: pomoc przy interpretacji wynikow 22.04.16, 08:45
      B12 - 544 norma od 191 - 663
    • muktprega1 Re: pomoc przy interpretacji wynikow 22.04.16, 08:55
      Wyzej napisałeś:

> pwoeudzala ze da jakis lek na L w jakiejs malej dawce

zapewne lewotyroksynę - hormon tarczycy T4 smile a pytanie brzmi, czy te badania wykonałeś biorąc jakąś dawkę T4?

> TSH - 5.14
      > FT4 77.60% [wynik 19.76, norma (12 - 22)]
      > FT3 49.86% [wynik 4.94, norma (3.13 - 6.76)]
      • hackthebrain Re: pomoc przy interpretacji wynikow 22.04.16, 14:29
        Nie nie bralem zadnych tabletek nie dostalem zadnejrecepty - Pani endokrynolog powiedziala zebym najpierw zrobil badania za trzy miesiace i wtedy porozmawia ewentualnie o przepisaniu
    • hackthebrain Re: pomoc przy interpretacji wynikow 22.04.16, 10:11
      Poprzednio zle przepisalem ft3

TSH - 5.14
      FT4 - 19.76
      FT3 - 4.82

FT4 77.60% [wynik 19.76, norma (12 - 22)]
      FT3 46.56% [wynik 4.82, norma (3.13 - 6.76)]

B12 - 544.8 norma od 191 - 663
      D3 - 13.1 norma od 30 - 100
    • hackthebrain Re: pomoc przy interpretacji wynikow 22.04.16, 12:37
      Byłem własnie u innej pani endokrynolog i powiem wam ze nie wiem co o tymmyslec bo owszem niby zrobila jakis tam wywiad ale przepisala mi matrzac na moje wyniki Eythrox N 50g w dawkowaniach: 1,2,3,4 dni po 0.25 a pozniej po 50g przez 3 miesiace i do kontroli

Nie wiem ja sie na tym nie znam ale jak mam wysoka FT4 (19) i wysokie TSH (5.1) to po podaniu tego leku wzrosnie mi FT4. Pwiedzialem Pani doktor ze ze wzrostem TSH powinno malec FT4 ale pani doktor powiedziala ze to jest ksiazkowe a ona nie leczy wynikow itp wiec nie wiem co o tym myslec. Dodatkowo powiedziala ze trzeba unormowac hormony bo co prawda FT4 mam wysokie ale nie tragicznie i sie miesci w gornej normie ale tsh mam lekko podwyzszone.Nie wiem wiec czy jest sens brania tego leku

Wiem ze mam napewno nerwice i newrice lekowa ale nie wiem czy ona moze powodowac takie problemy z TSH i FT4

Nie wiem czy jest sens isc do kolejnego endokrynologa bo powiem ze powoli zaczynam sie tym wszystkim irytowac
      • laura.phys Re: pomoc przy interpretacji wynikow 22.04.16, 13:20
        Uzupelniasz juz witamine D? Bo masz bardzo niski poziom.
        • hackthebrain Re: pomoc przy interpretacji wynikow 22.04.16, 13:54
          Nie jeszcze nie bo narazie dopiero co odebralem wyniki FT3 FT4 i TSH
      • muktprega1 Re: pomoc przy interpretacji wynikow 23.04.16, 08:18
        Wiesz obawiam się, że to zbyt szybkie wejście na 50, widzę, że się już odezwałeś w wątku ksionzki, więc już wiesz jaka może być Twoja reakcja (choć oczywiście nie musi - każdy jest inny), osobiście zaczęłabym od 1/4 z 50 czyli 12,5 - T4 a dopiero po tygodniu weszłabym na 25 i na niej była z miesiąc, dając szansę organizmowi na dostosowanie się i obserwację reakcji i wtedy kontrola wyników. Właśnie ze względu na wysokie Ft4. Co sądzisz?
        O tyroksynie - wiesz, ze na czczo a godzinę po - śniadanie?
        • hackthebrain Re: pomoc przy interpretacji wynikow 23.04.16, 10:04
          Zastanawiam sie czy nie pojsc jeszcze do innego endokrynologa - bo ta co prawda mnie uspakajala ze niema co panikowac ale nie powiem ze jestem bardzo zestrsowany

W sumie caly czas sie stresuje i teraz od wczoraj chodze prawie z tego powodu po scianach. Nie powiem ze to forum lekko niepodbudowuje

Zamiast zajmowac sie 6 letnia coreczka to teraz laze z tego podowu tak jak pisalem po scianach stresujac sie coraz bardziej z tego powodu
          • hackthebrain Re: pomoc przy interpretacji wynikow 24.04.16, 10:33
            Moze ktos mi odpisac ewentualnie doradzic bo ja juz z tego wszystkiego zaczynam popadac w psychoze i newrice lekowa ....... i caly czas o tym mysle i sie nakrecam ze moje wyniki sa tragiczne i nie wiem co mam ze soba juz zrobic
            • muktprega1 Re: pomoc przy interpretacji wynikow 24.04.16, 18:40
              > Moze ktos mi odpisac ewentualnie doradzic bo ja juz z tego wszystkiego zaczynam
              > popadac w psychoze i newrice lekowa ....... i caly czas o tym mysle i sie nakr
              > ecam ze moje wyniki sa tragiczne i nie wiem co mam ze soba juz zrobic

bez przesady, twoje wyniki wcale tragiczne nie są smile wycisz się, a njlepiej spróbuj od jutra Slow mag bez B6, 2xrano i 4-5 na wieczór, to powinno Cie wyciszyć co nieco po jakichś 4-5 dniach.
              • hackthebrain Re: pomoc przy interpretacji wynikow 27.04.16, 09:04
                Bylem Ponownie o tej pani endokrynolg. Pokazalem wyniki i Pani powiedziala zebym je powtorzyl gdyz wg niej moga byc podobno bledne gdyz "nie ufa firmie" ktora te badania wykonuje bo podobno miala juz pare razy "bledne dane". Polecila bym zrobil TSH FT4 i FT3 w laboratorium przy szpitalnym i dala mi skierowanie.

Zapyaty;lem wiec co bedzie jak sie powtorza a ona powiedziala ze zwazywszy na to jak ostatnio zaregaowalem - prawie zemdlalem u niej bo powiedziala ze trzeba zrobic jakies pdania Powiedziala ze mi nie powie bo nie chce bym dopowiadal i doczytywal sobie reszte.

powiedziala ze wg niej to podchodzi podobno pod subiektywna niedoczynnosc tarczycy.

zapytalem wiec czemu nie da mi npna tetsy na 3 miesiace np euthyroxu albo L cos tam i powiedziala ze wg niej teraz nie jest to potrzebne. Jak zapytalem ze ostatnio jak bylem u niej i mialem tylko podwyzszone lekko ( na granicy) tsh to chciala mi dac euthyrox 25 to powiedziala ze chciala cos sprawdzic ale nie widzi ku temu podstaw

na pytanie czy stress i newrica lekowa i nerwica natrectw moze spowodowac takie zachowanie TSH i FT4 i kobieta powiedziala ze absolutnie nie co jest wg mnie troche dziwne

Prawde mowiac nie wiem co mam sadzic i wszydelem jeszce bardziej zdenerwowany niz przyszedlem i teraz mam w glowie tylko czarne scenariusze

Nie wiem czy jest sens zrobic ponownie te FT3 FT4 i TSH czy przypadkiem nie poszukac innego endokrynologa

Zeby nie bylo nie siadzialem tam 15 minut tylko prawie godzine

Co sadzicie ? I czy samemu mozna jakos zadbac by obnizyc TSH i FT4 ? Na chwile obecna nie odczuwa w sumie zadnych (prawie) skutkow niedoczynnosci tarczycy poza:

- jakby czasami atakami hipoglikemii (jakos 3 razy w ciago 4 miesiecy)
                ale tlumacze sobie tym ze jem nieregularnie i to bardzo oraz ni euprawiam z tego
                wszystkiego zadnego sportu
                - czasami mam uczucie swedzacej skory cjoc nie jest zbytnio przesuszona
                - czasem w sumie zadko jets mi zimno (ale to mialem prawie zawsze)

Przepraszam ze was tak obarczam problemami bo wiem ze macie swoje problemy
                • skomplikowanaula Re: pomoc przy interpretacji wynikow 27.04.16, 12:23
                  O Matko!
                  Weź oddaj te wyniki, które masz żonie ( skoro mówisz o córce to zakładam, że masz)
                  Jak zrobisz nowe badania, upoważnij żonę - niech wybierze.
                  Odetnij się od tego.
                  Ty nie jesteś śmiertelnie chory.
                  Ty nie jesteś poważnie chory.
                  Ty nawet się źle nie czujesz.
                  A to jak się czujesz psychicznie to wynika tylko i wyłącznie Twojej psychiki. Nakręcasz ją, ona Ciebie.
                  Bardzo dużo ludzi z tarczycowymi problemami żyje normalnie. To na forum siedzą jakieś cięższe przypadki i kilka osób, które miały podobnie - wyszły z tego i z swojej dobroci pomagają innym. Reszta nawet tu nie wchodzi bo nie ma po co!

Musisz się zdystansować od tego bo inaczej psychika cię wykończy a nie tarczyca.

Zakładam, ze pracujesz a potem wracasz do domu i nakręcasz się.
                  Masz jakieś problemy prócz tego? Jakieś zajęcia poza pracą?
                  • hackthebrain Re: pomoc przy interpretacji wynikow 27.04.16, 12:33
                    Jezeli chodzi p sychika to mi siada .........

Co do nakrecania sie to mas zracje tak to wyglada mneij wiecej a najgorzej jest rano jak sie budze odrazu zestresowany z tego powodu przed tym tak nie mialem.

Poza praca w sumie prawie nic nie robie poza raz - dwa razy w tygodniu staram sie chodzic na warsztaty teatralne (ale to juz od lat)

Poprpsty z tego wszystkiegio juz powoli barkuje mi sil i checi do niektorych rzeczy
                    • skomplikowanaula Re: pomoc przy interpretacji wynikow 27.04.16, 12:46
                      Widać, że ci siada a nie ma powodu, żeby Ci siadała. Mi też nie raz siadała ale za tym szło realne złe samopoczucie. A u CB to jest takie na zaś. Nie możesz tak robić bo się wykończysz.

Przedtem tak nie miałeś - bo nic nie wiedziałeś.
                      Może po prostu zorganizuj dzień jakoś tak żeby kompletnie nie mieć czasu na myślenie?
                      Nie wiem budzisz się i bieganie? Spacer po świeże bułki o 5 rano?
                      Po pracy - bieganie? Siłownia?
                      Później może jakieś wakacje?

Może ty ogólnie masz poczucie braku sensu życia a wyniki badań nadały ci jakiś sens życie nawet jeśli to przejmowanie się? Zajmuje ci to czas i myśli bo była pustka, którą coś musiało wypełnić?

• hackthebrain Re: pomoc przy interpretacji wynikow 27.04.16, 13:05
                        Mialem tak w sumie z akazdym razem jak robilem jakies badania albo jak szedlem do jakiegokolwiek lekarza.

Z tego powodu napewno moja psychika jest juz zwichrowana bo czlowiek sobie czesc dopowie a czesc wyczyta. Poprostu zlowiek sie martw o swoje zdrowie bo z kompetencja lekarzy sama wiesz ze jest czasem slabo - szczegolnie jak ci pisza zeby powtówyc wynik itp

Jak czlowiek sobie cos raz do glowy wlozy to ciezko jest to pozniej z tej glowy wyjac

Nie powiem ze lubie wychodzic z corka czy z zona czy ze znajomymi bo lubie i wbrew pozorom jestem typem "wesolka" no ale jak dopada mnie takie cos jak teraz to mam wyjete z zycia dosyc długi okres i jeszcze to zamarwianie sie wynikami ze sa bardzo zle
                        • skomplikowanaula Re: pomoc przy interpretacji wynikow 27.04.16, 13:30
                          To nieciekawie. Musisz spróbować podejść do tego racjonalnie, spokojnie.
                          Widać panicznie boisz się chorób. Na razie nie jesteś śmiertelnie chory. I nie masz większych powodów do zmartwień.
                          Dobrze wiem jacy są lekarze ale czasem warto im zaufać i lepsze jest czekanie niż na siłę pchanie leków czy suplementacji. A co jeśli po lekach realnie się pogorszy? wtedy już w ogóle chyba trumnę sobie kupisz..smile
                          Wyluzuj, oswój się.
                          • hackthebrain Re: pomoc przy interpretacji wynikow 27.04.16, 13:36
                            A skad wiesz ze taki lekarz na studiach nie sciagal albo marbne 3 z dwoma

Staram sie podchodzic racjonalnie ale nie zawsze daje rade i psychika czasem wygrywa szczegolnie jak czlowiek czyta w necie itp
                            • skomplikowanaula Re: pomoc przy interpretacji wynikow 27.04.16, 13:44
                              Gdybyśmy tymi kategoriami patrzyli to średnia wieku dalej wynosiłabym maksymalnie 40 lat bo ludzie nie chodziliby do lekarzy w ogóle...
                              Zasada jest jedna - ograniczone zaufanie do lekarza a nie jego unikanie i podważanie kompetencji na wstępie.

To nie czytaj! Serio. Po co ci to? Kazdy przypadek jest inny a na necie są ci którzy maja cięższe przypadki. Reszta po prostu zyje i nie wchodzi TU aby pisać o swojej chorobie czy dolegliwościach bo nie ma o czym pisać.
                • hackthebrain Re: pomoc przy interpretacji wynikow 27.04.16, 17:00
                  Co sadzicie ? I czy samemu mozna jakos zadbac by obnizyc TSH i FT4 ?
                  • muktprega1 Re: pomoc przy interpretacji wynikow 28.04.16, 08:10
                    > Co sadzicie ? I czy samemu mozna jakos zadbac by obnizyc TSH i FT4 ?

Nie, tym bardziej, ze wynik miałeś dobry, a w dodatku zacząłeś (czy tak?) brać tyroksynę, w jakiej ilości?

Masz niska D3 ok 13 - zacząłeś uzupełniać? Bierzesz mg?
                    • hackthebrain Re: pomoc przy interpretacji wynikow 28.04.16, 11:47
                      Nie nie zaczolem - bo poszedlem do innego endokrynologa ktory jej nie zalecil
                      • muktprega1 Re: pomoc przy interpretacji wynikow 29.04.16, 16:47
                        Znalazłam Twój poprzedni wątek z roku 2010 :

forum.gazeta.pl/forum/w,94641,109289219,109289219,Czy_moze_ktos_odczytac_ten_wynik_usg_tarczycy.html#p109380050
                        i widzę, że już wtedy miałeś podobne wyniki TSH wysoko i T4 również a obj tarczycy wynosiła - 4,5 ml, a obecnie 8,10 ml
                        Biorąc pod uwagę, że taki stan istnieje od kilku lat być moze że TSH - hormon przysadki mózgowej popędza zbyt małą tarczyce do produkcji jej hormonów i tak poganiana jest juz "zmęczona" dając objawy niedoczynności??
                        Zupełnie nie wiem jakby to było, gdybyś jednak zdecydował się na maleńką ilość hormonu? Np 12,5 - na ile obniżyłoby się TSH, a jak zareagowałyby wolne hormony tarczycy?
                        Tego nikt nie wie, a od Ciebie i tylko od Ciebie zależy co zrobisz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka