m.niezgoda4 13.10.06, 13:57 Za tydzień mam się zgłosić do szpitala na Placu Hallera w Łodzi. Mam mieć operację tarczycy. Proszę napiszczie jak ona przebiega, jakie mogą być jej konsekwencje. Dziekuję z góry. Milena Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zoskaanka Re: Operacja tarczycy 13.10.06, 14:41 poczytaj inne wątki, dużo tu było na ten temat Odpowiedz Link
110869d Re: Operacja tarczycy 19.10.06, 21:50 o operacji było dużo ale ja chciałabym się dowiedzieć jak szybko można wrócić do normalnego życia tzn. kiedy mozna wychodzić z domu, robic zakupy, chodzić na aerobik itd. Odpowiedz Link
pineapple3 Re: Operacja tarczycy 14.10.06, 16:59 Operacja jak operacjapo kilku godzinach możesz już wstać do toalety a po dwóch dniach puszczają do domu. Przez kilka dni MOCNO!!! boli gardło a następnych kilka tygodni boli szyja. Po operacji niemożesz za duzo dzwigać- zresztą sama się przekonasz Odpowiedz Link
anetaled Re: Operacja tarczycy 18.10.06, 08:03 Ja miałam tam operację 6 tyg temu. Nie masz sie czego bac. W dzien przyjęcia musisz iść na izbę przyjęć na czczo pobiorą ci krew, potem poczekasz na przebieralnię a następnie ktoś zaprowadzi cie na oddział. Dostaniesz łóżko i lekkostrawny obiad. Potem już nic nie można jesć, pić mozna do 24. W tym samym dniu zrobią ci ekg, porozmawiasz z chirurgiem i anastezjologiem, zmierzysz temperaturę i pójdziesz pać Rano ok 4-5 przyjdzie pielęgniarka z termometrem, potem przyniosą koszulkę do operacji. Weżmiesz prysznic, przebierzesz sie w koszulkę , trzeba zdjąć wszystko Przyjedzie pielęgniarz i zabierze cię za magiczne drzwi. Przesiądziesz sie na inne łóżko i wjedziesz na zieloną salę gdzie będzie dużo ludzi. Podłączą wenflon, inne aparatury, wstrzykną coś do żyły i będą zbliżać do twojej twarzy maskę po czym sama nie będziesz wiedziała kiedy zaśniesz. Obudzisz się już na sali wybudzeń podłączona do aparatury. Uwazaj żeby sobie czegos nie wyrwac Jak zachce ci sie siku poinformuj siostre przyniesie basen. Nie będziesz mogła wstawac az do nastepnego dnia rano. Jak cos bedzie bolec informuj pielegniarki one beda z toba spac na jednej sali. Jak zachce ci sie pic popros o wode do zwilzenia ust. Tylko nie pij tej wody bo zwymiotujesz Nastepnego dnia po operacji przeniosa cie na twoja sale. Mozna juz jesc wszystko. Zdejma ci dren i tyle. Jak wszystko bedzie ok to na nastepny dzien wyjdziesz do domu. Jak pojawia sie jakies dretwienia informuj to bardzo wazne, jak bedzie bolec informuj, cokolwiek nienormalnego twoim zdaniem by sie dzialo mow. A kto cie bedzie operowal? P.S.Atmosfera jest naprawe przemila w tym szpitalu. Polecam zabrac duzo 2 zlotowek do tv Zycze powodzenia. Odpowiedz Link
pineapple3 Re: Operacja tarczycy 19.10.06, 18:36 No wiesz anetaled opisałaś takie szczegóły operacji tarczycy, które w każdym szpitalu są inne. Ja naprzykład wieczorem wzięłam ostatni prysznic, potem dali tabletke na spokojny sen. Rano tabletka uspokajająca, po której niemogłam wstawać z łóżka. Wywiezli mnie na sale operacyjną i jedyne co pamiętam to to że było dużo ludzi i koniec. Nawet niepamietam jak narkoze mi wstrzykiwali. po operacji od razu przywiezli mnie spowrotem do sali. Odpowiedz Link
anetaled Re: Operacja tarczycy 24.10.06, 10:47 Opisałam szczegóły bo koleżanka akurat będzie operowana w tym samym szpitalu co ja ,czyli Łódź, pl. Hallera, a tam zwyczaje dokładnie tak wyglądają Odpowiedz Link