Dodaj do ulubionych

Wyniki - nie potrafię sama zinterpretowac

06.05.09, 22:31
Witam,
czytam i czytam ale jednak nie potrafię sama zinterpretowac wyników. Przeliczyłam procenty, chociaż do tego doszłamsmile). Chyba są ok wg mnie ale to tylko tak na oko. Czytałam, że wg niektórych lekarzy tsh powinno byc do 2. Mam powyżej ale w normie. Mam trzydzieści parę lat.
moje wyniki:
tsh 2,79 (0,27-4,2) - 64%
ft4 1,18 (0,93-1,71) - 32%
ft3 3,06 (1,82-4,62) - 44%

Jakie są te zależności procentowe?
Proszę o podpowiedzi.

Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
      • opposite Re: Wyniki - nie potrafię sama zinterpretowac 07.05.09, 11:48
        Czuję się dziwnie.
        Jest mi zimno - szczególnie dłonie i stopy (często mnie też swędzą i
        pojawiaja się wtedy czerwone "bąble"). Nerwowość, drażliwość, sucha
        skóra. Zmęczenie, problemy z koncentracją no i przede wszystkim
        problemy ze snem (z zasypianiem). Właśnie ten brak snu skłonił mnie
        do poszukiwania przyczyny. Aha i brak koncentracji czy zmęczenie nie
        wynikaja jedynie z braku snu, bo akurat z tym spaniem jest tak
        falowo. Nawet jeśli śpię dobrze przez dłuższy okres to i tak ciężko
        mi przychodzi jakikolwiek wysiłek intelektualny (fizyczny też).
        • izu-lek Re: Wyniki - nie potrafię sama zinterpretowac 07.05.09, 12:31
          dokoncz w takim razie diagnostyke

          aTPO
          aTG - to z krwi

          i USG tarczycy

          wtedy bedzie wiadomo cos wiecej

          problemy ze snem i koncentracja jak najbardziej moga byc od tarczycy. Z tym, ze
          pewnie czesciej jest nadmierne zmeczenie i nadmierna sennosc, ale czasem zdarza
          sie bezsennosc.

          Takze dokoncz badania i z wynikami do dobrego endo
          • opposite Re: Wyniki - nie potrafię sama zinterpretowac 07.05.09, 20:55
            Ale dlaczego kontynuowac badania i iśc do endo? To jednak sporo forsy a
            zastanawiam się czy mam przesłanki. Możesz coś podpowiedziec z interpretacją
            tych wyników? No i po co te kolejne badania(usg rozumiem ale reszta?).
            Objawy w sumie mogą ale nie muszą pasowac do tarczycy. Aha, jeszcze nie chudnę
            no i zaparcia - na diecie jestem niemal całe życie i jeśli tylko odrobinę
            (naprawdę odrobinę) odpuszczę zaraz parę kilo więcej i zgubic nijak.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka