marcinkp 04.05.06, 19:02 Czy jest mozliwosc by miec problemy tarczycowe a wyniki zarowno hormonow jak i usg bylo w porzadku ? Prosze o potraktowanie powazne tego pytania. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katerina24 Re: Powazne pytanie 04.05.06, 23:09 Zalęzy co rozumiesz przez w porządku .Jakie masz ft 3 i ft 4 oraz TSH ,przeciwciała tarczycowe robiłeś?TZN ANTI TG I TPO????/ Odpowiedz Link
martaa_85 Re: Powazne pytanie 05.05.06, 11:29 TSH powyżej dwoch kłopoty????? nawet jak ktos ma 3 to nie oznacza tragedi Odpowiedz Link
marcinkp Re: Powazne pytanie 05.05.06, 11:44 Podczas badania usg lekarz powiedzial ze wyniki krwi sa w normie a obraz tarczycy nie pokazuje zadnych patologii. A mi sie wydaje ze mam objawy niedoczynnosci : dretwienie jednej reki (szczegolnie to odczuwam po przebudzeniu) zatrzymywanie wody w organizmie,takie biale rogowacenie skory na lokciach i duze zmeczenie,sennosc,zimno,bardzo slabe wlosy Co ja mam zrobic juz nie wiem. Odpowiedz Link
nitca Re: Powazne pytanie 05.05.06, 12:54 Zrob badanie przeciwcial ANA i ENA i sprawdz nerki Odpowiedz Link
marcinkp Re: Powazne pytanie 05.05.06, 16:35 A co to sa za badania?..co myslicie o tych objawach co napisalem.Trudno mi lekarzowi wmawiac cos,pewnie wiecie jak to jest Odpowiedz Link
marcinkp Re: Powazne pytanie 07.05.06, 13:03 nitca napisała: > Zrob badanie przeciwcial ANA i ENA > i sprawdz nerki Czy moglibyscie mi wytlumaczyc co to jest za badanie? Odpowiedz Link
katerina24 do marcina 07.05.06, 16:50 www.toczen.pl/forum.viewtopic.php?t=957 Tu znajdziesz wszystko Odpowiedz Link
katerina24 Re: do marcina 07.05.06, 16:52 po drugie bez obrazy ale to że lekarz mówi Ci że wyniki sa ok--przede wszystkim to Ty jesteś ich dyponentem więc warto oprócz wiary w lekarza dysponywać SWOIMI WYNIKAMI--chociazby niezbedne to dla innego medyka,dla porównania,kontroli etc więc WARTO SIĘ wybrac po swoje dane,pozdrawiam Odpowiedz Link
katerina24 Re: do marcina 07.05.06, 16:56 katerina24 napisała: > po drugie bez obrazy ale to że lekarz mówi Ci że wyniki sa ok--przede wszystkim > > to Ty jesteś ich dyponentem --DYSPONENTEM,cholera ciągle jakoś błędy w pisaniu bezwzrokowym robię Odpowiedz Link
marcinkp Re: do marcina 07.05.06, 18:06 Witaj. Nie dziala cos te link,tzn forum toczen.pl chodzi ale link zly .Czy mozesz podac dokladny link albo temat na forum ? dziekuje i pozdrawiam Odpowiedz Link
katerina24 Re: do marcina poprawka 07.05.06, 18:19 www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=957 Odpowiedz Link
marcinkp Re: do marcina poprawka 07.05.06, 19:28 Dziekuje bardzo Katerina - nie znalem takich badan.A czy one sa drogie? czy wiecie czy w Warszawie mozna je porobic? Pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link
katerina24 Re: do marcina poprawka 07.05.06, 19:53 republika.pl/lecznica_dla_ciebie/lab.htm ceny się wahaja w Warszawie od 80 do 100zł,nie trzeba być na czczo ,czas oczekiwania 2 tyg w tym laboratorium te badania to sie nazywają ANA1 i ANA2,najpierw robia test przesiewowoy i wychodzi/nie ANA typ świecenia i ilość potem tu u nich to się nazywa ANA@[lub ENA]to podjednostki chorobowe te skróty SS-A ,Sci-70 to konktretne jednostki chorobowe Dobre jest też laboratorium Nadzieja na Wilczej [namiary na to laboratorium masz na forum HASHIMOTO--użyj tamtejszej wyszukiwarki] czynne jest tam bodajże do 18 oni [te 2 lab co podalam]wysyłają wyniki do DIAgnostyki[tez laboratorium na Jotejki i tam tez mozna badania zrobić]na forum toczeń masz podane namiary na placówki laboratoria tez wystarczy przeszukac jeśli te info Ci nie wystarczą www.toczen.pl pozdrawiam Kaska Odpowiedz Link
marcinkp Re: do marcina poprawka 08.05.06, 20:19 Dziekuje Kasiu za pomoc..fajnie ze sa takie osoby ktore bezinteresownie pomoga na forum..po tym wstepie przejde do rzeczy Te przeciwciala..czy to jest wiarygodny test? w sensie ze moze cos wykryc? Bo pod tym linkiem poczytalem ze to dosc szczegolowe badanie - czy ludzie chorzy chwalili sobie ta metode?..bo rozumiem ze na poczatku robi sie te dwa ANA1 i ANA2 i jak cos wyjdzie to z tego sie szuka dalej i robi inne testy tak ? A jaki lekarz moglby zinterpretowac to badanie? (i ew pokierowac na dalsze testy) czy tam w labolatorium sie tym zajmuja czy tylko wydaja wynik i to wszystko? Dzieki i pozdrawiam Odpowiedz Link
katerina24 Re: do marcina poprawka 08.05.06, 21:01 Tam jest całe forum więc warto przejrzeć tam wszystko www.lupus.pl pozatym po prostu po otrzymaniu wyniku zapisujesz się do reumatologa ,i dalej on się Toba zajmuje Badanie jest czułe może albo i nie coś wykazać sa ludzie którzy chorują mimo braku przeciwcial[czytałes tamten link i poczytaj forum to będziesz wiedział] Nie szuka się dalej bo przeciwciała ukazuja jesli są jakie to schorzenie autoagresywne się rozwija.Na tym forum bardzo dokładnie załozycielka WSZYSTKO opisała więc kwestia przeczytania tego ,sa tez tam namiary na db lekarzy,placówki,laboratoria i czego dusza zapragnie ,polecam skorzystac z tego ,pozdrawiam Kasia Po otrzymaniu wyniki jesli coś wyjdzie zapisujesz się do reuamtologa prywatnie/państwow to już Twój wybór jak by co to oni będa wiedzieli co i jak dalej robić ,bądź dobrej myśli,masz jakieś podstawy aby podejrzewać ze to coś z immunologią? Odpowiedz Link
katerina24 Re: do marcina poprawka 08.05.06, 21:02 Potem ewentualnie robi się badania potwierdzajace diagnozę albo po prostu uzupełniące tj czy choroba ewenyualna wpływa dodatkowo na inne organy jeśli i ch dotyczy i jaki jest ich stan Odpowiedz Link
katerina24 Re: Powazne pytanie 05.05.06, 13:03 Nie chodzi o żadne tragedie ,nie wiem skąd Ci to do głowy przyszło,po prostu spr sie inne hormony jak jest powyżej 2 tzn 3,5 etc bo to wskazuje że coś się może dziac dlatego spr się inne rzeczy,tylko się go spytałam chyba nie umrze od tego? Odpowiedz Link