Dodaj do ulubionych

objętość tarczycy

01.03.06, 20:55
Badanie usg wykazało między innymi powiększenie tarczycy.Norma to 18cm3.U mnie
wynosi 25,2cm3.Czy ktoś może orientuje się, czy taką tarczycę trzeba zacząć
już leczyć czy to powiększenie nie ma większego znaczenia? Dzięki za odpowiedź
Obserwuj wątek
    • katerina24 Re: objętość tarczycy 01.03.06, 22:28
      Przydałoby się napisac czy i jakie miałeś inne badania i ich wyniki
      Czyli Czy spr Ci TSH
      wolne hormony tarczycy ft 4 i ft 3 oraz przeciwciala tarczycowe Anti TG i Anti
      TPO oraz morfologia,żelazo ,mocz,cukier
      • lidek11 Re: objętość tarczycy 03.03.06, 16:37
        Własnie dzisiaj odebrałam wynik tsh (0,373). Wiecej nie mam bo robiłam
        prywatnie, a w poniedziałek idę do lekarza.Oczywiście też prywatnie, bo w
        przychodni mam termin na czerwca wink. Usg wykazało też guzki: 6x4x6mm, 12x8x10mm
        i 8x5x7mm ze zmianami zwyrodnieniowymi.Echogeniczność tarczycy miernie
        mieszana.Radiolog powiedział, że na moim miejscu zrobiłby biopsję.Ja już nie
        wiem co o tym wszystkim sądzić.Jakiś rok temu pisałam już na temat moich badań
        usg w różnych gabinetach.Prawda jest taka, że gdy robię usg prywatnie, to
        okazuje się że mam guzki i trzeba je leczyć, a gdy usg robię w przychodni to
        nagle okazuje się, że tarczyca jest w porządku i nie ma żadnych guzków.A badanie
        takie robię co pół roku lub co roku.A pierwszy raz guzki znalazł u mnie lekarz
        chyba w 97 roku.ostatnio to mi lekarz powiedział, że tarczycę mam w porządku, a
        dusi mnie nerwica.Pewnie nerwicę też mam, ale ta tarczyca nie daje mi jednak
        spokoju.Może ktoś z Was miał podobne wyniki? Czy taką tarczycę powinno się leczyć?
        • katerina24 Re: objętość tarczycy 03.03.06, 19:12
          Jeśli sa guzki i inne wyniki wyjdą "podejrzane "to tak.Państwowo moga mieć
          slaby aparat ja tez robie prywatnie usg najnowocześniejszym sprzętem w Polsce i
          wyszły zmainy po około 2 mm które na normalnym aparacie by nie wylazły.Biopsja
          to bardzo dobry pomysł ,zapisz sie jak najszybciej bo bać sie nie ma czego.Z
          kompletem badań i biopsja idź do lekarza i bedzie ok.Zrób tylko
          pozostałe.pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka