Dodaj do ulubionych

Prośba o interpretacje

20.02.17, 17:32
Witam, proszę o podpowiedź gdyż na 26.06 mam zaplanowany zabieg usunięcia płata tarczycy wraz z cieśnią
TSH 0,814 (0,270-4,200)
FT4 1,17 (0,93 - 1,70)
FT3 3,12 (2,00 - 4,40)
Wymiary tarczycy PP 24x21x61 PL 29x26x59
Guz wymiary 28x19x32,5 oraz w cieśni 25x17x24
Biopsja wyszła ok
Dziś zrobiłam badania
AntyTPO 11,78 (0-34)
Anty TG < 10,00 (0-115)

Co wnoszą te wyniki Anty bo nie mam zielonego pojęcia?
Tradycyjnie spadły mi wyniki morfologii, żelazo jest na poziomie 13 przy normie 37-145
Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: Prośba o interpretacje 21.02.17, 09:34
      >26.06 mam zaplanowany zabieg usunięcia płata tarczycy wraz z cieśnią

Witaj
      no to jeszcze trochę czasu masz na podratowanie np żelaza, skoro już widać w morfologii, tzn jest duży niedobór i przypuszczalnie spora anemia. To wymaga dobrej, mocnej suplementacji, ale proponuję, zebyś szybciutko zrobiła badania (za własną kasę, nie sądzę, żebyś dostała skier. od ogólnego, ale może? spróbuj) :
      - ferrytyna
      -B12
      -kwas foliowy
      - poziom D3
      to są badania z krwi, trzy pierwsze związane bezpośrednio z anemią. Masz kilka miesięcy czasu, żeby doprowadzić swój organizm do lepszego poziomu, wtedy lepiej zniesiesz operację i szybsza też regeneracja. Dołożyłąbym do tego wapń i PTH, żeby sprawdzić gospodarkę wapniową. To też ważne ze względu na bliskość przytarczyc, zostawią Ci je?
      Rozumiem, że nie przyjmowałaś tyroksyny przed?
      Czy lekarz mówił, że po operacji będziesz potrzebowała T4 - tyroksynę? Syntetyczny hormon tarczycy? Jaką dawkę zaproponował?
      W przeliczeniu na % hormony wyglądają tak:
      FT4 31.17% [ wynik 1.17, norma (0.93 - 1.7)]

FT3 46.67% [ wynik 3.12, norma (2 - 4.4)]

po dość niskim Ft4, widać, że zdecydowanie po usunięciu płata będzie Ci potrzebna tyroksyna, dowiedz się przed operacją - w jakiej dawce proponują.
      Obj teraczycy ze stronki:
      www.nuk.org.pl/index.php?la=pl&go=kal&kalk=tar_obj#proc
      wymiary i objętość prawego płata: 24 mm x 21 mm x 61 mm → 15.372 ml
      wymiary i objętość lewego płata: 26 mm x 29 mm x 59 mm → 22.243 ml

objętość całej tarczycy: 37.615 ml

rzeczywiście tarczyca duza, obj.t. dorosłej kobiety to 13-18 ml, duza też róznica pomiędzy płatami, lewy płat do usunięcia?

> AntyTPO 11,78 (0-34)
      > Anty TG < 10,00 (0-115)
      > Co wnoszą te wyniki Anty bo nie mam zielonego pojęcia?

występowanie przeciwciał świadczy o chorobie autoimmunologicznej tarczycy np Hashimoto, z tym, że wynik poniżej normy nie oznacza, że one wcale nie występują, raz są, raz ich nie ma. Niektórzy lekarze uważają, ze sama ich obecność świadczy i że zdrowi wcale ich nie mają, zdania podzielone.
      Niskie żelazo, to źle funkcjonująca tarczyca, znowu mój ulubiony cytat pasuje tu jak nic:
      "Aktywność peroksydazy tarczycy zależy od żelaza, dlatego niedobór żelaza może prowadzić do niedoczynności tarczycy. Poziom ferrytyny powinien być w zakresie od 90-110 do osiągnięcia prawidłowego funkcjonowania tarczycy [Źródło: Paoletti]."
      Naprawdę namawiam baaaardzo do zrobienia tych badań co napisałam wyżej, dla samej siebie, kto o Ciebie zadba jak nie Ty sama?
      • arabela27 Re: Prośba o interpretacje 21.02.17, 10:08
        Dziękuję ci bardzo za tak obszerną odpowiedź, co do badań dot. anemii wybieram się w tym tygodniu do do rodzinnego, więc zobaczę co mi wypisze, na pewno nie D3 bo nie mają ponoć tego w pakiecie, ale może resztę się uda.
        PTH i wapń miałam robione przez endo wapń zjonizowany 1,23 (1,15 - 1,33)
        wapń całkowity 2,31 (2,15 - 2,50)
        fosfor 2,7 (2,5 - 4,5)
        Parathormon 49,7 (14,90 - 56,9)
        W płacie lewym jest guz 28x19x32,5 czyli wielkości jajka przepiórczego i on jest do usunięcia wraz cieśnią. Pozostanie mi płat prawy nie ruszony a wraz z nim przytarczyce więc 50% przytarczyc już mam jakby cosmile Dawka hormonów będzie mniejsza tak powiedział mi chirurg, który będzie mnie operował, choć nie określił jaka.
        • muktprega1 Re: Prośba o interpretacje 21.02.17, 10:30
          Gospdarka wapniowa nie jest zła, choć wysoki dość PTH może świadczyć np o niskim D3, ale to się okaże jak zrobisz badanie smile
          musisz po operacji pilnować (ze względu na usuniętą przytarczycę właśnie) gospodarki wapniowej (to właśnie PTH, wapN, D3, fosfor)
          Odezwij się jak zrobisz te wyniki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka