sylvie08 01.06.07, 15:50 Odebralam dzisiaj wynik biopsji. Rozpoznanie klinicznie - nic nie wpisano Rozpoznanie histopatologiczne - Tumor follicularis Robilam tez TSH - 2,9 (04 - 4,0) Boje sie... i na razie nie wiem co robic... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zwierzchu Re: wynik biopsji - załamana 01.06.07, 23:29 Przede wszystkim sie nie boj. Na razie okazalo sie, ze masz guza pecherzykowego, co nie znaczy, ze od razu raka. W kilkunastu procentach przypadkow z taka diagnoza pozniej okazuje sie, ze to rak. Po drugie, to sie leczy i to calkiem dobrze. Nowotwory tarczycy (brodawkowaty i pecherzykowy) naleza do najlepiej rokujacy. Ja mialam taka sama diagnoze i potem ten podejrzany guz okazal sie lagodny, ale za to drugi malutki okazal sie byc rakiem. Najprawdopodobniej lekarz bedzie Ci doradzal operacje, bo dopiero po badaniu histopatologicznym bedzie mozna z cala pewnoscia orzec, co to jest. Operacja nie jest straszna, co mozesz przeczytac na tym forum . Na razie glowa do gory i rzuc okiem na cytat ponizej. Bedzie dobrze! Cytacik dla Ciebie: "Obraz cytologiczny określany jako zmiana podejrzana nie pozwala sprecyzować rozpoznania tzn nie potwierdza ani nie wyklucza złośliwości. Do tej grupy rozpoznań należy nowotwór pęcherzykowy (neoplasma folliculare) określany także mianem guza pęcherzykowego (tumor follicularis) i nowotwór onkocytarny (tumor oxyphilicus) określany mianem guza onkocytarnego lub guza Hürthla. Badanie cytologiczne nie różnicuje łagodnych zmian rozrostowych od zmian złośliwych typu pęcherzykowego. W rozmazach cytologicznych nie można bowiem stwierdzić cech inwazyjności nowotworu pęcherzykowego, czyli naciekania przez komórki naczyń krwionośnych i torebki guza [19]. Wobec ryzyka obecności zmiany złośliwej zwykle dąży się do uzyskania rozpoznania histologicznego, czyli kieruje do leczenia operacyjnego. Zmiany onkocytarne świadczące o metaplazji onkocytarnej tyreocytów charakterystyczne są dla nowotworów onkocytarnych, ale także towarzyszą zmianom nienowotworowym takim jak przewlekłe zapalenie tarczycy, choroba Gravesa-Basedowa, zmiany popromienne, polekowe lub wole guzowate. W rozmazach cytologicznych nie można stwierdzić naciekania przez onkocyty naczyń krwionośnych i torebki guza na całej jej grubości, co byłoby wykładnikiem morfologicznym złośliwości czyli pozwoliło rozpoznać raka z komórek Hürthla. Wobec ryzyka zmiany złośliwej zaleca się leczenie operacyjne". H. Jastrzębska, M. Gietka-Czernel, K. Górnicki*, S. Zgliczyński,B. Gabryelewicz*, MOC DIAGNOSTYCZNA BIOPSJI ASPIRACYJNEJ CIENKOIGŁOWEJ CELOWANEJ GUZÓW TARCZYCY W ROZPOZNAWANIU ZMIAN ZŁOŚLIWYCH. www.ptendo.org.pl/arch/03_1_o.pdf Odpowiedz Link
enella Re: wynik biopsji - załamana 03.06.07, 22:20 sylwia, trzymaj sie*** ludziska tu pisza na spokojnie wiele uspakajajacych rzeczy o operacji. trzeba sie oswoic, znalezc swoje mce i lekarze i...miec to jak najszybciej za soba... trzymaj mocno! Odpowiedz Link
sylvie08 Re: wynik biopsji - załamana 04.06.07, 08:47 Dzieki za odpowiedzi. Jakos nie lubie sie oddawac w obce, nie zawsze godne zaufania rece... Tez chcialabym miec to juz za soba i w tym tygodniu mam nadzieje ze uda mi sie dostac do lekarza. Zobaczymy co powie... najgorsze jest to ze wlasnie staramy sie o dziecko i w tej sytuacji chyba bedzie musialo to poczekac... Odpowiedz Link
enella Re: wynik biopsji - załamana 04.06.07, 21:20 oj sylvie, jedziemy na zblizonym wozku. trzymaj sie kochana. Odpowiedz Link
a_m_c Re: wynik biopsji - załamana 06.06.07, 10:27 Nie boj sie! Mialam pecherzykowego. Niewatpliwym 'plusem' posiadania takiego 'typa' jest zwolnienie od podjecia decyzji o operacji. Bo pecherzykowego trzeba wyciac. I juz. Agnieszka Odpowiedz Link
enella Re: wynik biopsji - załamana 06.06.07, 18:19 chyba kazdy "tumor' trzeba wyciac? bo pecherzykowaty, ale w formie "poliferatio" 2 niezaleznych lekarzy powiedzialo mi, zeby nie wycinac... Odpowiedz Link
sylvie08 Re: wynik biopsji - załamana 07.06.07, 21:12 Ja to bym chyba chciala wyciac, jesli pozniej moglyby byc z tego wieksze problemy. Mam tylko stracha jesli chodzi o moj glos... ale z tego co czytalam to wszystkim wraca do normy... Odpowiedz Link
hania522 Re: wynik biopsji - załamana 08.06.07, 09:12 Pare tygodni temu bylam w podobnej sytuacji. Wiem doskonale jak jest trudno i jak zyje sie z mysla o otrzymanej diagnozie, rozpoznaniu oraz wielkiej niewiadomej co dalej. W tamtych momentach bardzo pomoglo mi to forum. Polecam czytanie. Oceniam wypowiedzi tu zmieszczone jako wywazone, spokojne. Dobrze jest poczuć, że sa tez inni w podobnej sytuacji. Ja jestem juz po operacji (mikrorak brobawkowy), którą zdecydowalam sie zrobic natychmiast po uwiarygodnieniu biopsji u innego, wybitnego specjalisty. Jestem po scyntygrafii, ktora wykazala, ze opracja była wykonana b. dobrze, wyniki mam tez dobre dlatego moje leczenie jest skonczone. Za pół roku mam wizyte kontrolna (badanie krwi) i na razie tyle. Mam nadzieje, ze moja zmiana została w pore wykryta i nie bedzie miala dalszych konsekwencji. Dlatego uwazam, ze jesli trzeba to nie powinnas zwlekac z operacja. Wazne zeby guz byl jak najmniejszy (wielkość guza jest ważna), nie zajął węzłów chłonnych, czyli czas jest ważny. Z drugiej jednak strony ten rodzaj nowotworu rozwija sie wolno w przeciwieństwie do innych raków. Tak wiec podsumowujac - da sie to wszystko przezyc i jak wszyscy tu mówią i ja sie przyłączam "BĘDZIE DOBRZE!!!!! - z cała pewnoscią". Hania Odpowiedz Link
enella hania 09.06.07, 19:53 jak rozumiem - okreslenie mikrorak sluzy do guzkow ponizej 1 cm? po wycieciu mikroraka nie ma jodu? Odpowiedz Link
hania522 Re: hania 09.06.07, 22:21 Mikrorakiem nazywają guzki do 10 mm. Każdy przypadek jest bardzo indywidualny, nie można powiedzieć, że przy mikroraku nie ma jodu bo to zależy jeszcze m.in od wyników scyntygrafii tj. na ile dokładnie chirurg wyciął tarczyce, jeśli pozostałych komórek tarczycy jest poniżej 2%, co daje śladowe gromadzenie radiojodu w obrębie szyji. Jeśli dodatkowo nie ma wychwytu radiojodu w całym organizmie oraz nie byto zajętych węzłów chłonnych to lekarz może zadecydować o nie stosowaniu terapii radiojodem 131. To co napisałam powyżej dotyczy raka brodawkowatego jak jest w innych rodzajach nie wiem. Ale pamiętaj, że nawet z odległymi przerzutami ten rodzaj raka leczy się dobrze. Hania Odpowiedz Link
enella Re: hania 09.06.07, 22:35 dzieki za informacje! chcialam zapytac jeszcze o jedno - czy mialas biopsje tego mikroraka? czy to byla jedyna zmiana w twojej tarczycy? moj lekarz mi mowi, ze biopsje sie robi OD 1 cm, to domniemywam, ze te mikroraki sa wykrywane przypadkowo? Odpowiedz Link
zwierzchu Re: hania 09.06.07, 23:46 To moze jeszcze ja sie wlacze, bom nieco odmienny przypadek. U mnie mikrorak (ok. 0.5 cm) zostal wykryty przypadkowo, choc na USG bylo widac drugi guzek oczywiscie. Ale wszyscy podejrzewali ten duzy, ktory zaczal rosnac szybciej i w biopsji wyszedl jako pecherzykowaty do weryfikacji histopat. Po operacji okazalo sie, ze duzy byl gruczolakiem, a maly mikrorakiem brodawkowatym. Operacja byla zrobiona calkiem niezle, doszczetnie. Mimo dobrych wynikow scyntygrafii, braku przerzutow itp. endo-onko (CO W-wa) zasugerowala mi radiojod, jak stwierdzila "na wszelki wypadek". I w sumie chetnie sie zgodzilam, choc psuje mi to plany prokreacyjne, bo lata leca, niestety. Ale bede miala swiadomosc, ze wszystko zniszczone, i spokojny sen Choc i tak sypiam znakomicie. Pzdr Odpowiedz Link
hania522 Re: hania 10.06.07, 19:24 Enela. Tak, miałam biopsję. Oczywiście chyba wszystkie tu w jakimś sensie mamy rozpoznanie przypadkowo. Ja poszłam do internisty, który był endo i poprosiłam o wysłanie mnie na badania okresowe. Badania zawierały test TSH .. i tak to się zaczęło. Najpierw od rozpoznania hashimoto (byłam bardzo zdziwiona), a później ponieważ trzeba było trochę poczekać w kolejce do USG, które miało być już tylko formalnością - guzek. Kilka osób pisało na tym forum, że biopsje zaleca się dla guzków od 1 cm, zupełnie tego nie rozumiem. W moim przypadku było całkiem jasne, że idę na biopsję (zresztą zrobiłam ją dwa razy). Wszędzie piszą (w literaturze fachowej), że wielkość guzka jest ważna więc dlaczego mamy czekać aż on urośnie ponad 1 cm?. Biopsja nie boli, denerwujące jest tylko czekanie na wynik.... Zwierzchu - pozdrawiam Cie i życzę "gładkiego" przejścia do odpowiedniego przed jodowaniem TSH. Ja zaczęłam brać hormon, ale jeszcze nie czuję się lepiej. Osiągnęłam w trzy tygodnie TSH 80!. Czuje się jak spuchnięta. Mam nadzieję, że wróci mi maja dawna radość życia. Odpowiedz Link
enella Re: hania 10.06.07, 22:07 mi lekarz tlumaczyl, ze po pierwsze trudno jest wkluc sie w taki maly guzek, a po drugie one (te male) potrafia sie zmieniac z dobrych w te zle, wiec taka biopsja spokoju nie daje a ile twoj mial? bo wiadomo, ze jak blizej 1 cm, to latwiej zrobic biopsje, ale jak 1-3 mm, to nie wiem, czy to jest wogole mozliwe? czy u ciebie ten malenki guzek byl jedynym w tarczycy? bo pojedynczy guzek jest bardziej niepokojacy, niz kilka... ja osobiscie mam kilka guzkow, ale biopsji poddawany jest tylko ten > 1 cm. Odpowiedz Link
hania522 Re: hania 11.06.07, 08:41 Moj guzek miał 9 mm, miałam też inne mniejsze, które okazałay się niegroźne. Być może badanie poprzez biopsje guzków 2-3 mmm jest niemozliwe - nie wiem, ale takie około 1 cm napewno tak i trzeba badać. Hania Odpowiedz Link
enella Re: wynik biopsji - załamana 09.06.07, 19:51 sylvie, ale ja nawet do gliwic w najwieksza sniezyce dmuchalam na konsultacje - mowia "nie ciac, obserwowac", toz przeciez ich nie zmusze Odpowiedz Link
sylvie08 Re: wynik biopsji - załamana 11.06.07, 10:08 Dzieki za odpowiedzi. W srode ide do lekarza z tymi wynikami i jka powie, ze ciaz to pojde na ta operacje... jestem z okolic Wroclawia i jazda do Gliwic troche czsu by zajela. A dlugo tam sie czeka na wizyte? I ile to kosztuje? Moj guzek ma 19 mm (mam nadzieje ze w ciagu 3 tygodni nie powiekszyl sie). Pozdrawiam. Odpowiedz Link
hania522 Re: wynik biopsji - załamana 11.06.07, 11:41 Nie powiekszy sie, nie denerwuj sie bo teraz i tak nie masz na to wpływu a co ma być to będzie (tj. tylko dobrze). Odpowiedz Link
enella Re: wynik biopsji - załamana 12.06.07, 19:54 sllvie - ja z wwy dmuchalam w zime do gliwic - wizyta I konsultacji byla bardzo szybka! Odpowiedz Link