zona_draculi 11.05.08, 08:56 Witam ponownie Jestem laikiem w kwestii hormonów... nie mogę nigdzie znależć informacji jaki jest odpowiedni poziom hormonów tarczycy????? na forum tez każdy piszę o bardzo różnych przedziałach, można sie pogubić... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mary_lu Re: odpowiedni poziom TSH 11.05.08, 10:53 TSH to nie jest hormon tarczycy. TSH to hormon przysadki. W czasie leczenia TSH wskazuje nasz stan już tylko "pi razy drzwi". Hormony tarczycy to T3 i T4. Badamy ich wolne stężenie, czyli ft3 i ft4. Powinny być na zbliżonym poziomie, powyżej 60% normy. Dokładną pożądaną ich wysokość wskazuje samopoczucie chorego. Przy takim poziomie hormonów tarczycy we krwi, TSH chorego suplementowanego syntetycznymi hormonami zwykle zbliża się do zera. Odpowiedz Link
zona_draculi Re: odpowiedni poziom TSH 12.05.08, 15:57 dz. za poprawkę; A czy mając odpowiedni poziom TSH, można mieć coś nie tak ze stężeniem T3 i T4? czyli czy samo sprawdzenie poziomu TSH, daje obraz poziomu hormonów tarczycy(przy nie braniu leków)? Odpowiedz Link
mary_lu Re: odpowiedni poziom TSH 12.05.08, 20:30 Niestety, można mieć nieźle wyglądające TSH, ale hormony tarczycy kiepskie (i wtedy zwykle kiepskie samopoczucie do kompletu). Dlatego zawsze chodzimy do lekarzy, którzy wiedzą, że nie tylko TSH jest ważne. Odpowiedz Link
tyrea Re: odpowiedni poziom TSH 16.05.08, 19:59 Wyjaśnijcie mi proszę, czy 18-letnia dziewczyna i 80-letnia babcia muszą mieć powyżej 60%? Bo tarczyca młodej dziewczyny jest zdrowa i sprawna, a tarczyca 80-latki jest stara, zwyrodniała - i też ma pracować na te same 600% A nie wiecie o tym, że młoda dziewczyna musi mieć wysoki poziom hormonów, a starej babci to niepotrzebne, a nawet szkodliwe, bo obciąża serce? To zróbcie oznaczenia u swoich starszych członków rodziny, babć, cioć, dziadków itp., którzy nie chorują "na tarczycę" i obliczcie te procenty - zdziwicie się, że to nie będzie żadne 60%. I co, wszystkim każecie łykać tyroksynę? Nie radzę, serce tych starszych osób na pewno tego nie wytrzyma. A przecież na Hashimoto chorują i 15-latki i wLaśnie 80-latki, nie tylko młodzi. I oni też muszą być leczeni wg schematu 0 taka dawka, by FT4 i FT3 było powyżej 60%? TSH jest świetnym, czułym wskaźnikiem tego, czy organizm domaga się więcej hormonów tarczycy, dlatego TSH rośnie, by pobudzić tarczycę do większej pracy (bo przysadka " nie wie", że tarczyca jest chora), czy też organizm uważa, że ma tych hormonów za dużo, jak na swoje możliwości wiekowe i wtedy TSH spada na łeb, na szyję, by dalej już tej swojej tarczycy nie pobudzać do pracy (przecież przysadka nie odróżnia hormonów własnej tarczycy od Eutthyroxu czy Letroxu). Gdy np. w tarczycy jest guzek, który wydziela co jakiś czas nadmierne ilości tyroksyny, TSH leci w dół i jest ciągle niskie, a FT4 i FT3 raz jest w normie, a raz podwyższone (i to jest tzw. utajona nadczynność tarczycy). Nie mąćcie więc ludziom w głowach - jeśli lekarz nie zleca za każdym razem wszystkich hormonów, tylko TSH, to wcale nie oznacza, ,ze jest konowałem , jak to ładnie określacie tylko najczęście wie, co robi (choć przyznaję, bywają niedouczeni lub niedoświadczeni lekarze, ale, na Boga, nie wszyscy!). Przestańcie posługiwać się schematami, tylko czasem pomyślcie! Pozdrawiam! Odpowiedz Link
mary_lu Re: odpowiedni poziom TSH 16.05.08, 20:08 Tyrea, zazwyczaj na forum są młode kobiety i to o nich rozmawiamy, tak jest też w tym przypadku. TSH jest diagnostyczne u osoby nieprzyjmującej syntetycznych hormonów. Nie mąć więc ludziom w głowach i nie wmawiaj im, że samo badanie TSH wystarcza leczącej się tarczycówce. Odpowiedz Link
mary_lu Re: odpowiedni poziom TSH 16.05.08, 20:12 Oczywiście nie mówimy o przypadkach, gdy występują jakiekolwiek objawy, choroby tarczycy w rodzinie, problemy z zajściem w ciążę, wyszły wysokie przeciwciała. Jedynie o przesiewowym badaniu TSH u zdrowych osób - wtedy rzeczywiście w 95% przypadków samo TSH wystarczy... Ale jeśli ktoś już może podejrzewać problemy z tarczycą, to samo TSH to za mało, u mnie też tak było, gdy miałam ok. 20 lat. Odpowiedz Link
hashi-tess Re: odpowiedni poziom TSH 16.05.08, 21:49 tyrea napisała: To zróbcie oznaczenia u swoich > starszych członków rodziny, babć, cioć, dziadków itp., którzy nie > chorują "na tarczycę" i obliczcie te procenty - zdziwicie się, że > to nie będzie żadne 60%. mój syn i mąż - ZDROWI - hormony mają na poziomie 50%. wartość tsh 1,5 z kawałkiem. ja mam hormony na poziomie przekraczającym 90%. nie mam objawów nadczynności. resztę przemilczę, mary_lu napisała wszystko, nie będę się powtarzać. Rosteda też już Ci pisała dlaczego poziomy hormonów u hashimotek muszą być wyższe. Tess Odpowiedz Link
hashi-tess Re: odpowiedni poziom TSH 16.05.08, 22:02 tyrea napisała: > Wyjaśnijcie mi proszę, czy 18-letnia dziewczyna i 80-letnia babcia > muszą mieć powyżej 60%? właśnie zaczyna się okres z wyższą temp. otoczenia. Panie zaczną chodzić z odkrytymi ramionami. Proponuję abyś zaczęła je obserwować. Ja robię to od kilku lat i stwierdzam, że z reguły panie w wieku balzakowskim i póżniejszym są utyte /opasłe brzuchy/ i mają czarne łokcie. Założę się z Tobą, że 100% tych kobiet ma problemy z tarczycą. Przyjrzyj się również młodym dziewczynom: z czarnymi łokciami, z wytrzeszczem oczu, rozchisteryzowane!!! Czy te osoby są leczone? Jeśli tak, to czy mają dobrze dobraną dawkę lewotyroksyny; śmiem wątpić. Poczytaj ile osób jest szczęśliwych bo znalazło nasze forum i dzięki temu doszło do zdrowotności, bo wiedzą jak dawkować tyroksynę i zaczęły uczyć się swojej choroby. Lekarze nie informują swoich pacjentek bo to nie jest w ich interesie. Lekarze i f-my farmaceutyczne chcą wierzyć, że powinnam być chora na serce, mieć problemy ze stawami, z oczami, z płucami i na koniec z nerkami i wątrobą. A to kończy się wizytami cotygodniowymi w aptece, gdzie ja osobiście zostawiałam 200 zł. I podstawowa choroba to depresja. Podumaj jakie psychotropy są drogie, te najnowszej generacji nie są refundowane. Dlatego nie pisz, że nasze forum jest bee i wyręczamy lekarzy w ich pracy przy okazji robiąc forumowiczkom wodę z mózgu. Tess Odpowiedz Link
tyrea Re: odpowiedni poziom TSH 16.05.08, 23:10 Na pewno, w tym co piszesz jest sporo racji, ale nic nie napisałaś, co z wynikami babci czy dziadka, też mają ponad 60% ? Pisząc chciałam tylko uświadomić czytającym, że należy unikać uogólniania - że wszyscy muszą stale badać wszystkie hormony, że lekarze nic nie umieją, są konowałami, bo zlecają tylko TSH ), że w ich interesie nie leży wyjaśnianie chorym różnych problemów itp. Na pewno w wielu przypadkach tak bywa, ale przecież nie w 100%. A może trzeba zacząć wymagać od swoich lekarzy więcej, niż tylko wypisywania recept? A może trzeba ich pytać, jak sami nic nie mówią, i to właśnie forum może świetnie służyć pomocą, by było wiadomo, o co pytać. A może zamiast ciągle zmieniac lekarzy należałoby ich też podszkolić - jeśli była potrzeba zrobienia FT4 i FT3, a lekarz zlecił tylko TSH - zrobić te wyniki, pokazać mu i poprosić o interpretację? Jeśli rzeczywiście raz, drugi czy trzeci okaże się, że było konieczne nie tylko TSH, następnym razem będzie o tym pamiętał. To jest częsty błąd popełniany przez nas - jak coś nie wychodzi z leczeniem, został popełniony jakiś błąd, to zmienia się lekarza, a tamten dalej żyje w przeświadczeniu, że robi wszystko dobrze. Jeśli lekarze są nam potrzebni , to sami zadbajmy też trochę o to, by się uczyli, bo doświadczony lekarz to taki, który popełnił wiele błędów, bo one zawsze muszą być, tylko dowiedział się o nich i chciał wyciągnąć wnioski. Pozdrawiam i kończę udział w forum, bo wyjeżdżam. Dobrego humoru, Hashimotki! Odpowiedz Link
mary_lu Re: odpowiedni poziom TSH 17.05.08, 10:07 Mamy uczyć lekarzy jakie badania nam mają zlecać, a ich niewiedza i "oszczędzanie" na badaniach to nasz wina? No to rzeczywiście mnie rozbawiłaś, przyłączam się do chórku miskitrzy - dziękuję, że jesteś na forum, bo polepszasz mi samopoczucie. Odpowiedz Link
mmagda12 Re: odpowiedni poziom TSH 17.05.08, 18:23 Korzystam z okazji ,ze jest taki watek i prsze napiszcie mi co mam robic.TSH zrobilam sama ,0,608.Mialam problemy z kolataniem serca ,licha pamiec zimno itp.Dr zapisala mi letrox25 ,powiedziala ze mam nadczynnosc(chyba dziwne) Zaczelam brac ,zaczely trzasc strasznie mi sie rece poty mnie oblewaly itd.Wymusialam skierowanie do edykrynologa i wkrecilam sie szybko(czekalam tydzien).Pan dr ,zlecil mi badanieFt4-19,30 Ft3 5,70 i ciala anty TPO-5,6.Na podstawie tych wynikow stwierdzil ,ze mam mala niedoczynnosc i do kontroli we wrzesniu.Poszlam do rodzinnej co mam robic ,bardzo zle sie czulam ,rozlozyla rece.Sama przerwalam letrox 25 i po jakims czasie przestaly mi sie trzasc rece poty itp.Ale strasznie zachryplam ,laryngolog powiedziala ,ze w tarczycy tak jest (mam jakies pogrubiale "jezyczki" i nie domykaja sie i oczywiscie mam zapalenie tchawicy.Te hormony roztroily mi caly organizm(bralam 2-mce) Usg ,mase guzkow lagodne ,torbiele .Czy to prawda z niedoczynnoscia i czy tak moze byc w czasie trwania leku.Wizyta u endykrynolog trwala pare minut ,nie mialam szans zapytac o cokolwiek ,a na trzesace rece ,powiedzial ,niekoniecznie od tarczycy.Nigdy tego wczesniej nie mialam.Napiszcie rade ,bo nie wiem czy powinnam brac leki,moze powinien zmienic ? Odpowiedz Link
elamiszcz Re: odpowiedni poziom TSH 17.05.08, 19:18 Myślę, że sporo osób źle reaguje na te leki. Ja też mam takie objawy po leku euthyrox. Wiem, że to tylko syntetyczny hormon, ale dygocące ciało, ucisk w skroni, ból głowy i zawroty głowy nie pozwalają normalnie pracować i funkcjonować. Nie wiem jaka jest na to rada, ja przy małej dawce już tak mam i praktycznie nie mam już co zmniejszać. Odpowiedz Link