Dodaj do ulubionych

Jestem tu nowa,chciałam się poradzic

05.07.08, 15:55
Dokładnie dwa lata temu leczyłam się na nadczynnośc przy tsh o,o1 Brałam
metizol i propranol Kiedy moje tsh było 4,94 usłyszałam,że jestem zdrowa.Teraz
od kwietnia bardzo źle się czuję,najgorzej jest z kołataniem serca Moje tsh
cały czas spada kwiecień-1,09 czerwiec-0,83 lipiec-0,65 ,ale że mieści się w
normie to znowu słyszę,że to serce to nie wina tarczycy tylko pewnie nerwicy
itd,Zrobiłam sobie prywatnie ft3-4,69(4,0-8,3)oraz ft4-14,22(9,0-20,0)ale
pojęcia nie mam czy są dobre czy nie Proszę o pomoc.Pozdrawiam wszystkich
serdecznie!
Obserwuj wątek
    • animar72 Re: Jestem tu nowa,chciałam się poradzic 05.07.08, 16:04
      Witam
      Dziwczyny tutaj z forum napewno ci pomogą i napiszą czy sa dobre
      wyniki czy nie ja niestety co do f4 i3 to jestem cienka nie umiem
      przeliczacsad natomiast wiem , że faktycznie przy nadczynności siada
      serduchosad pozdrawiam i życze zdrowia
      • zezgola Re: Jestem tu nowa,chciałam się poradzic 07.07.08, 20:05
        Dzięki animar za odpowiedź.Szkoda,że nie wiesz czy moje wyniki są ok.Może to
        faktycznie nerwica nie tarczyca?Pozdrawiam!
        • obas13 Re: Jestem tu nowa,chciałam się poradzic 07.07.08, 21:05
          W książce "choroby tarczycy" T.Górowskiego w tabeli podane są
          różnice pomiędzy objawami typowej nerwicy, a objawami
          charakterystycznymi dla nadczynności tarczycy. Jest tego sporo więc
          jeśli chcesz mogę zrobić fotkę aparatem i przesłać ci na e-maila smile

Jeśli chodzi o twoje wyniki to moim zdaniem nie wskazują one na
          zaburzenia tarczycy. FT3 i FT4 masz co prawda na stosunkowo niskich
          poziomach jednak ładne (czyt. niskie) TSH nie alarmuje o tym by były
          jakieś braki.

Zapytałem wcześniej o leki bo np. propranolol może działać
          negatywnie na przemianę T4 w T3. Wtedy mogą pojawić się oznaki
          niedoczynności tarczycy. U Ciebie jednak nic na to nie wskazuje bo
          dawka 10mg to dawka dla wróbelka wink poza tym gdyby były braki T3 w
          organizmie to w pierwszej kolejności mielibyśmy podwyższone TSH
          czego u ciebie nie ma.
          • zezgola Re: Jestem tu nowa,chciałam się poradzic 08.07.08, 09:14
            Dzięki obas za odpowiedź i interpretację moich wyników.Chętnie podam ci mojego
            maila szabla2@interia.pl,na który możesz mi przesłac te materiały o
            nerwicy.Zanim zdiagnozowano u mnie nadczynnośc to też podejrzewali u mnie
            depresję,tylko że wtedy bardzo schudłam i zrobili mi na odczepne Tsh i okazało
            się że to wina tarczycy.Myślałam,że teraz mam to samo i dlatego znalazłam to
            forum.Fajnie,.że jesteście i pomagacie takim jak ja.Pozdrawiam i czekam na maila.
    • obas13 Re: Jestem tu nowa,chciałam się poradzic 05.07.08, 19:51
      A obecnie bierzesz jeszcze jakieś leki ?
      • zezgola Re: Jestem tu nowa,chciałam się poradzic 05.07.08, 21:15
        Obecnie biorę tylko propranolol 10mg bo bez tego ani rusz.Metizol brałam około roku i wcale za nim nie tęsknię bo włosy wychodziły mi po nim .Dzięki za tak szybką reakcję na mój post.
        • milaemalka Re: Jestem tu nowa,chciałam się poradzic 07.07.08, 21:31
          Witaj zezola zastanawiam się czy masz inne objawy,które mogłyby wskazywac na
          tarczycę np zaburzenia miesiączkowania
          • zezgola Re: Jestem tu nowa,chciałam się poradzic 08.07.08, 08:54
            Pewnie że mam zaburzenia miesiączkowania,zaburzenia snu,wewnętrzny
            niepokój,kołatanie serca.Dlatego szukam pomocy,nie wiem jaki lekarz jest mi
            potrzebny czy dobry endo czy raczej od nerwic.Śliczne dzięki za odpowiedź
            Pozdrawiam!
            • milaemalka Re: Jestem tu nowa,chciałam się poradzic 08.07.08, 14:01
              witaj zezgola trudno coś powiedziec.Tsh spada o 0.1 na miesiac i jeśli dalej tak
              będzie za dwa miesiące będzie wskazywało nadczynnośc.Nie wiem czy masz powody
              przypuszczać,ze w tej chwili twoje objawy moga miec charakter nerwicowy. Pasują
              tez do tarczycy Naprawdę nie wiem co powinnaś zrobic. Po tym jak sie męczylam
              zanim mnie zdiagnozowano poszłabym prywatnie do endokrynologa i do psychiatry
              Pozdrawiam
              • zezgola Re: Jestem tu nowa,chciałam się poradzic 09.07.08, 08:54
                Oczywiście,że udam się do endo i do psychiatry po pomoc bo męczę się
                okropnie.Zwłaszcza bezsennośc,serce i nieregularne miesiączki,które bardziej mi
                pasują do tarczycy niż nerwicy.W innym poście czytałam,że przeszłaś przez
                nerwicę lękową i depresję Podziwiam cię naprawdę i liczę na dalszy
                kontakt.Pozdrawiam!
                • bozena1231 Re: Jestem tu nowa,chciałam się poradzic 09.07.08, 09:28
                  witam . podejrzewaja u mnie nadczynność ale tylko po tsh jest troszke zaniżone
                  zrobiłam dzisiaj jeszcze raz prywatnie ft3i ft4 wczoraj puls miałam ponad
                  100 ,a dzisiaj normalny 60-70 jaki ty masz puls bez brania proplanolu
                  • zezgola Re: Jestem tu nowa,chciałam się poradzic 10.07.08, 11:52
                    Mierzyłam puls i mam 85,ale muszę dodac że czekając na wizyty u specjalistów
                    wspomagam się trochę tabletkami na uspokojenie.
                    • milaemalka Re: Jestem tu nowa,chciałam się poradzic 10.07.08, 12:47
                      Witaj ale przed wizytą u endo mierzy się w gabinecie ciśnienie i puls. Czy te
                      tabletki nie zafałszują odczytu.? Pozdrowienia
                      • zezgola Re: Jestem tu nowa,chciałam się poradzic 11.07.08, 14:43
                        Witajcie milaemalka i bozena!Nie wzięłam na noc ani propranolu ani belergotu
                        Ciśnienie rano 145/80 puls 113 Wizytę u endo mam 15 to dam znac co
                        stwierdził.Pozdrawiam!
                        • bozena1231 Re: Jestem tu nowa,chciałam się poradzic 11.07.08, 15:06
                          witaj zezgola to bierz ten lek ,bo wysoki ten puls ,ja raz tylko miałam ponad
                          100 ,ale rano zawsze biore validol 1 tabl i wieczorem też ,ale ja tylko
                          miałam robione tsh wynik 0.391norma o4-4,ale to sama sie dopominałam a w
                          poniedziałak ide jeszcze raz prywatnie zrobie tsh ft3 ift4 i usg .żle sie
                          czuje tak z przerwami od roku ,ale wyniki z krwi wszystkie dobre w marcu
                          byłam w szpitalu z powodu wysokiego ciśnienia leżałam 3 dni i znależli tylko
                          to że mam chory kręgosłup szyjny i te słabości są od tego ,a w dodatku nie
                          mam wsparcia w domu ,bo mąż mówi że wmawiam sobie choroby ..takie jest życie
                          ..pozdrawiam
                          • milaemalka Re: Jestem tu nowa,chciałam się poradzic 12.07.08, 18:16
                            witaj zezgola bozena ma rację musisz brać ale dokładnie powiedz lekarzowi jaki
                            puls był,gdy nie wziełaś tabletki pozdrawiam
                            • zezgola Re: Jestem tu nowa,chciałam się poradzic 15.07.08, 12:12
                              Witaj milaemalka!Już po wizycie u endo tylko niestety przyjmował inny bo mój na
                              urlopie.Stwierdził że wyniki są w normie a kołatanie,puls,zaburzenia
                              miesiączki,bezssennośc to raczej tło nerwowe.Od czerwca schudłam 2kg ale przy
                              nerwicy to też podobno norma.Zwiększył propranolol na 3 razy dziennie i to by
                              było na tyle.Leciec jutro do specjalisty od nerwic?czy szukac jeszcze innego
                              endo?Pozdrawiam!
                              • hashi-tess Re: Jestem tu nowa,chciałam się poradzic 15.07.08, 12:29
                                nie szukaj tego od nerwic,
                                Ty znajdz dobrego endo, który
                                zleci wykonanie poziomów hormonów
                                tarczycy i wykona usg.
                                Ty masz problem z tarczycą
                                a nie z nerwicą.
                                Nie słuchaj takich co to chcą
                                Cię wmanewrować w nerwicę.
                                To nie endo to........
                                nie wiem jak takich określić,
                                aby nie obrazić.

Pzdr
                                Tess
                                • milaemalka Re: Jestem tu nowa,chciałam się poradzic 15.07.08, 20:56
                                  Właśnie czytałam na forum hashimoto jak lekarka lekceważąc objawy wpędziła
                                  renatajn w niedoczynnośc z Ft3 % ujemny Rece opadają .Hashi-tes ma rację szukaj
                                  innego endo miałaś już przecież nadczynność Pokaż wszystkie wyniki .Osoby z
                                  nadczynnością są nerwowe i tak najlepiej zgonić wszystko na nerwicę.Twoje wyniki
                                  pokazują,że tsh leci w dół Powodzenia
                                  • zezgola Do milaemalka 15.07.08, 22:35
                                    Masz rację,ręce opadają od tych "uzdrowicieli"Wyniki pokazałam wszystkie jakie
                                    miałam, stwierdził,że przecież są w normie.Spróbuję jak najszybciej dostac się
                                    do Tomkalskiego(nawet tu na forum jest polecany)Pozdrawiam!
                                • zezgola Do hashi-tess 15.07.08, 22:14
                                  Serdeczne dzięki za odpowiedź i wsparcie.Moja intuicja też mi podpowiada,że to
                                  jednak wina tarczycy Mam już namiary na dr Tomkalskiego z Wrocławia i umawiam
                                  się na najbliższy termin.
                                  Pozdrawiam!
                                  • bozena1231 Re: Do hashi-tess 15.07.08, 22:41
                                    witam zezgola ,a robione miałaś usg tarczycy? ja dzisiaj też mam wyniki tsh
                                    -0.393 norma 04-4 ft3-5,0 norma (2,3-6,3) ft4-18.2 norma (10.3-24.4) ale ja nie
                                    mam takiego wysokiego pulsu mnie wystarczy 1 validol i puls 65 raz tylko
                                    miałam ponad 100 w piątek mam usg tarczycy i wizyta u endo ..zaznaczam że
                                    nigdy nie byłam leczona na tarczyce ,bo nawet jej nie badałam tylko teraz
                                    sama poprosiłam o badanie bo słabo sie czułam i te cholerne lęki był czas że
                                    sama bałam sie w domu zostać a wyjście do sklepu to katorga ,ale brałam leki np
                                    milacordin neospasmine i mentawol ,oraz 3 miesiące hydroxzyne i jakoś mi
                                    teraz lepiej ,a może bardziej te hormony tarczycy mi sie unormowały same ,bo
                                    też myślałam że mam nerwice lękową miałam iść do psychiatry ,ale jakoś tak
                                    wyszło że nie poszłam ,a teraz już moge wychodzić z domu i nie mam tych
                                    napadów lękowych takich że aż duszno sie robi ..pozdrawiam
                                    • zezgola Do bozena 15.07.08, 23:07
                                      Miałam robione dzisiaj usg tarczycy,wszystko ok(podobno)Na wynikach raczej się
                                      nie znam,dlatego trafiłam na to forum i na tych wszystkich wspaniałych
                                      ludzi,którzy wspierają nas w chorobie.Koniecznie idź do dobrego endo Trzymaj się
                                      ciepło!Pozdrawiam!
                                  • hashi-tess Re: Do hashi-tess 15.07.08, 22:56
                                    napisz po wizycie.

Pzdr
                                    Tess

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka