laperla4 13.01.06, 13:12 No wasnie, czy osoby które miały raka tarczycy, miały jakies ojawy? Cos je pobolewało, dusiło, były jakies specyficzne symptomy? pozdrawiam. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
domi_niq Re: Objawy raka 13.01.06, 15:14 Nie sądzę, żeby istniałay jakieś zewętrzne, pewne, objawy raka. Boleć czy dusić mogą guzki tarczycy, wole itp ale co jest w środku nie wiesz, więc miarodajna jest dopiero np. bjopsia, czy badanie wycinka. Moja mama miała nowotwór tarczycy -owszem wiedziała wcześniej, że ma chorą tarczycę, wiedziała, że ma guzki, źle się czuła, ale o raku dowiedziała się dopiero z wyników badań tego, co zostało wycięte podczas pierwszej operacji tarczycy. pozdr. Odpowiedz Link
a50 Re: Objawy raka 13.01.06, 18:14 Przed wycięciem tarczycy z rakiem czułam się dobrze. 8 lat zażywałam hormony z powodu guzków, nie miałam ani nadczynności, ani niedoczynności. Przy dobrym samopoczuciu lekarka zasugerowała mi pozbycie się tych guzków, ale wcześniej zleciła biopsję - trafiony zatopiony. Odpowiedz Link
kujka48 Re: Objawy raka 13.01.06, 21:27 Niestety, żadnych objawów, żadnego duszenia nawet z powodu guzków, nic.Po prostu pełne zaskoczenie,że zostałam trafiona. Odpowiedz Link
kasi74 Re: Objawy raka 15.01.06, 10:05 Witaj, niestety ja również nie miałam zadnych objawów raka, wykryto go przypadkowo...poszłam na usg tarczycy po przeczytaniu w gazecie,że co kilka lat powinno się robić usg tarczycy...a ja do tamtej pory nigy nie robiłam. I wynik mnie zaskoczył.. pozdr. Kasia Odpowiedz Link
monikar3 Re: Objawy raka 15.01.06, 18:48 Ja poszłam na operację z powodu wola z guzkiem. Nie było żadnych podejrzeń a po dwóch tygodniach zadzwonił chirurg i niestety badanie histopatologiczne wykazało raka za dwa miesiące druga operacja - radykalizacja. Odpowiedz Link
mariolkax Re: Objawy raka 16.01.06, 12:21 Żadnych objawów raka ,wyniki dobre nawet USG gdyby nie guz byłoby bez zarzutu bo ogólny obraz tarczycy bz.Padło podejrzenie gruczolak do leczenia bądź do ciecia ,zdecydowałam się wyciać.Badanie śródoperacyjne guz pęcherzykowaty bez cech złosliwości,bad.patomorfologiczne-carcinoma folliculare i druga operacja.Wczesniej nawet przez mysl mi nie przeszło ze to może byc rak.A jednak. Odpowiedz Link
gosza26 Re: Objawy raka 18.01.06, 09:05 mariolkax napisała: > Żadnych objawów raka ,wyniki dobre nawet USG gdyby nie guz byłoby bez zarzutu > bo ogólny obraz tarczycy bz.Padło podejrzenie gruczolak do leczenia bądź do > ciecia ,zdecydowałam się wyciać.Badanie śródoperacyjne guz pęcherzykowaty bez > cech złosliwości,bad.patomorfologiczne-carcinoma folliculare i druga > operacja.Wczesniej nawet przez mysl mi nie przeszło ze to może byc rak.A jednak > . ------------------------------------------ Prawie identyczna sytuacja jak u mnie. Z tą różnicą,że guz był widoczny, ale z uwagi na diagnozę jak u marolax ja zdecydowałam się na leczenie. Podczas kontroli pokazały się wezły chłonne, które okazały się przerzutami. W tym jednak miejscu po biosji zaczeło mnie boleć. Dopiero po 14 miesiącach, od po pierwszym usg okazało się,że to właśnie rak. Odpowiedz Link
laperla4 Re: Objawy raka do Goszy 18.01.06, 13:28 Jaki to rodzaj bólu? Potrafisz to opisać? Pozdrawiam Odpowiedz Link
gosza26 Re: Objawy raka do Goszy 22.01.06, 12:50 Lekki,trudno opisać.Wiązałam go raczej z biopsją.W przeciwieństwie do biopsji guza, ta z węzłów bardzo bolała. Odpowiedz Link
inia1972 Ból po biopsji 22.01.06, 21:03 Mnie bardzo bolała pierwsza biopsja guza. Do tego stopnia, że zasłabłam. Przez tydzień jeszcze nie mogłam ruszać dobrze głową, głos miałam przytłumiony. Druga biopsja była już bezbolesna. Odpowiedz Link
wws61 Re: Objawy raka 20.01.07, 22:58 Nie wiem, czy jeszcze interesuje Cię odpowiedź na pytanie. W marcu ub. roku miałam usuniętą tarczycę z powodu raka brodawkowatego. Wcześniej często bolała mnie szyja-nie wiem, czy przyczyną było wole Hashimota, czy rak. Odpowiedz Link
iza23w Re: Objawy raka 21.01.07, 22:48 Podobnie jak u poprzedników u mnie również rak nie dawał jakichkolwiek objawów. Guza wykryto w przypadkowym badaniu ultrasonograficznym szyi. Po USG oznaczyłam poziom hormonów, które o dziwo były w normie. Raka zdjagnozowano dzięki biopsji cienkoigłowej. Odpowiedz Link
a.joana Re: Objawy raka 23.01.07, 16:49 też wciąż myślę czy są jakieś objawy. moje 2 biopsje nie wykazały zmian innych niż przy hasimoto czyli fagocyty , limfocyty. ale żyję ze świadomością że w każdej chwili dostanę wyrok. Odpowiedz Link