Dodaj do ulubionych

Tess odezwij się !!!

26.04.05, 14:55
Własnie dziś byłam na USG i dowiedziałam się ze mam Hashimoto i co teraz,
wiem o co chodzi bo trochę już poczytałam o tym ale ty jesteś specem więc
powiedz mi tak ogólnie jak się z tym żyje i jakie są minusy tak
po "człowieczemu" bez medycznych fanaberii smile Bardzo cię proszę bo troszkę
jestem przerazona
Obserwuj wątek
    • katerina24 Re: Tess odezwij się !!! 26.04.05, 16:50
      poczytaj na forum HASHIMOTO masz tam wszystkie info po co tess ma się
      powtarzać ?To forum też jest w prywatnych i nawet bodajże z tego forum jest
      odsyłacz ,pozdrawiam a ile masz przeciwciał?Anti TG i Anti TPO?
    • katerina24 Re: Tess odezwij się !!! 26.04.05, 16:53
      na górze masz też linki o tych chorobach i link do hashimoto [na czerwono]także
      warto poczytać
      • pakawsm Re: Tess odezwij się !!! 26.04.05, 17:09
        Jeszcze nie wiem ile mam przeciwciał dopiero musze zrobić badania, Hashimoto
        stwierdził dr, który zrobił mi dzis USG do tej pory miałam robiłam tylko TSH -
        10,1. Wiecie dziewczyny nie miejcie do mnie żalu ze ja tak panikuje ale ja
        dobiero nie spełna 2 tygodnie temu dowiedziałam się ze cos mi dolega. Jestem
        zupełnie nowa nic nie wiem, wszystkiego się dopiero uczę i cieszę sie ze to
        forum jest, bo to podnosi na duchu i mozna dowiedzieć się o róznych sprawach z
        pierwszej ręki. Jeszcze pewnie nie raz wpadne w panikę więc z góry wybaczcie !!
        Oczywiście poczytam tamto forum. Dzięki
        • katerina24 Re: Tess odezwij się !!! 26.04.05, 17:24
          no ja rozumiem nie musisz mi pisać ,tylko po prostu info jest gro a jest ono
          niejako skumulowane w tych postach ,linkach i sądze że dobrze jest poczytać
          żeby wyrobic swoją opinię ,mieć info a potem ewentualnie dalej sie dokształcac
          wyjaśniać zawiłości.Przepraszam jesli potraktowąłam Cię żle wybacz mam
          deprechę i czasem nad tym wszystkim nie panuję{{{{{{{{{{{{{{{a tessi
          rzeczywiście pomocna i kochana jest
          Pozdrawiam Cię serdecznie PAKAWSM--mam do ciebie pytanko--ile masz lat ,u WAs w
          rodzinie były przypadki problemów z tarczycą ,autoimmunologią?I jeszcze jedno
          jeśli masz dzieci to spr czy u nich z tarczycą też ok?Ściskam duzo odwagi Kasia
          • pakawsm Re: Tess odezwij się !!! 26.04.05, 17:45
            Mam 24 lata, dzieci nie mam ale chciała bym mieć. Jeśli chodzi o rodzine to
            dziadek miał wycietą tarczyce ale co dokładnie tam było to nie wiem, tyle co
            mama mi powiedziała bo dziadek już nie żyje. No i mama miała nadczynność ale
            wyleczyła tak mówi jakieś 4 lata przed moim poczęciem. To tyle mam nadzieje że
            sobie z tym jakoś poradze nie wiem tylko jak mam o tym powiedzieć mojemu
            chłopakowi żeby to nie zabrzmiało jakoś tragicznie. Bo on jeszcze nic nie wie a
            nie chce go wystraszyć. Może masz Katerinko jakąś rade?
            • katerina24 Re: Tess odezwij się !!! 26.04.05, 18:00
              Hej no to mamy tyle samo lat}}}}}}}}}}}}}}}
              U mnie to całkiej inna sprawa [brak w rodzinie jakichkolwiek problemów z
              tarczycą ,autoimmunologia] a dostałam problemów dzięki pewnemu niemiłemu
              przezyciu tak sądzę.Powiem Ci tak nie mów mu że masz hashimoto--nie wymieniaj
              takiej nazwy bo pomyśli że to jakaś chińska gra etc jak będziesz miała pełne
              wyniki przeciwciał ft3 i ft4 to zobaczysz co i jak ,z tym da się się życ choć
              to niełatwa sprawa a w zasadzie indywidualna ,będziesz musiala uważniej
              obserwowac swój org.etcPo prostu będziesz musiała mu powiedzieć jeśli chcesz
              się z nim związać albo po prostu dlatego że nie chcesz kłamać w końcu to nie
              choroba weneryczna }I to nie Twoja wina,przyczyn auto jest wiele może byc
              stres ,Czarnobyl,etc[poczytasz to się dowiesz]
              normalnie załatw sprawę powiedz co masz i tyle zawsze to lepiej sie z kimś
              podzielić swoimi lękami [a nóż zrobia się mniejsze] nie masz się czego
              wstydzić ,ważne ile będziesz miala przeciwciał napisz prosze jak otrzymasz
              wyniki;
              Propo dzieci napewno bedziesz je miaął kwestia tego że będizesz przebywala pod
              opiekąendo musiala przed i w czasie ciąży brac więceh hormonów etcowszem
              zdarzaja się poronienie etc ale to kwestia naprawdę całkiem osobnicza,znam
              dziewczyne która miala cholernie dużo przeciwciał i zanim sie dowiedziała ze ma
              HAShi przez całą ciążę czuła sie ok dziecko jest inteligentne a przeciwciala
              dały znac p o porodzie dopiero.
              wiadomo ze nie jest mio mieć swiadomość że ma sie nieuleczlną w sumie
              chorobę ,która może różne rzeczy wyprawiać ale przynajmniej juz wiesz niektórzy
              są latami diagnozowani ,olewa się ich zemaja nerwice sa przewrażliwieni itd a
              ty masz przynajmniej diagnoże i może być tylko lepiej!!!
              Pamiętaj Pysku o tym.I jeszcze jedno dobrze byłoby abyś zrobiła przeciwciała
              przeciwjadrowe ANA i ENA tak dla pewności i powtarzała to raz na rok pozwala
              wykryć czy cos innego[inna auto]w org sie nie robi ściskam
              • pakawsm Re: Tess odezwij się !!! 26.04.05, 18:09
                Dzięki Kasiu za wszystkie ciepłe słowa. W czwartek ide do endo to chyba mi da
                skierowanie na przeciwciała, przynajmniej powinna, a jak nie to se zrobie sama.
                Mamy tyle samo lat i to własnie przeraza, że tyle młodych dziewczyn choruje na
                tarczyce. No ale trzeba jakoś żyć. Ja w sumie jestem optymistką tylko czasami
                wpadam w panikę, kiedy czegoś nie wiem, ale to przeciez jasne smileSwoją drogą
                fajna z ciebie dziewczyna i jeszcze raz dzieki. Paula
                • katerina24 Re: do Pauli 26.04.05, 18:26
                  Paula dzięki .Ladne masz imię --takie z ciepłych krajów od razu się
                  człowiekowi na wakacje chce}A tu egzaminy jeszcze buuuuuuuuuuuuu.
                  Wiesz uważam się powinnaś mieć na 100% zrobione przeciwciala Anti TPO i Anti TG
                  jak Ci nie da skierowania masz rację rób na własna rękę.Powiem Ci tak my z
                  dziewczynami na forum Hashi mamy opracowane rózne sposoby na przeciwciała które
                  nie powoduja de facto problemów z tarczyca ale sa markerami że coś jest nie tak/
                  Jednak jesli kupisz sobie selen i olej z rekina {Ecomer]i bedziesz brała selen
                  100mg dziennie albo /i ecomer 2 kapsułki 2 razy dziennie przeciwciala
                  sukcesywnie bedą maleć--to ważne bo będziesz stopowała chorobę a to się też
                  wbrew temu co lekarze mówią liczy--pogadaj z nefretete8 na forum hashi albo na
                  jej e-mail[ona ma powazne problemy z oczyma może od razu Ci nie odp]ale ona też
                  się orientuje i ja stosując rekina i selen---tess poleca selen i cynk dobrze na
                  tym wychodzę.Liczy się aby był to czysty wyciąg z rekina że sie tak wyraże bez
                  dodatków witaminowych nie BIOMARINE570 i nic co zawierało by jod.Właśnie
                  bedziesz musiała kupic sobie sól do ogórków i staracs ię unikać soli jodowanej
                  albo kupić sobie sól morską--ja się nie przejmuję jak idę do restauracji albo u
                  rodziny coś jedząc oni sola normalną ale bez przesady od tego sie nie
                  rozchorujesz bóg wie jak --ja mam ten luksus że nie przepadam za soleniem więc
                  specjalnie nie musialam się ograniczać.Unikać napewno jak zarazy trzeba soi ale
                  kapustne typu brokuły ,kapusty raz na jakiś czas moga być byle by nie było to
                  permanentne bo może prowadzić do rozwoju wola/
                  Rozumiem że możesz wpadac w panikę ja zdiagnozowana zostalam rok temu i wierz
                  mi że swoje też przeszlam nikomu nie zyczę ,trafiłam na durna endo ktora
                  wmówiła mi że to jest śmiertelne}}}}}Niestety nie moge polecić Ci dobrej endo
                  bo sama też takiej szukam,zobaczysz po pewnmym czasie że my tu więcej wiemy niż
                  niejedna endo smutne ale prawdziwe.Dlatego poczytaj sobie co i jak żeby lekarka
                  wariatki/hipochondryczki z Ciebie nie zrobila.Serdecznie pozdrawiam jak by
                  służę ,ściskam Kasia
              • pakawsm Re: Tess odezwij się !!! 26.04.05, 18:25
                Oczywiście odezwe sie jak juz bede cos wiedzieć smile
    • pakawsm Re: Kasia masz wiadomość :) 26.04.05, 20:15
      • katerina24 Re: Kasia masz wiadomość :) 26.04.05, 20:44
        dzięki juz spr skrzynkę
        • katerina24 Re: Paula 26.04.05, 21:17
          Paula masz 2 wiadomości,Kaśka
    • hashi-tess Re: Tess odezwij się !!! 30.04.05, 21:43
      Cześć Paulo i Kasiu!!!!
      Cieszę się, że poradziłyście sobie obydwie.
      Nic dodać nic ująć.
      Ja tylko odnośnie hashi i osób trzecich.
      Hashi jest chorobą przewlekłą, ale nie straszną.
      Sama nazwa jest rzeczywiście trochę przerażająca, można również o niej mówić zapalenie tarczycy. Choroba jak choroba. jednego dnia czujesz się lepiej, a innego gorzej. Migrena np.to też jest przewlekła choroba.
      Jest jeszcze wiele innych. Dlatego tak mocno nie przejmujcie się.
      Bo to też ma wpływ na przebieg choróbska.
      Takie ograniczenia w naszej chorobie, to są żadne w porównaniu z innymi.
      Naprawdę głowa do góry.
      Ważne, że wiemy z jakim wrogiem mamy do czynienia. Bedziemy razem go tępić.
      Życzę jednej i drugiej dużo samozaparcia w walce z hashi.
      Dzięki za połaskotanie mojego ego.
      Próbuję pomagać, bo sama przeszłam gehennę.

Pozdrawiam serdecznie Tess

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka