Dodaj do ulubionych

Tarczyca - wyniki

20.06.20, 20:36
Hej mam problem z interpretacją wyników, więc może coś pomożecie. Zaznaczę, że byłam z wynikami u swojego lekarza i stwierdził, że wszystko jest ok. To było jakiś czas temu i wtedy miałam kołatania serca, więc wysłał mnie prywatnie do kardiologa. Wyniki u kardiologa ok dostałam leki po których mi przeszło. W ostatnim czasie zaczęły wychodzić mi włosy garściami wręcz, nie mogę się na niczym skupić, bardzo szybko zapominam i do tego problemy ze snem. Poszłam zrobić prywatnie badania krwi tsh w normie, żelaza dużo za mało ale wstawiłam zdjęcie wyników na grupę i tam dziewczyna chciała zobaczyć moje wyniki tarczycowe. Ft4 wyszło 20.78 %, Ft3 jakieś 48 %. Planuję zadzwonić do lekarza po niedzieli, ale muszę zmienić prowadzącego bo ten jak widać nie do końca się mną przejmuje i wszystko muszę robić prywatnie. Może ktoś z was miał podobne wyniki tarczycowe i musiał się leczyć? Wkurza mnie to że nie mogę schudnąć pomimo ruchu nic z tego waga stoi i to wypadanie włosów..
Obserwuj wątek
    • hashitess Re: Tarczyca - wyniki 21.06.20, 23:12
      Poszukaj gabinetu usg. Poproś o dokładny opis badania tarczycy;
      tj.: objętość gruczołu, jego struktura i przepływy oraz poproś o
      skierowanie na badania p/ciał p/tarczycowych TPO i TG.
      Będziesz miała cały obraz tarczycy. Na tej podstawie tyreolog
      w/g mnie, powinien zaordynować Ci suplementację tyroksyny
      ponieważ z mojego doświadczenia wynika, że masz problem w tym gruczołem.
      • lela95 Re: Tarczyca - wyniki 22.06.20, 10:43
        Wszystkie te badania robiłam prywatnie tylko na tym zdjęciu nie widać właśnie wyników więc miałam tak:
        ft3 3.47 pg/ml norma 2.57-4.43. (48%)
        Ft4 1.09 ng/dl norma 0.93-1.70 (20%)
        Atg 10.11 norma 0.0-115
        Atpo 6.2 norma 0.0-34.0
        Umowie się na usg w przyszłym tygodniu i zobaczymy.
        • hashitess Re: Tarczyca - wyniki 22.06.20, 23:32
          Gdyby Twoja tarczyca pracowała prawidłowo i była zdrowa,
          to poziomy FT4 i FT3 byłyby do siebie zbliżone. A te wpisane
          przez Ciebie wskazują, że tarczyca jest chora, a co za tym idzie
          jest niewydolna i zaczynają "podjadać" ją p/ciała.
          Powyższe wyniki i Twoje samopoczucie wskazują na konieczność
          uzupełniania brakujących hormonów.
          • lela95 Re: Tarczyca - wyniki 24.06.20, 13:38
            Właśnie odebrałam wyniki z krwi bo tamte były już nie ważne a lekarz powiedział że są dobre, dopiero teraz kiedy mam objawy doszło do mnie że jednak były do du**. Wyniki mam jeszcze gorsze niż wcześniej bo tsh 2.17 norma 0.27-4.20
            Ft3 -3.95 pg/ml norma 2.57g-4.43 wychodzi (74,19%)
            Ft4 - 0.93 ng/dl norma 0.93-1.70 wychodzi (0%)
            Zaraz umawiam się gdzieś na usg bo do tego lekarza już nie pójdę a pomyśleć że mogłam oszczędzić swoich długich włosów 😒 dzięki za pomoc.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka