Dodaj do ulubionych

Interpretacja wynikow ... prosba :)

27.03.08, 16:52
witam,
ft3 3,59 (2,57-4,43)
ft4 1,52 (dorosli 0,93-1,7)
tsh 2,21 (dorosli 0,27-4,20)
w nawiasach podalem normy wymieniam moje objawy dodam ze czuje sie do dupy za
przeproszeniem ... :
-marzniecie
-sucha skora glownie dloni ale ogolnie na twarzy tez mam strasznie sucha,
lupiez(myje wlosy zeby nie bylo), bladosc skory
-zaparcia, zatwardzenia, problemy z zoladkiem wzdecia
-brak energii strasznie szybko sie mecze fizycznie i psychicznie ... dodam ze
trenowalem dlugo wiec to nie powinno miec miejsca

a tak oprocz tego to mam zelazo ponad norme jak cos moge napisac dokladnie
wyniki badania krwi i takie tam ale jak narazie wszystko mi pasuje do
niedoczynnosci a w badaniach wychodzi norma ... jednak lekarze twierdza ze to
nerwica ... czy ktos mi tu pomoze ? dzieki z gory
Obserwuj wątek
    • madziulaw Re: Interpretacja wynikow ... prosba :) 27.03.08, 18:13
      Witaj,
      twoje objawy podchodza pod problemy tarczycowe, ale aby cokolwiek móc powiedziec
      potrzebne sa jeszcze nsp badania:
      usg tarczycy
      badania przeciwciał z krwi - tpo, tpg, trab

podane wyżej wyniki przelicz prosze na procenty (link na górze strony hashimoto)

co do krwi - jak sie przedstawiaja leukocyty, ob?

pozdr
      • gruby123123 Re: Interpretacja wynikow ... prosba :) 28.03.08, 18:22
        hmm usg zrobilem dzisiaj akurat ... prawidlowe ... lekarka stwierdzila ze na
        podstawie tsh ft3 i ft4 mozna stwierdzic czy tarczyca dziala prawidlowo ...
        <bezradny>
    • gruby123123 Re: Interpretacja wynikow ... prosba :) 27.03.08, 19:51
      ft3 - 54,8 %
      ft4 - 76,6 %
      tsh - 49,4 %

chyba sie nie pomylilem w przeliczaniu smile

leukocyty bez przeliczenia podaje
      WBC - 8,2 (N: 4,0-10,0)

ob nie mialem robione uncertain jutro wybieram sie do endokrynologa i nie wiem jakie
      badania od niego wyciagnac ... bo moze okazac sie "nie w temacie" i po prostu
      nie wiem nawet na czym stoje bo hormony to dla mnie czarna magia ... a chce
      nawiazac z nim jakas rozmowe smile
    • hashi-tess Re: Interpretacja wynikow ... prosba :) 27.03.08, 20:47
      sprawdz ferrytynę.
      • gruby123123 Re: Interpretacja wynikow ... prosba :) 27.03.08, 21:01
        ferrytyna: 94,07 (N: 30-400)
        • hashi-tess Re: Interpretacja wynikow ... prosba :) 27.03.08, 21:27
          masz winowajcę złego samopoczucia.
          Zrób jeszcze poziom wit. B12
          • gruby123123 Re: Interpretacja wynikow ... prosba :) 27.03.08, 22:06
            witamina B12 - 283.9 (N: 191-663)
            kwas foliowy - 4,89 (N: 3,1 - 17,5)
            wapn calkowity - 7,69 (N: 8,4 - 10,2) -niedobor

napisalem to co wydalo mi sie istotne i ten niedobor wapnia ... mam przewlekle
            zapalenie blony sluzowej nawet majac diete lekkostrawna wiec to troche dziwne
            ale co jest winne niby ?? ta ferrytyna i w jakim stopniu jest to powiazane z
            tymi moimi objawami ?
            • hashi-tess Re: Interpretacja wynikow ... prosba :) 27.03.08, 22:51
              objawy anemii /a Ty masz ją prawdopodobnie - ocena należy do medyka/
              są b. podobne do tych opisanych przez Ciebie.
              • gruby123123 Re: Interpretacja wynikow ... prosba :) 28.03.08, 08:56
                yyy anemia? tylko ja wszystkie badania krwi mam wporzadku wiec skad taki pomysl?
                pozatym przy anemii jest chyba niedobor zelaza a nie nadmiar;d pozatym pisk w
                uszach to jest od anemii? duzo chorob pasuje do mojej chorobyjuz to przerabialem
                ale teraz celuje w tarczyce ... a anemie leczy sie chyba zelazem co nie a ja
                tego zelaza za duzo uncertain
                • gruby123123 Re: Interpretacja wynikow ... prosba :) 28.03.08, 08:59
                  wiem ze sugerujesz sie witb12 i kw foliowym ale to moze byc wszystko ze zlego
                  wchlaniania tak samo jak te wapno ( przez 4 lata mialem diete wysoko bialkowa bo
                  uprawialem sporty ) a tam duzo wapna bylo zawsze i nie wiem jakim cudem taki
                  wynik indifferent cos musi zle dzialac uncertain
                • hashi-tess Re: Interpretacja wynikow ... prosba :) 28.03.08, 09:24
                  gruby123123 napisał:

> yyy anemia? tylko ja wszystkie badania krwi mam wporzadku wiec skad taki pomysl
                  > ?
                  > pozatym przy anemii jest chyba niedobor zelaza a nie nadmiar;

yyyyyyyyy
                  żle czytam???

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24712&w=77502739&a=77512810

d pozatym pisk w
                  > uszach to jest od anemii? duzo chorob pasuje do mojej chorobyjuz to przerabiale
                  > m

mam wrażenie, że trollujesz!!!!

> ale teraz celuje w tarczyce ... a anemie leczy sie chyba zelazem co nie a ja
                  > tego zelaza za duzo uncertain

jak możesz mieć za dużo żelaza skoro ferytynę masz
                  na dolnej granicy normy.
                  Proponuję lekturę n/t ferrytyny.

Pzdr
                  Tess
                  • gruby123123 Re: Interpretacja wynikow ... prosba :) 28.03.08, 10:59
                    co robie ?? prosze podaj mejla przesle Ci z checia wynik dzieki w ogole za
                    jakies oskarzenia ... wynik mam zeskanowany wiec moge Ci gdzie kolwiek wrzucic i
                    podac linka ... po prostu nawet nie spytalas o inne wyniki badnia krwi i juz
                    dajesz diagnoze ... po co mial bym trollowac ?
                    • gruby123123 Re: Interpretacja wynikow ... prosba :) 31.03.08, 12:50
                      heh polecilas mi zelazo domiesniowo indifferent jak ja mam zelazo powyzej normy a
                      ferytyne w dolnej granicy wiec raczej twoje rady mogly by tylko zaszkodzic ...
                      nie wiem skad takie wnioski ... nadmiar zelaza odklada sie w watrobie i innych
                      narzadach i dlatego mam taki niski poziom ferrytyny bo to jest bialko ktore jest
                      jak by zapasem zelaza i uwalnia sie jak go potrzeba a u mnie jest nadmiar wiec
                      jest niski poziom proste tylko nie kumam porady ... masz nadmiar zelaza to bierz
                      zelazo domiesniowo big_grin
                      • madziulaw Re: Interpretacja wynikow ... prosba :) 31.03.08, 22:14
                        Hej Gruby - odpisuję tutaj, ok?
                        Co do żelaza - może Tesss nie doczytała...pewnie zaraz coś napisze

usg tarczycy --podstawowe badanie kt pozwoli wykazać czy z tarczycą coś się
                        dzieje, choć nie zawsze, jeśli jakaś choroba dopiero kielkuje. Mnie osobiście od
                        pierwszych objawów minęło 5 lat do momentu kiedy usg coś tam
                        wykazało...Przydatna jest biopsja tarczycy, kt wykaże czy nie ma nieprawidlowych
                        komórek, tak jak w hashi np. pojawia się hiperplazja (nieprawidlowy rozrost
                        komórek), lub nacieki limfocytarne.
                        niektórzy inteligentniejsi lekarze zalecają biopsję - 1/ przy guzkach 2/ kiedy
                        podejrzewają chorobę tarczycy a bad jej jeszcze nie wykazują.
                        badania przeciwciał z krwi - tpo, tpg, trab ----podst badanie kt pozwala
                        stwierdzić, czy nie masz choroby tarczycy o podlożu autoimmunologicznym np.
                        hashi/ basedow i in

co do krwi - jak sie przedstawiaja leukocyty, ob? ---u mnie przez 3 lata kiedy
                        to usg "milczało" znaczy sie obraz tarczycy w usg byl super (poza guzkami)
                        ---mialam podwyższone leukocyty, co wg mojej endo bylo efektem toczącego się
                        powoli małego stanu zapalnego tarczycy. obecnie, po wdrożeniu leczenia ---sa ok

pozdro
                        • gruby123123 Re: Interpretacja wynikow ... prosba :) 01.04.08, 14:12
                          dzieki wielkie smile takie objasnienie to ja rozumiem a wyzej napisalem ze ob nie
                          robilem a leukocyty w normie pojutrze bede mial wynik ob to odpisze ale hmm u
                          mnie duzo spraw dzieje sie za sprawa zelaza ponad norme a ono sie nie wydala a
                          powoduje niedobory np wapnia i pewnie cynku ale to spr ... to jest jak toksyna i
                          uposledza w nadmiarze prace calego organizmu pewnie ... to sa moje wnioski bo
                          przeciez lekarz na nie mysli logicznie a z takim inteligentnym to sie jeszcze
                          nie spotkalem smile w sumie wszystkie nieprawidlowosci u siebie ta moja watroba
                          (moze byc od zelaza za duzego) to ja ustaliem a u internisty tylko zdziwienie na
                          twarzy indifferent w sumie to jutro tez bede mial drugie tsh zrobione wiec porownam
                          wyniki i jak bedzie tak samo to zaczne jesc jod cynk i wapn i do hematologa
                          pojde bo to zelazo jest nieciekawe a w dalszej prespektywie zacznie mi rypac
                          pozadnie zoladek a watroba to juz sie pojdzie gonic smile pozdro i dzieki za
                          sensowny wpisik smile
        • hashi-tess Re: Interpretacja wynikow ... prosba :) 01.04.08, 14:52
          gruby123123 napisał:

> ferrytyna: 94,07 (N: 30-400)

Dla mnie to anemia.
          Może się mylę.

Wit B 12 też nie na najwyższym poziomie.

Tess

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka