Dodaj do ulubionych

tarczyca i problem z jądrami

11.02.16, 19:15
Byłem u lekarza pomniejszonymi jądrami (urolog wykrył tylko żylaki powrózka nasiennego) z niskim poziomem testosteronu (280-800 wynik 325,50 mam 20 lat), lekarz po "wywiadzie" od razu powiedział, że przypuszcza: guz mózgu, tarczyca, przysadka mózgowa, infekcja ogólna nerwów. Stwierdził u mnie ginekomastię i dysfunkcję jąder.

jak na razie na dzień dzisiejszy mam wyniki:
tsh: 0,68 przy normie 0,4 - 4,2
fsh: 1,46 przy normie 1 - 11
lh: 4,35 przy normie 1,1 - 7
prolaktyna: 9,43 przy normie 3 - 25
glukoza: 86,3 przy normie 60 - 100

mam jeszcze wyniki ogólne moczu ale nie wyglądają źle

czekam na testosteron, wolny testosteron, dheaso4

Jakie jeszcze powinienem wykonać badania pomocnicze aby nie wybierać się znowu do laboratorium i szybciej ustanowić diagnozę.
Obserwuj wątek
    • laura.phys Re: tarczyca i problem z jądrami 11.02.16, 23:41
      Przepraszam za pytanie z zupelnie innej beczki, a masz problemy z waga?
      Masz diete wysoko weglowodanowa, napoje gazowane, piwo ect?
      • strs Re: tarczyca i problem z jądrami 12.02.16, 23:24
        mam objawy nadczynności tarczycy, powieki, serce, trzęsące się dłonie, duży apetyt, problemy z przybraniem na wadze, duże pragnienie, aktualnie moja waga spada nie mam żadnej diety jem rzadko słodycze i piję napoje gazowane (jak już to zwykła woda źródlana) piję dwie/trzy butelki mleka na weekend i tyle. mam obajwy i nadczynności tarczycy i zespołu niedoboru testosteronu.
        • laura.phys Re: tarczyca i problem z jądrami 13.02.16, 02:19
          To co opisujesz nie musi swiadczyc o nadczynnosci tarczycy.
          Opisujesz objawy ktore przypominaja hiperinsulemie i zwiazana z tym reaktywna hipoglikemie (palpitacja, trzesacz sie dlonie, duzy apetyt, pragnienie).
          Pojedynczym badaniem cukru naczczo nie jestes wstanie sprawdzic, czy nie masz zaburzeen wydzielania insuliny, musialbys zrobic badanie krzywej glukozoweji insulinowej z obciazeniem.
          Insulina to taki hormon, ktory "zamienia" kobiety w mezczyzn (hirsutyzm, wwysoki testosteron) a mezczyzn w kobiety (wysoki estrogen niski testosteron, ginekomastia).
          Warto sprawdzic ten watek.
          Poza tym dla mezczyzn wazne jest aby miec dostateczna podaz cynku w diecie. Selenu tez.
          Jesli chcesz sprawdzic czy faktycznie masz nadczynnosc tarczycy to musisz zrobic badanie ft3 i ft4. Twoje tsh czej ranie sugeruje nadczynnosci tarczycy, a
          FSh i LH masz w meskiej normie.
          Ciekawa jestem jak reszta badan wyszla.Jesli bedziesz maial wyniki to wpisz moze cos wiecej bedzie wiadomo. pzdr.
          • strs Re: tarczyca i problem z jądrami 13.02.16, 13:56
            a problemy z oczami i powiekami ? szczególnie światłowsręt
            • laura.phys Re: tarczyca i problem z jądrami 13.02.16, 14:31
              to moze byc niski poziom witaminy d-25-ok. tez to mialam, przechodzi po suplementacji i doprowadzeniu witaminy do przyzwoitego poziomu. musialbys zbadac poziom wit d-25-0h.
              Badanie poziomu d-25-ok, b12 i ferrytyny to tez podstawowe badania w zaburzeniach endokrynologicznych.
              • strs Re: tarczyca i problem z jądrami 13.02.16, 19:27
                zrobię tylko krzywą cukru, jak wyjdzie normalna to wtedy będzie to oznaczało tarczycę
                • laura.phys Re: tarczyca i problem z jądrami 13.02.16, 20:17
                  krzywa cukru moze wyjsc ok, trzeba zrobic krzywa glukozwa i insulinowa, zeby stwierdzic nieprawidlowosci.
                  • laura.phys Re: tarczyca i problem z jądrami 14.02.16, 22:24
                    zainspirwana dyskusja w innym watku, chcialabym jeszcze cos dodac, bo ta opcje tez warto sprawdzic.
                    Dalej ma silny zwiazej z zywieniem. Czy jadasz tradycyjne potrawy zawierajace chociaz mala ilosc tluszczu zwierzecego : maslo, jajka, tlusty nabial, miesko tluste ect.

Jesli nie to moze masz deficyt cholesterolu,

Testosteron powstaje w organizmie z cholesterolu, jesli nie dostarczasz go sobie w odpowiednich ilosciach, bo np ograniczasz tlusz w diecie lub bazujesz na olejach roslinnych, to moze tu lezy tez czesc problemu.

Tu na stronie napisano co i jak

drsaulmarcus.com/hormone/naturopathictestosterone.html
                    I warto tez zwrocic uwage ze hormon stersowy - kortyzol oraz insulina wplywaja na zaburzenia produkcji testosteronu.
                    pzdr
                    • muktprega1 Re: tarczyca i problem z jądrami 16.02.16, 15:33
                      B12, D3, ferrytyna - zawsze warto zrobić, jak masz na myśli problemy z tarczycą, to wiele wyjaśni USG. Jeśli zrobisz te badania wrzuć proszę na forum wraz z normami smile
                      • strs Re: tarczyca i problem z jądrami 19.02.16, 11:37
                        Glukoza 86.3 mg/dl sr. 60 - 100
                        TSH 0.68 ulU/ml sr. 0.400 - 4.200
                        FSH 1.48 mlU/ml sr. 1 - 11
                        LH 4.35 mlU/ml sr. 1.1 - 7.0
                        Prolaktyna 9.43 ng/ml sr. 3 - 25
                        Testosteron 15.33 nmol/l sr. 9.9 - 27.8
                        Testosteron wolny 109.58 nmol/l sr. 14.80 - 94.80
                        SHBG 14 sr. 18.3 - 59.4
                        DHEA-S 431.8 sr. 211.0 - 492.0

Badanie w moczu w normie, USG będę miał od razu podczas wizyty

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka