zagadka_78 28.05.09, 16:08 TSH: 0.895 [0.27-4.2] FT3: 4.36 [3.1-6.8] 34% normy FT4: 19.53 [12.0-22.0] 75% normy Biorę Euthyrox N 87,5. Na 75 TSH było 1,5, a FT3 i FT4 oba ponad 50% normy. Jest gorzej czy lepiej? FT3 jakieś dziwnie niskie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hashi-tess Re: popatrzcie i zinterpretujcie, proszę 29.05.09, 23:25 Zgadza się; rozbieżność między FT4 i 3 jest spora. Może to być spowodowane brakiem ferrytyny. Proponuję abyś wykonała to badanie i adekwatnie do wyniku zadziałać. A jakie masz samopoczucie? Nie lecą Ci włosy? Pzdr Tess Odpowiedz Link
zagadka_78 ferrytyna 22.07.09, 18:41 Wtedy, gdy pytałaś włosy mi zaczęły dopiero lecieć, ale wiązałam to bardziej z tym, że jakieś 2 tygodnie wcześniej odstawiłam suplement diety... który nota bene zawierał żelazo. Teraz zrobiłam sobie ferrytynę i chyba rzeczywiście mam jej za mało: ferrytyna 18,09 [13-150] żelazo 90 [30-150] TIBC 309,9 [250-450] Co radzisz? Odpowiedz Link
hashi-tess Re: ferrytyna 22.07.09, 21:37 powinnaś pójść choćby do rodzinnego po receptę na porządne żelazo i w/g ulotki zażywać co najmniej przez 3 m-ce. potem zrobić 2 tyg. przerwę w zażywaniu i oznaczyć poziom ferrytyny, nie żelaza. Życzę powodzenia. Tess Odpowiedz Link
zagadka_78 biorę żelazo i nic :( 24.09.09, 10:22 Biorę żelazo od ponad miesiąca, Sorbifer Durules 2x1 (dermatolog przepisał) i włosy nadal mi lecą, jestem załamana. Staram sie jeść więcej mięsa, buraków itp. Ile to potrwa? Jeśli prawdą jest, że z tabeletek organizm przyswaja 3%, to nie widze tego dobrze. Próbowałam brać więcej, ale wtedy mam sensacje żołądkowe. W zeszłym tygodniu robiłam znów FT3 o FT4 i nic się nie zmienia (ciągle jestem na dawce Euthyrox N 87,5 mg) - ile trzeba brać to żelazo, żeby był efekt? FT3 30% normy, FT4 70%, czyli lekki spadek obu w stosunku do maja 2009. Samopoczucie - trudno mi wstać, mam opuchnięte powieki, do 11 nie mogę się zmotywować do zadań wymagających większego wysiłku intelektualnego (później jest lepiej). Odpowiedz Link
hashi-tess Re: biorę żelazo i nic :( 24.09.09, 13:56 uzupełnienie ferrytyny trochę trwa, podobnie jak uzupełnianie tyroksyny. Poza tym bierzesz jeszcze jakieś inne tabsy? może to one utrudniają również przemianę T4 w T3, a Ty nie wiesz i dalej je zażywasz. Napisz coś o tym. Tess Odpowiedz Link
zagadka_78 co jeszcze biorę 24.09.09, 19:46 Od maja odstawiłam: magnez, Vitapil (wychodziło mi żelazo z krwi poza górną normą). Teraz biorę od miesiąca: Inneov włosy (zynk, katechina, tauryna) do śniadania Sorbifer Durules - do późnego obiadu i przed snem Loxon spray 5% 2x dziennie kwas foliowy wieczorem sporadycznie Vitapil na noc - substytut żelaza, jak musiałam sobie zrobić przerwę z Durulesem, bo miałam sensacje żołądkowe sporadycznie vit. a+e, jak mnie wkurza sucha skóra na nogach Odpowiedz Link
zagadka_78 Anty-TPO ponad normą Anty-Tg w normie, help 03.03.10, 10:43 Co to znaczy? Wcześniej robiłam co pół roku antyciała i były zawsze w normie. Biorę: - Euthyrox 87,5 - Dexametazon 0,5 (androgeny w górne normie to ma zbić) - Bromergon 1 tabl na noc (wyjściowa prolaktyna w górnej normie lub powyżej, mikrogruczolak) - Inneov gęstość włosów (cynk) - Merz Special (żelazo, grupa B, C, E). Daxametozon zbija kortyzol przy okazji. Czy niski kortyzol może przekładać się na słabe przekształcanie tabletek w T3? Wynik FT3 i FT4 będę mieć dopiero wieczorem, ale brakuje mi energii, trudno zabrać mi się za pracę, skóra znowu bardziej przesuszona, i nie mogę się nawodnić tzn. ciągle mi sucho w ustach, więc piję i piję. Co o tym sądzicie? Odpowiedz Link
hashi-tess Re: Anty-TPO ponad normą Anty-Tg w normie, help 04.03.10, 08:51 gospodarka hormonalna to naczynia połączone. Jedno naczynko szwankuje i ciągnie za sobą inne. Dlatego najpierw ustaw hormony tarczycy; szkoda, że nie wpisałaś wyników, które miałaś odebrać wieczorem. Z dużą dozą pewności mogę powiedzieć, że dalej tkwisz w niedoczynności i tym samym Twoja dawka tyroksyny jest za niska i z tego powodu Twoje samopoczucie jest takie jak opisujesz. Poza tym specyfiki, które zażywasz zaburzają przemianę T4 w T3. Ja skonsultowałabym dawkowanie/zażywanie tych leków z innym endo. Odpowiedz Link
zagadka_78 FT3 FT4 marzec 2010 05.03.10, 09:55 Dzięki za odzew. XI.2009 FT3 33% normy FT4 56% normy XII.2009 ferrytyna 50% normy 03.2010 FT3 36% normy FT4 76% normy Byłam w środę u innej endo, mającej dobre opinie chorych z tarczycą według znanylekarz.pl i jestem mocno rozczarowana. Pani widząc FT3 i FT4 bez TSH stwierdziła, że "są w normie i bez TSH to się nie da nic powiedzieć". Lekko większą dawkę Euthyroxu przepisała mi chyba odruchowo (senność, brak energii, sucha skóra, ciągle chce mi się pić), a na skierowaniu na badania za 4 tygodnie zaznaczyła TYLKO TSH!!! Dexametazon jej się nie sposobał, ale nie powiedziała ani dlaczego, ani jak może wpływać na produkcję T3. Nie kazała odstawić, bo chce nowe wyniki (samo TSH!) zobaczyć na tym samym tle. Takim lekarzom dziękujemy! Odpowiedz Link