agakukla 22.07.05, 20:46 Proszę was o podzielenie się ze mną swoimi przypadkami z góry dziękuję,aha mam G-B lekarz powiedział że 2,3 m-ce i mogę zajść...boję się bo już raz poroniłam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
saba76 Re: Ciąża a nadczynność? 22.07.05, 20:49 zaopatrz sie w dobrego ginekologa endokrynologa nie wiem przy GB ,bo ja mam tylko nadczynnośc i mam zdrową ,upartą 2wulatke Odpowiedz Link
gorter Re: Ciąża a nadczynność? 22.07.05, 21:34 Ja mam G-B, dwa epizody, teraz od 5mcy bez lekow, 2 lata intensywnych staran o dziecko bez rezultatow Lekarz zapowiedzial, ze jesli uda mi sie zajsc to bedzie to ciaza wysokiego ryzyka. Odpowiedz Link
rabarbara Re: Ciąża a nadczynność? 25.07.05, 09:33 Witaj Agnieszko! Mam również GB. Zaszłam w ciąże bez problemów, rownież bez problemów przebeigała sama ciąża. Myśle, że mówienie w przypadku GB o ciąży wyskokiego ryzyzka jest trochę na wyrost. To ryzyko w Twoim przypadku raczej wiązałabym z poprzednim poronieniem. Choroba GB może stwarzać ryzyko podczas ciąży, ale tylko w przypadku gdy ciężarna o niej nie wie. Gdy masz chorobę pod kontrolą i wyrównany poziom hormonów, ryzyko komplikacji jest małe. Ja przed zajściem w ciąże również miałam przed oczami same czarne scenariusze, na szczęście zupełnie niepotrzebnie. Proponuje Ci znaleźć dobrego ginekologa i dobrego endokrynologa, którzy przede wszystkim nie roztaczają przed pacjętką okropnych wizji. Popytaj na forum, napewno ktoś będzie w stanie Ci polecić lekarzy godnych zaufania. Życzę powodzenia Rabarbara Odpowiedz Link
upadlyaniol Re: Ciąża a nadczynność? 29.07.05, 11:23 a znasz moze dobrego endo-gin ? czy masz jakies namiary ? pozdrawiam Odpowiedz Link
rabarbara Re: Ciąża a nadczynność? 29.07.05, 22:33 Jestem z Wrocławia i we Wrocławiu mogę polecić bardzo dobrego ginekologa i dwóch bardzo dobrych endokrynologów. Niestety nie znam żadnego endokrynologa i ginekologa w jednej osobie. Odpowiedz Link
agakukla Re: Ciąża a nadczynność? 30.07.05, 20:31 Dziękuję ci za odp. czy poród jest normalnie czy przez cesarskie cięcie? dodam że mam dworożną macicę i to mogło byc przyczyną poronienia a także nadczynność o której wtedy nie wiedziałam....ale będąc w ciąży czułam się okropnie... Odpowiedz Link
magda292 Re: Ciąża a nadczynność? 13.08.05, 22:51 dziewczyny czy leczona nadzczynność jest niebezpieczna w ciąży? Wszędzoie czytam o kretyniźmie u dzieci i strasznie się boję, jestem w 13tc Odpowiedz Link
saba76 Re: Ciąża a nadczynność? 16.08.05, 20:59 kretynizm występuje raczej przy nieleczonej niedoczynności ja rodziłma silami natury + okstytocyna na przyspieszenie przez ogromna wiekszośc ,od gdzieś 3mc do końca ralma 1x w tyg propycil, gdzie normalnie bralma co dziennie lub co 2dzień Hormony tarczycy trzeba mieć w ryzach przez cały czas,ponieważ na poczatku moze dojśc d poronienia, a potem nie wiem, nic nieodczówalma zwiazanego z ryzykiem Odpowiedz Link
tygrysek01 Re: Ciąża a nadczynność? 20.08.05, 22:26 Ja tez słyszałam ze to niedoczynnosc niesie za soba negattywne skutki dla płodu, przy nadczynnośc nie ma az takiego ryzyka. Odpowiedz Link
agakukla Re: Ciąża a nadczynność? 22.08.05, 12:19 wróciłam z wizyty kontrolnej.Dostałam zielone światełko możemy starać się o dzidzię TSH 3,9 FrT 4 14,51...narazie bez leków jak zajdę z wynikami do lekarza. ale się cieszę... Odpowiedz Link
pakawsm Re: Ciąża a nadczynność? 22.08.05, 14:15 Aga, TSH 3,9 to spory wynik jaka jest norma twojego laboratorium? Poradziłaś sobie już z prolaktyną? Pozdrawiam Odpowiedz Link
tygrysek01 Re: Ciąża a nadczynność? 22.08.05, 18:29 No ja też mam nadczynnośc typu Hashimoto i mój endo mówi ze nie powinnam zachhodzić w ciaże choć wszystkie wyniki są juz wyregulowane, bo pierwsze tyg ciąży to burza hormonalna i skaczą tarczycow ehormony a to nie ma dobrego wpływu na płód. Juz sama nie wiem co myśleć..... Odpowiedz Link
agakukla Re: Ciąża a nadczynność? 22.08.05, 19:20 Ja mam nadczynność G-B, a ty pewnie niedoczynność nie wiem jak to jest przy niedoczynności.aha norma u mnie w laboratorium 0,5-5,5 TSH Odpowiedz Link
tygrysek01 Re: Ciąża a nadczynność? 22.08.05, 20:44 Ja mam Hashimoto toxicosis...czyli z nadczynnoscią. Zanim wpadne w niedovczynnosc moze to trwac kilka lat. Moje tsh na początku <0,004,,,,a teraz 0,8 (norma moja 0,4-4). A pomimo to lekarz mi nie radzi zachodzić Odpowiedz Link
pakawsm Re: Ciąża a nadczynność? 22.08.05, 21:05 Hej tygrysku, my sie znamy z forum Hashi Czemu lekarz nie radzi ci zajścia, czym to umotywował? Paula Odpowiedz Link
tygrysek01 Re: Ciąża a nadczynność? 23.08.05, 20:26 Ano znamy sie bo czesciej bywam na tamtym forum A mianowicie powiedział mi ze choroby z autoagresji są niebezpieczne dla płodu o ile sie ich nie okiełzna na poczatku. U mnie jest nadczynnosc ale moze przejsc w niedoczynnosc. Twierdzi ze musze najpierw zdecydowac sie na jod lub operacje by zabic tarczyce. Potem bede brała odpowiednie dawki leku na niedoczynnosc(bo tak to po jodzie bywa) i ustabilizuje sie wszystko. Jesli tego nie zrobie to w pierwszym trymestrze ciąży moge nad hormonamio nie zapanowac bo beda falowały w góre i dół a to jest najgorsze dla dziecka. Odpowiedz Link
pakawsm Re: Ciąża a nadczynność? 23.08.05, 20:38 "by zabić tarczyce" brzmi okropnie jak to rozumieć? Twoja sytuacja jest troche inna nz nasza typowych Hashi z niedoczynnością wiec nie wiem jak sie ustosunkować do tego ale na twoim miejscu przed podjęciem ostatecznej decyzji co z tym zrobić skonsltowała bym to z innym lekarzem. W każdym razie moja endo nie widzi zadnych przeciwskazan do zajścia w ciaze z hahi i miała już dużo takich pacjętek i dzieciaczki zdrowe, a mamusie podczas ciaży czuły sie rewelacyjnie. Głowa do góry! Odpowiedz Link
tygrysek01 Re: Ciąża a nadczynność? 23.08.05, 21:48 Wiesz ja juz mam dziecko i zanim zajde w druga ciąże chce sie najpierw podleczyc na tyle by wyniki były w miare stałe. Hashi z nadczynnoscią i tak przejdzie w niedoczynnosc. Ale moze to trwac. Wiec ta sytuacja moze byc gorsza od twojej. Bo moje hormonki szaleją na razie góra dół.....a zabic ja to znaczy podac jod 131 lub operacyjnie doprowwadzic do niedoczynnosci. Czyli do szybkiego przejscia w stan hashimoto niedoczynnego. Dlatego kaze mi czekac z ciążą. Odpowiedz Link
pakawsm Re: Ciąża a nadczynność? 23.08.05, 21:54 Nie no jasne, ja wiem ze twoja sytuacja jest inna dlatego wole sie nie wypowiadać głebiej na ten temat bo nie mam o tym zielonego pojęcia. Fajnie, że masz dzidzie Pozdrowionka Odpowiedz Link