alga123 07.04.06, 19:10 Co oznaczają? - hyperechogeniczny - hypoechogeniczny - normoechogeniczny - izoechogeniczny Bardzo proszę o odpowiedź. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rosteda Re: CZY KTOŚ WIE????????????? 07.04.06, 22:55 Hyperechogeniczna = zwiekszone odbicie fali ultradzwiekowej (jakas przeszkoda np:plyn,torbiel) Hypoechogeniczna = zmniejszone odbicie fali ultradzwiekowej Normoechogeniczna = prawidlowe odbicie fali ultradzwiekowej Izoechogeniczna - nie wiem i nigdzie nie umie znalezc ( wydaje mi sie ze izo = rowne). Moze ktos inny bedzie wiedzial lepiej. Rosteda Odpowiedz Link
alga123 Re: CZY KTOŚ WIE????????????? 12.04.06, 07:39 Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź.Pomogłaś mi. pozdrawiam Odpowiedz Link
alga123 Re: CZY KTOŚ WIE????????????? 12.04.06, 07:52 Mam jeszcze jedno pytanie jeśli można. Co to jest cieśń i jaka jest prawidłowa? Czy np cieśń 7 mm jest prawidłowa? Nie znam się na tych parametrach. Ogólnie cyfry mnie przerażają pozdrawiam. Odpowiedz Link
rosteda Re: CZY KTOŚ WIE????????????? 12.04.06, 21:10 Witaj Alga Dwa platy tarczycy leza po bokach szyi i te dwa platy sa polaczone ta ciesnia. To jest jakby mosteczek laczacy te dwa platy. Jaka objetosc ma ciesn to nie wiem. Wiem tylko ze prawidlowa objetosc tarczycy u kobiety = 18cm3 (18ml). Te 7mm to wyglada mi na dlugosc ciesni, ale nie jestem pewna. Pozdrawiam Rosteda Odpowiedz Link