Dodaj do ulubionych

NIEDOCZYNNOŚĆ CZY NADCZYNNOŚĆTARCZYCY!Wynik

13.04.05, 15:23
Czy jest moze jakaś emama która zna sie na wynikach?Odebrałam wynik ale
wizyte mamy dopiero na 25maja i dlatego bardzo proszę jeśli ktoś ma jakies
pojecie o nadczynności tarczycy...czy te winiki świadczą o tym że moja córka
moze ją mieć.Odrazu pisze, ze mam pierwszy raz z tym styczność a moja
córeczka skończyła 5 miesięcy mierzy 68cm i waży tylko 4,5kgsad z tąd te
badania.
TSH 2,17 (0,4-4,0)
FT 3 5,41 (1,5-4,1)
FT 4 1,82 (0,8-1,9)
Obserwuj wątek
    • saba76 Re: NIEDOCZYNNOŚĆ CZY NADCZYNNOŚĆTARCZYCY!Wynik 14.04.05, 20:24
      nie ma ani nad ,ani niedoczynnosci tarczycy

mała faktycznie malo ,duzo za malo wazy ,
      Moja cory ( 6lat i 2latka) jak slabo przybieraly( nie az tak) robiłma USG
      brzusia, nerek oraz serca i obowiązkowo mocz i morfologie.
      U nas wyniki byly OK , ale poprostu były szczupłe (25centyl)
      • agap10 Re: NIEDOCZYNNOŚĆ CZY NADCZYNNOŚĆTARCZYCY!Wynik 14.04.05, 21:53
        Mocz i morfologia wyszły dobre tylko jakies szczawiany wapnia były w moczu.Poza
        tym mała ma refluks i blok serduszka 3 stopnia.Dzieci z wadami serca są w tym
        przedziale mało przybierających i refluks tez moze powodowac mniejszy przyrost
        wagi ale mnie się wydaje, że pomimo tego wszystkiego i tak za mało wazy.Usg
        jamy brzusznej i nerek już robiłysmy i jest ok.Jeszcze czekamy na jeden wynik
        chyba zwiazany z korą nadnerczy.Ja zastanawiam się czy jej nie zrobic badania
        na pasozyty.W przyszłym tyg. pójde z nią do lekarki i poproszę o skierowanie.Bo
        juz sama nie wiem jakie jeszcze badania moge zrobic?sad((Juz czasami naprawde
        brak sił i serce się kroi jak musze na kolejne badania krwi itp. z nią iść tak
        bardzo mi jej żal i smutno mi że musi to wszystko przechodzić.
        Pozdrawiam
        • saba76 Re: NIEDOCZYNNOŚĆ CZY NADCZYNNOŚĆTARCZYCY!Wynik 15.04.05, 14:51
          masz odpowoedz dlaczego tak malo przybiera- wada serca i refluks robia swojesad
          nie wiem jak karmisz , ale ja dawalam moje córce ( ulewala) Bebilon AR i na tym
          zaczela przybierac ,bo i na moim i na innym mleku spadala z wagi.
          Nie wiem czy warto aż tak sie stresować , i dziecko -tymi badaniami. wiem ,malo
          wazy ,ale moze inna dieta i bedzie lepiej , co do szczawianów - nie znam sie i
          niespotkalma sie z tym wievc nic nie umiem powiedzieć.
        • saba76 a ile miala przy urodzeniu , też tak malo? 15.04.05, 14:52

• agap10 Re: a ile miala przy urodzeniu , też tak malo? 15.04.05, 16:23
            przy urodzeniu miała 2,770 i ur.34tyg
            mała pije nutramigen i dodaje jej do tego Nutrition(taki proszek specjalny dla
            dzieci ulewających)który lekarka w szpitalu nam poleciła.
            • saba76 Re: a ile miala przy urodzeniu , też tak malo? 17.04.05, 20:09
              moze porozmawiaj z lekarzem i znajdzie inne wyjście z stuacji ,niestety z
              nutramigenem, nie mam najleprzych opini ( 4kuzynki go podawaly) i kazda z nich
              przeszla na inne mleko( z pediatrą) bo dzieci malo przybierały.

Waga urodzeniowa faktycznie nie jest taka niska,ale napewno niższa ,mysle ,ze
              biorąc pod uwage Wage ur., wade serca i refluks oraz pokarm podawany malej,
              oraz z 2 strony dobre wyniki to tą wage mozemy żżucić na te 4 fakty(waga
              ur......)
              • agap10 Re: a ile miala przy urodzeniu , też tak malo? 17.04.05, 22:41
                własnie konsultuje się z mamami dzieci z wadami serca(znalazłam forum) i
                faktycznie moze to być przez te serducho no i refluks...nie jestem jedyną mamą
                która ma z tą waga u dziecka problem i przy wadzie serduszka czesto sie to
                zdarza.Oczywiście dziekuje za wszelkie porady i rady.Pozdrawiam.
                • agap10 Re: a ile miala przy urodzeniu , też tak malo? 17.04.05, 22:44
                  Acha kurcze co do mleka...takie nam wskazali w szpitalu a poza tym mała juz
                  dość czesto miała zmieniane mleko a wiem, ze takie zmiany nie sa korzystne dla
                  dziecka więc troszke bym sie bała teraz jej zmieniaćsad A jakie mleko kuzynki
                  potem podawały?
                  • saba76 Re: a ile miala przy urodzeniu , też tak malo? 18.04.05, 15:31
                    1 na BEBILON ,ale nie wiem który chyba ten HA hiperalergiczny ,a 2 do 10mc
                    posawala mleko sojowe (pediatra jakieś na S zapisywala) a pote też BEBILON lub
                    NAN HA (HA hiperalergiczne).,a byla podstawa do tego - wysypka, uczulenie na
                    bialko? Nieraz lekarze tak szybko dla bezpieczeństwa przepisują ,a to nie zwsze
                    jest dobre . Ja też zmienialma mleko kilkakrotnie i moje dziewczyny specjalnie
                    tego nie odczuły, Trzeba uważać ,ale nie przesadzać
                    Zycze zdrowia dla malej
                    • agap10 Re: a ile miala przy urodzeniu , też tak malo? 18.04.05, 15:58
                      Na policzku wyskoczył jej taki placek z którego sączył jej się przeźroczysty
                      płyn.I po tym dermatolog stwierdziła, ze to skaza białkowa.Tylko dziwne bo ten
                      placuszek zanika i pojawia się czasami a w sumie nie powinnien już.Ponoc przy
                      AZS tak się dzieje, ze zanika a potem np. przy stresie dziecka (płacz) pojawia
                      się na nowo i tak w kółko.Dlatego zastanawiam się czy to napewno z mlekasad? A
                      naszej lekarki juz o nic nie pytam i nic jej nie mówie.Dzis byłysmy się zwazyć
                      i kolejny raz padły przykre słowa skierowane do mniesad(( co do wagi Justynki
                      itp.Szkoda słówsad
                      • saba76 Re: a ile miala przy urodzeniu , też tak malo? 19.04.05, 14:16
                        to naprawde masz kłopot. trzeba by bylo znaleśc innego pediatre. Moja nidy
                        przenigdy nie krzyczy na rodzicow ,tylko pyta sie i podsyla pomysły-
                        naszczescie sa tacy, a przeciesz to takie wazne, bo i ty stresujesz sie i mala
                        przy tym . Duzo Zdrowia i na praede poszukaj innego lekarza.
                        • agap10 Re: a ile miala przy urodzeniu , też tak malo? 19.04.05, 21:20
                          Z miłą chęcią bym zmieniła tylko w tej przychodni do której chodze nie ma juz
                          zadnej konkretnej lekarkisadJakis pech chyba.Był taki Pan doktor ale juz
                          niestety tam nie pracuje.Wam również wszystkiego dobrego i zdrówka!!!
                          • saba76 Re: a ile miala przy urodzeniu , też tak malo? 20.04.05, 18:39
                            przeciesz nie ma rejonizacji???Mozesz wybrać inna przychodnie dla dziecka inna
                            dla siebie i wogole

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka