Dodaj do ulubionych

Novothyral-pytanie

29.09.08, 11:36
Witam!

Jestem od roku po operacji tarczycy, początkowo na Euthyroxie, od
maja na Novo 100.Lipiec 2008 - FT4 - 20,2 (10,3-24,4), FT3 - 6,0
(2,3-6,3).Wyniki z końca września na tej samej dawce- FT4 - 16,0, FT
3-5,8 (nie umiem przeliczać!).Wydaje mi się,że przybywa mi energii i
zaczynam gubić wagę (oby!).Pytanie - dlaczego FT3 jest ma podobnym
poziomie jak przed 2-ma miesiącami, a FT4 spadło?
Przepraszam,jeśli to głupie pytanie (podobno nie ma głupich pytań),
ale staram się zrozumieć swoją chorobę.
pzdr
Michalina
Obserwuj wątek
    • novofanka Re: Novothyral-pytanie 29.09.08, 11:49
      Przeliczyłam, lipiec FT4 -70,2%, FT3-92,5%, wrzesień, FT4-40,4%, FT3-
      87,5%.Co oznacza ten duży spadek FT4?

pozdrawiam
      Michalina
      • duzooka Re: Novothyral-pytanie 29.09.08, 15:57
        To oznacza że masz za mało Euthyroxu
        musisz zwiekszyc przy czym zmniejszając troche Novothyral
        • novofanka Re: Novothyral-pytanie 01.10.08, 12:10
          No i jestem po wizycie. Mam zostawić novo na dotychczasowym poziomie
          i dołożyć 50 mg Letroxu (stopniowo).Dam znać jak się będe z tym
          czuła.
          Najwidoczniej potrzebuję wysokiej dawki.

pzdr
          Michalina
          • sakis Re: Novothyral-pytanie 01.10.08, 23:01
            Witam, tez biorę Novothyral (od około 2 miesiecy), jestem po
            operacji tarczycy (wycięty 1 płat). Biorę pól tabl. novo 75 i
            euthyrox N 75. FT3 wzrosło mi i rowniez czuje sie bardzo dobrze
            (wrecz super!), widze ogromna roznice po samym euthyroxie, lecz
            poziom FT4 spadl mi troche, nie bede podawac wynikow teraz, ale
            widze zmiane. Nie wiem dlaczego tak jest, ale czuje sie dobrze. jak
            doloze euthyroxu troche, to tsh jeszcze bardziej mi spadnie, wiec
            nie zrobie tego, a nie zmniejsze novo, bo ft3 jest w normie. a Ty
            jakie masz tsh z novo?i gdziesz sie leczysz?
            pozdr.
            • novofanka Re: Novothyral-pytanie 02.10.08, 10:12
              Witaj!

Moja wiedza za duża nie jest, ale napiszę co wiem na ten temat.Przy
              novo oznaczanie TSH praktycznie nie ma sensu, u mnie jest ono
              bliskie zeru. Z tego co wiem FT3 i FT4 powinny być blisko górnej
              granicy normy. U mnie na samym novo FT4 spadło stąd konieczność
              dodania Euthyroxu. Na novo też czuję się znacznie lepiej niż na
              samym Euthyroxie.Niestety dochodzenie do właściwych proporcji dawki
              trwa trochę, stąd te wahania wyników i zmiany dawek.
              Ja leczę się Gdańsku u pani dr Mizan-Gross.Osobiście bardzo ją
              chwalę.Jakbyś miała więcej pytań jestem do dyspozycji.

pzdr
              Michalina
              • sakis Re: Novothyral-pytanie 03.10.08, 09:37
                Cześć
                Cieszę się, że sa lekarze, którzy leczą novthyraem. Maja lekarka na
                pytanie co to za lek od razu odpowiedziala krotko, ze ten lek jest
                zly i w ogole nie chciala o tym rozmwiac. Z tego co piszesz, to
                oznacxzenie tsh nie ma sensu, ale dlaczeo?co Ci lekarz na ten temat
                mówił?To, ze masz tsh bliskie zeru nie szkodzi?Moje tsh wynosi
                0,014smileale hormony mam w normie, ft3 w gornej granicy (chyba 3,94
                przy normie 2 - 4,4) a ft4 troszke nizsze: 1,36 (norma 0,9 - 1,7).
                czuje sie super, ale boje sie, ze jak pojde do jakiegokolwiek
                engokrynologa, to kaze mi zmniejszyc dawke lekow albo powie, ze mam
                brac sam euthyrox!A naprawde biorac novo czuje sie po prostu
                znakomicie!!A z jakiego powodu mialas wycinana tarczyce?i po jakim
                czasie od zazycia tabletek jesz sniadanie - po pol godz czy po 1
                godz?
                dzieki za odp., pozdrawiam
                • novofanka Re: Novothyral-pytanie 03.10.08, 11:30
                  O jak miło znaleźć bratnią duszę! Ja jeszcze trochę tępa tarczycowo
                  jestem,ale jak rozumiem novothyral zaburza wyniki tsh i one nie
                  odzwierciedlają poziomu hormonów, dlatego jest sens badać jedynie
                  FT3 i FT4. Po rozpoczęciu leczenia nowo z rozpędu zrobiłam też tsh i
                  się wystraszyłam niskim poziomem.Lekarka mnie uspokoiła,że mam na
                  tsh nie zwracać teraz uwagi i nie robić.Z tego co piszesz wynika,że
                  musisz znaleźć dobrego endo, który leczy novo.Ja miałam wycinaną
                  tarczycę z powodu wola guzowatego odkrytego absolutnie przypadkiem
                  (wyniki miałam super, ale w stresie uwidoczniło mi się wole,
                  zaczęłam sprawdzać i okazało się,że w tarczycy mam cuda).
                  A śniadanie (zwłaszcza mam na myśli moją ukochaną kawę) jem 1/2
                  godziny od wzięcia tabletek, czasami skracam ten czas do 20 minut.
                  Chętnie odpowiem na wszystkie pytania.Taka wymiana doświadczeń to
                  najlepsze źródło wiedzy, co zresztą widać po tym forum.

pozdrawiam ciepło
                  Michalina
                  • sakis Re: Novothyral-pytanie 04.10.08, 12:50
                    Cześć
                    W dalszym ciągu nie rozumiem dlaczego akurat novo zaburza tsh?Przy
                    euthyroxie tego nie ma, a przy novo jest?Dobrze Ci, że Twoja lekarka
                    leczy Cie novothyralem, nie bardzo wiem kto w Warszawie sie tym
                    zajmuje. Lekarz, u ktorego sie lecze najwyrazniej nie praktykuje
                    leczenia tym super sepcyfikiem - zupelnie nie rozumiem dlaczego.
                    Moze ten lek ma po prostu jakies skutki uboczne??Chociaz nie
                    powienin, poniewaz ma po prostu 2 hormony i tyle. Przyznam sie, że
                    sama zaczelam brac novo jak mi wyszlo w badaniu, ze przy tsh 0,013
                    mam ft3 w dolnej granicy normy, a ft4 w gornej. Moj lekarz w ogole
                    nie patrzy na wyniki hormonow, tylko an tsh!!, wiec nawet nie
                    probowalam jej sie spytac dlaczego mam takie niskie ft3. A, i
                    zapewne kazalaby mi zmniejszyc dawke leku, bo tsh za niskiesmileA i
                    samopoczucie tez mialam odpowiednie do niskiego poziomu ft3, ale
                    lekarza to nie obchodzi. Tym bardziej ciesze sie, ze jest ktos na
                    tym forum, kogo lekarz leczy novothyralemsmile.
                    pozdrawiam
                    • jurmik Re: Novothyral-pytanie 05.10.08, 19:59
                      Witaj, nie mogę się zgodzić z określeniem "super specyfik" w
                      odniesieniu do Novotyralu i "lekarz nie praktykuje leczenia tym
                      lekiem". Novotyral to nie nowy , niesprawdzony wynalazek ostatnich
                      lat, tylko lek, który jest produkowany i stosowany w Europie od
                      kilkudziesieciu lat, a w Polsce jest dostępny w aptekach co najmniej
                      od 20 lat ( była ok. 2-letnia jego nieobecność w Polskich aptekach
                      związana z nową rejestracją tego leku czy coś takiego), ale na
                      szczęście od 2 lat znów jest. Co znaczy, że lekarz nie praktykuje
                      leczenia jakimś legalnie występującym w Polsce lekiem? To tak, jakby
                      Ci na anginę, zapalenie ucha czy zapalenie płuc zawsze dawał tylko
                      penicylinę, bo innych antybiotyków nie uznaje i nie praktykuje ich
                      stosowania. Pewnie, łatwiej się posługiwać tylko jednym hormonem niż
                      dwoma i pewnie dlatego endo nie chcą stosować Novotyralu. Czasem
                      mają rację, bo nie każdemu jest potrzebny, pewnie że lepiej, jak
                      sobie nasz organizm sam wytworzy tyle ile trzeba FT3, ale co zrobić,
                      jak ta przemiana jest za słaba? Z drugiej strony, jak ktoś nie umie
                      leczyć tym lekiem, to może i lepiej, że nie chce tego robić, bo
                      jeszcze zaszkodzi? Tylko niech nie mówi, że lek jest zły ! A co do
                      pytania, dlaczego TSH jest zawsze b.niskie przy Novotyralu - ja też
                      nie za bardzo wiem, może ktoś wyjaśni (a jak za jakiś czas będę u
                      mojej endo - zapytam ją). Pozdrawiam!
                      • sakis Re: Novothyral-pytanie 05.10.08, 21:42
                        Witam!
                        Użyłam określenia "super specyfik" tylko dlatego, że jestem bardzo
                        zadowolona z jego działania, czuje sie po nim swietnie i wiem
                        oczywiscie, iż jest to normalny leksmileJednakże naprawde sa lekarze,
                        w tym wlasnie moj, którzy po prostu w ogole nie biora go pod uwage
                        leczac pacjenta. Nie wiem dlaczego tak jest, skoro juz od tylu lat
                        jest na polskim rynku (zreszta nawet jesli jakis lekarz nie wie jak
                        podawac ten lek, to chyba juz minelo dosc duzo czasu, zeby sie
                        nauczyl!?), z tego co sie orientuje, to lekarz musi sie uczyc cale
                        zycie i sledzic wszystkie nowosci "w branży". Zreszta nie kazdy
                        pacjent bedzie sie czul dobrze na euthyroxie czy innych,
                        jednoskladnikowych tabletkach. Moja endo powiedziala mi cos w
                        stylu "ten lek jest zly", nie wiem czy dokoladnie tak to brzmialo, w
                        kazdym razie chodzilo o to, ze w ogole nie bedziemy o nim rozmawiac.
                        Wiec przyznam, ze poczatkowo pomyslalam sobie, ze faktycznie lepiej
                        nie brac novothyralu, bo bedzie zle. A czy Ty moze leczysz sie w
                        Warszawie i wiesz ktory lekarz przepisuje novo?
                        pozdrawiam!
                        • jurmik Re: Novothyral-pytanie 05.10.08, 23:14
                          Nie leczę sie w Warszawie, bo jestem z Gdańska, leczę się u dr Mizan-
                          Gross, ale mam koleżankę w Warszawie, ona leczy się się u dr
                          Jastrzębskiej i bardzo ją chwali. Tylko że ona nie ma Hashimoto,
                          tylko nadczynność tarczycy, więc dostaje inne leki. Ale jak ta dr
                          jest dobra, to pewnie umie leczyć i Novotyralem, tak myślę.
                          Pozdrawiam!
                          • novofanka Re: Novothyral-pytanie 06.10.08, 09:30
                            Witaj Jurmik!

Leczymy się u tej samej pani doktor! A odnośnie leczenia novo w W-
                            wie - myślę,że trzeba poszukać/popytać na forum i jest tam większy
                            wybór lekarzy niż w Gdańsku. Też nie rozumiem sformułowania-nie
                            leczy novo - można mieć własną opinię na temat jakiegoś leku,ale w
                            przypadku chorób tarczycy tych leków nie ma zbyt wiele (zwłaszcza
                            tych dopuszczonych do obrotu w Polsce), więc novo jest dobrą
                            alternatywą, gdy szwankuje przemiana T4 w T3.
                            Powodzenia i pozdrawiam serdeczne
                            Michalina

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka