Dodaj do ulubionych

Kilka pytań o terapię jodem

28.04.16, 14:24
W związku z tym,że na 30 maja mam zaplanowane badanie kwalifikujące na użycie jodu chciałbym się dowiedzieć kilku rzeczy od osób, które już tego doświadczyły.

1. Ile trwa okres od badania scyntygraficznego do podania jodu?

2.Czy dwa tygodnie odosobnienia od rodziny i pracy to jest minimum? Zwolnienie to konieczność?

3. Czy po podaniu jodu wpada się w nadczynność grożącą przełomem?

4. Jak długo czeka się efekty jodu np. niedoczynność?
Obserwuj wątek
    • m1-66 Re: Kilka pytań o terapię jodem 28.04.16, 19:30
      "1. Ile trwa okres od badania scyntygraficznego do podania jodu?"
      to zależy gdzie ja robiłem w Poznaniu dzisiaj scyntygrafia - jutro podanie jodu
      "2.Czy dwa tygodnie odosobnienia od rodziny i pracy to jest minimum? Zwolnienie to konieczność?"
      To zależy od dawki jodu Ja miałem 22mCi czyli max w warunkach ambulatoryjnych "dzisiaj bierzesz i dzisiaj wyjeżdżasz do domu" byłem na L-4 pięć dni
      3. Czy po podaniu jodu wpada się w nadczynność grożącą przełomem?
      NIE choć niewielka nadczynność może wystąpić
      4. Jak długo czeka się efekty jodu np. niedoczynność?
      to zależy przy pierwszej dawce jodu 8 mCi brak efektu - po rocznej przerwie powtórne podanie jodu i
      przy odpowiednio już dobranej dawce jodu w niedoczynność wszedłem po badaniach TSH Ft3;Ft4 po dwóch tygodniach
      pozdrawiam

• bloodborne Re: Kilka pytań o terapię jodem 29.04.16, 15:32
        A jak ogólne samopoczucie u Ciebie ?
    • bloodborne Re: Kilka pytań o terapię jodem 28.04.16, 20:05
      @mi-66

Dzięki za odpowiedzi.

A z jakimi wynikami szedłeś na jod? TSH i ft4?

• m1-66 Re: Kilka pytań o terapię jodem 29.04.16, 05:12
      jod miałem podawany w 2009r , ostatnie Tsh Ft3 Ft4 były robione jakieś 2 tygodnie przed podaniem jodu,na tydzień przed był odstawiony Thyrozol tak zadecydował mój endokrynolog. Po przyjechaniu do szpitala w Poznaniu lekarze w dniu scyntygrafii pobrali krew na badanie Tsh Ft3 Ft4, i na drugi dzień był podany jod zresztą bardzo skutecznie bo po dwóch tygodniach Tsh - 17 ulU/ml / 0,27-4,20 / i już Euthrox od 12,5 przez parę dni następne "porcje"coraz większe do obecnej 125
      jest wszystko OK
      pozdrawiam
    • m1-66 Re: Kilka pytań o terapię jodem 29.04.16, 05:17

"A z jakimi wynikami szedłeś na jod? TSH i ft4?"
      zapomniałem napisać
      18;19.03.2009
      Badanie w Poznaniu endokrynologia
      Rozpoznanie Struma nodosa toxica. Curatio 131-I (E05,92.29)

TSH 0,006 uU/ml /0.27-4,2/ -6,71%
      FT4 19,77 pmol /11,5-21,5/ 82,7%

test jodochwytności po 5h-13% po 24h-35%
      Zastosowane leczenie 131-I(13mCi)
      scyntygram99mTe tarczycy
      kontrola endokrynologiczna za 2 tyg.
    • bloodborne Re: Kilka pytań o terapię jodem 29.04.16, 06:19
      Dokładnie jak ja.
      TSH teraz niziutkie a ft4 19,6

Po thyrozolu długopisu nie mogłem w rękach utrzymać. Teraz jestem na Thyrosanie, ale dawka minimalna żeby podtrzymać te ft4 do ewentualnego jodu.
      Straszno trochę...... smile
    • m1-66 Re: Kilka pytań o terapię jodem 29.04.16, 15:09
      thyrozol był straszny brałem przez kilka miesięcy 3x1 Thyrozol 20, oraz Propranolol 10 aż wpadłem w leukopemię , leukocyty znacznie po niżej normy zmieniono mi na Thyrosan znacznie bezpieczniejszy bo nawet mogą go przyjmować kobiety w ciąży moja dawka to Thyrosan 3x50 no i niestety Tsh bez zmian czyli operacji wycięcia tarczycy nie będzie , jedyna możliwość wyjścia z nadczynności to podanie jodu za pierwszym razem 8mCi zbyt mała dawka bo Tsh nadal na takim samym poziomie, jest nadczynność po mimo dalszego brania Thyrosanu po roku męczarni drugi jod 22mCi i ten załatwił sprawę
      to nie jest straszne trzeba tylko współpracować konsekwentnie ze swoim endokrynologiem a wszystko będzie OK smile
    • m1-66 Re: Kilka pytań o terapię jodem 29.04.16, 16:45
      Pomyłka 13mCi a nie 8 za pierwszym razem wink
      • minutek1 Re: Kilka pytań o terapię jodem 01.05.16, 12:07
        A czemu musisz czekać aż do 30 maja?Nie możesz tego jakoś przyspieszyć?
    • bloodborne Re: Kilka pytań o terapię jodem 01.05.16, 13:54
      Na taki termin mnie zapisali na Medycynie Nuklearnej smile
      Pytanie tylko czy w ogóle mnie na to cholerstwo zakwalifikują.
    • m1-66 Re: Kilka pytań o terapię jodem 01.05.16, 21:36
      " Pytanie tylko czy w ogóle mnie na to cholerstwo zakwalifikują."
      Skoro Cię kieruje na to ?cholerstwo? wink Twój endokrynolog to są podstawy, i pewno jest to optymalne rozwiązanie aby ratować Twoje zdrowie , ważne abyś nie miał żadnej infekcji , jakiegoś przeziębienia bo mogą wyznaczyć inny termin , a samo podanie jodu jest to bułka z masłem czyli połknięcie pigułki ze szklanej fiolki i popicie czysta wodą. Później może wystąpić lekka nadczynność / na dzień lub dwa / ale nie koniecznie , możesz żuć gumę bo możesz odczuwać w ustach posmak taki metaliczny choć też nie koniecznie
      powodzenia
      • bloodborne Re: Kilka pytań o terapię jodem 01.05.16, 22:08
        W zasadzie mam wybór. smile
        Na Thyrozol zareagowałem takim bólem stawów rąk,że nigdy więcej.
        Mała dawka Thyrosanu jest w porządku, ale łykanie go np. przez 2 lata jakoś mnie nie przekonuje.
        Euthyrox już brałem kiedyś i nie ma problemu.

Zobaczymy.
        • muktprega1 Hipercalcemia? 07.05.16, 12:21
          Bardzo proszę trzymaj się swojego wątku, Twoje pytanie jako, nowy wątek, wyrwane z kontekstu co z Tobą jest mija się z celem, jeśli nie ma się pojęcia o Twoim leczeniu i diagnozie smile
          Przeniosłam:

Czy takie wyniki przy leczonej nadczynność wskazują na hiperkalcemię?

postimg.org/image/fg8phucw1/
          • muktprega1 Re: Hipercalcemia? 07.05.16, 12:45
            Wiesz przy jakichkolwiek problemach tarczycowych podstawa to zbadanie poziomu:
            - D3
            -B12
            -ferrytyna to taka mantra tarczycowawink
            a podstawowe badania przy nieprawidłowym wyniku wapnia całkowitego to:
            wapń zjonizowany, fosfor, magnez, witamina D3 i PTH (parathormon)
            Dopiero na podstawie tych wyników można coś powiedzieć a nie tylko na podstawie jednego wyizolowanego z całości wyniku.
            Widzę, ze na swoim wyniku masz tylko Ft4, a nie badasz Ft3? to ważny składnik wiele mówiący, najlepiej dopłacić z własnej kieszeni, jeśli endo bada tylko "kawałek"

• rikol Re: Hipercalcemia? 15.05.16, 17:34
              cZemu Ft 3 jest ważny? I czemu ft4 nie wystarczza?
    • kibbic Re: Kilka pytań o terapię jodem 16.05.16, 15:17
      Przerobiłem to w 2000 roku. Miałem dużą nadczynność i guzki. Przez ponad rok po podaniu jodu było super, zero tabletek, ale potem się zaczęło. Niedoczynność i na początek euthyrox 25, potem 50, 75, 100, 125 a dzisiaj na przemian 125 i 150. Kwarantanna od rodziny trwała ok. miesiąca. Zwolnienie lekarskie chyba tyle samo.
    • bloodborne Re: Kilka pytań o terapię jodem 24.05.16, 19:29
      Miesiąć czasu zwolnienia ?

O ja piórkuję.

I miesiąc w izolacji od świata zewnętrznego ? Piórkuje po raz drugi.

No to mnie nastraszyłeś. smile
      • m1-66 Re: Kilka pytań o terapię jodem 24.05.16, 20:20
        eeetam.....
        w pierwszej mojej wypowiedzi dałem Ci odpowiedź na Twoje pytania Cyt "2.Czy dwa tygodnie odosobnienia od rodziny i pracy to jest minimum? Zwolnienie to konieczność?"

"To zależy od dawki jodu Ja miałem 22mCi czyli max w warunkach ambulatoryjnych "dzisiaj bierzesz i dzisiaj wyjeżdżasz do domu" byłem na L-4 pięć dni" i do roboty smile nie ma że boli smile tak było w 2009r
        no chyba że @kibic miał dawkę o wiele wiele większą może z 90 mCi nawet , przy dawkach większych nie wypuszczają do domu zostaje się na oddziale i L-4 może być dłuższe
        pozdrowionko wink
    • bloodborne Re: Kilka pytań o terapię jodem 24.05.16, 20:35
      To i w szpitalu mogą zostawić ?

No pięknie.

Hahahaha!
      • m1-66 Re: Kilka pytań o terapię jodem 24.05.16, 21:53
        Nie sądzę , no chyba że masz coś o czym nie powiedziałeś????.wink
        • bloodborne Re: Kilka pytań o terapię jodem 24.05.16, 22:49
          Weź nie strasz. Na przykład co ? Może mam i sam nie wiem. smile
          • m1-66 Re: Kilka pytań o terapię jodem 25.05.16, 09:02
            Żartuje smile , zobaczysz podanie jodu to bułeczka z masełkiem nawet nie zauważysz, przecież wiem coś o tym przechodziłem przez to dwukrotnie i żyje i mam się dobrze i uprawiam sport, pracuje i dziewuchy mi się podobają hehehe?.smile pełnia zycia
            Głowa do góry i nie pękaj smile
            pozdrawiam
    • m1-66 Re: Kilka pytań o terapię jodem 02.06.16, 17:53
      Hej...
      Żyjesz ? jesteś już po....
      • bloodborne Re: Kilka pytań o terapię jodem 02.06.16, 19:12
        Nie, nie jestem po.

We wtorek miałem scyntygrafie i dobrana dawkę jodu.

Okazało się ,ze piątek jest dniem kiedy jod podają a poniedziałek kiedy zamawiają dawki dla pacjentów.
        Czyli, qrwa jego mać, czekam do 10 czerwca. Wtedy sobie łyknę.

www.umb.edu.pl/s,554/O_Zakladzie_

• m1-66 Re: Kilka pytań o terapię jodem 02.06.16, 19:29
          moj brat też tak miał, a łykał w Gorzowie identyczna procedura, dlatego ja brałem w Poznaniu o wiele sprawniej wink
          • bloodborne Re: Kilka pytań o terapię jodem 02.06.16, 19:39
            Fajnie, że się interesujesz. Miło. smile

Dam znać co i jak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka