Dodaj do ulubionych

gruczolaki a torbiele

12.12.06, 20:14
czesc dziewczyny, troche poczytalam i wyczytalam ze gruczolaki sie zazwyczaj
operuje a torbiele nie , hmmm to wyczytalam tutaj
www.zdrowie.med.pl/tarczycz/badania/b_tarczyca.html
a ze z guzami mam doczynienia co roku w innych narzadach, to wertuje wszystko
co sie da .jak myslicie czy oni prawde tam pisza , czy jest ktos kto mial
torbiel i byla ona nakluwana?
Obserwuj wątek
    • zwierzchu Re: gruczolaki a torbiele 12.12.06, 23:25
      Na torbielach sie nie znam, wiem tyle, ze sie ich nie operuje z reguly.
      Gruczolaki to nowotwory lagodne i niektorzy radza je operowac, a niektorzy nie.
      Gruczolaki pecherzykowe lepiej operowac,bo biopsja nie daje jasnego obrazu
      sytuacji i dopiero po wycieciu i zbadaniu jest pewnosc, ze to byl gruczolak, a
      nie rak.
      • fatima5 Re: gruczolaki a torbiele 13.12.06, 12:28
        dzieki wielkie za wyjsnienia , dzis lece na biopsje ...ale mam dzien
        terminu...13?....mam tez powiekszony plat tarczycy ale nie z tej strony co
        guz ,jestem pelna podziwu dla Ciebie i inych ze jestescie takie spokojne i
        opanowane pomiomo nie dobrych wynikow...
        • ina456 Re: gruczolaki a torbiele 18.12.06, 12:08
          Witam serdecznie,
          Fajnie, że ktos pyta o torbielesmile Mój mąz ma torbiel na tarczycy, 4 cm. Biopsja
          ok, reszta badań też, ale decyzja chirurga jest taka, zeby wyciąc cały płat
          tarczycy. W końcu torbiel jest większa od płata tarczycy. Czy ktos miał
          podobnie? Chce potem oddać na histopatologie i zbadać dokładnie, bo zwykle i
          tak cos tam w środku sie znajdzie wątpliwego. Nawet biopsja wszystkiego nie
          wykarze. Co wy na to?
          ps. jak bedziesz miała wyniki to daj znać
          • fatima5 Re: gruczolaki a torbiele 18.12.06, 19:37
            ja jeszcze nie wiem co to;-[ ale jak sie dowiem na pewno napisze dlaczego chca
            wyciac plat ? ponoc torbiel sie naklowa ..no ale jak tak uwazaja..moze gleboko
            osadzona jest..moje badziewie ma 2,5 cm ale nie wiem co to jeszcze jest..
          • ania7364 Re: gruczolaki a torbiele 18.12.06, 22:00
            witaj Ina, moja maz mial w pazdzierniku wyciety lewy plat tarczycy bo mial tam gruczolaka 3cm. nawet sie nie zastanawialismy nad decyzja, byla jedna: ciac. w ksiazce "choroby tarczycy" wyczytalam , ze u mezczyzn 50% gozkow w tarczycy jest zlosliwych a u kobiet "tylko" 10%. twoj maz ma torbiel, wiec to inna historia. decyzja nalezy do was. pozdrawiam. ania
            • fatima5 Re: gruczolaki a torbiele 27.12.06, 17:30
              jak dlugo czekalyscie na wynik biopsji?? dzis mnie pacnol dwa razy , nic nie
              boli ale pozniej jest dziwne uczucie w gardle;-[,
              • ina456 Re: gruczolaki a torbiele 28.12.06, 10:41
                Witam,
                My czekaliśmy na wyniki biopsji krótko. Około 4 dni. Lekarz prowadzący
                zobowiązał się zrobic to jak najszybciej. Na szczęście u nas wszystko ok. Tylko
                okazało się, ze jednak są dwa guzki lite. Jeden o strukturze płynnej, a drugi
                mieszanej. Ponieważ zajmują połowe prawego płata tarczycy, to chirurg chce
                wyciąc cały płat. Teraz czekamy tylko na telefon od chirurga i operację.
                Pozdfr,
                • fatima5 Re: gruczolaki a torbiele 28.12.06, 10:56
                  dzieki , czekanie jest najgorsze ;-[
                  • fatima5 wynik... 09.01.07, 20:15
                    dostalam wynik telefonicznie...to nie jest rak ..co to bylo niewiem ,wytlumaczy
                    na wizycie ..zwierzchu dzieki i wszystkim powodzenia i zdrowia ..
                    • zwierzchu Re: wynik... 10.01.07, 17:42
                      No i fajowo smile
                      Pozdrowienia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka