soodoku 24.10.07, 14:16 Czy zawsze efektem ubocznym brania np Thyrozolu jest tycie, czy tylko jakis mały % pacjentow jest na to narażona? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sylwia280679 Re: TYCIE a leczenie nadczynnosci 24.10.07, 19:04 Witam Ja również leczę nadczynność tarczycy i zażywam Thyrozol,w tej chwili tsh mam w granicach normy i czekam na zabieg .Zauważyłam u siebie tylko nieznaczny przyrost masy ciała,nie jest to jakiś drastyczny przyrost Pozdrawiam Odpowiedz Link
olka9939 Re: TYCIE a leczenie nadczynnosci 29.10.07, 10:58 Witaj! Przez ponad 6 m-cy brałam thyrozol . Na początku się nie tyje , później natomiast już tak. Jak się wychodzi z nadczynności i wchodzi się w niedoczynność. To znaczy u mnie tak było. Chociaż ja jestem chyba nietypowa ponieważ w nadczynności bez leczenia zamiast chudnąć to przytyłam i to dosyć dużo. Jak brałam thyrozol po pewnym czasie czułam się rewelacyjnie ,żadnych skutków ubocznych . I pewnie to był odpowiedni moment żeby odstawić lekarstwo niestety brałam go od października do maja , gdy wpadłam już w niedoczynność . Lekarz stwierdził ,że nie thyrozol był przyczyną dodatkowego tycia , potwornego ubytku włosów lecz niedoczynność. A tak na marginesie najlepiej czytać mało dokładnie ulotkę dołaczoną do leku ponieważ czytając tak jak bardzo dokładnie i szczegółowo można dostać białej gorączki ponieważ u ulotce są praktycznie same SKUTKI UBOCZNE. Jak się ma tak jak ja nadczynność najlepiej zaufać(chociaż jest to niezwykle trudne) lekarzowi w wyborze leku. Pozdrawiam i życzę zdrówka Odpowiedz Link
cossa Re: TYCIE a leczenie nadczynnosci 02.11.07, 19:20 lekarka powiedziała mi, że normą jest przybieranie na wadze do pewnego momentu, u mnie tym momentem było wyrównanie poziomu TSH i faktycznie tak się stało moja historia od początku sporo schudłam, później zaczęłam tyć, pojawiło się łysienie plackowate i to mnie zmobilizowało i poszłam do endokrynologa (maj 2007) okazało się, że mam nadczynność ze wzskazaniem na G-B zaczęłam brać Thyrozol 1tabl. dziennie (10) przybrałam jeszcze na wadze (ok. 5kg w ciągu 3 mies.), włosy wypadają do dziś teraz biorę 1tabl.dziennie(5) nie tyję i za parę dni idę do kontroli mam nadzieję, że już niedługo koniec .. ciepło pozdrawiam cossa Odpowiedz Link