Dodaj do ulubionych

Wynik - Pytanie

11.06.09, 17:37
Robiąc kontrolne badanie Ob,gdyż mam podwyższone od kilku miesięcy,zrobiłam TSH I Cholesterol
No i wyszło
TSH 0,8 norma(o30-5,00)
Cholesterol całkowity 122

Czy powinnam cos z tym zrobić,dodam że 10 lat temu przeleczono mnie Radio jodem i przez wiele lat było naprawde super,Teraz od ponad roku czuje sie nie za bardzo,do tego sporo przybrałam na wadze,ale sądziłam ze to z innego powodu,
Prosze o interpretacje
ania
Obserwuj wątek
    • rosteda Re: Wynik - Pytanie 11.06.09, 22:41
      Witaj Mari40
      Wynik TSH - 0,8 jak sama widzisz jest w granicach normy(0,30 - 5,0).
      Ale badanie samego TSH jest tylko badaniem orietacyjnym i wynik tego badania
      wcale nie musi byc adekwatny do pracy tyrczycy.
      TSH to jest hormon przysadki.
      Zeby sprawdzic jak tarczyca pracuje to nalezy zrobic tez fT3 i fT4.
      Nie piszesz z jakiego powodu bylas leczona 10 lat temu radiojodem (guz tarczycy
      czy tez Basedow?).
      Jesli chorowalas na Basedowa to warto tez sprawdzic przeciwciala.
      Po leczeniu radiojodem nalezy tez okresowo robic badanie kontrolne USG tarczycy.
      Dlatego ze od roku czujesz sie gorzej warto zrobic te badania ktore wymienilam.
      Pozdrawiam Rosteda
      • mari40 Re: Wynik - Pytanie 13.06.09, 10:31
        Otóż,leczenie radjo jodem było dlatego że miałam tzw guzki gorące,tak mi wtedy mówiono,Miałam byc operowana,ale ze względu na guzki na strunach głosowych i mojemu strachowi przed operacją,udało mi sie dostać dawkę radjo jodu,poprostu miałam szczęście trafic na wspaniałą lekarkę w medycynie nuklearnej,Przyznam szczerze że wówczas wszystko działo sie bardzo szybko,bo podobno był to stan bardzo powazny i ostatni moment,A ja miałam małe dzieciaki i tysiące spraw,Wszystko odbyło sie w tempie ekspresowym,Potem wyniki badań były coraz lepsze,moje samopoczucie tez,więc praktycznie zapomniałam że wogle był jakiś problem,
        dopiero jakiś czas temu zaczeło sie coś dziac to jakos około półtora roku temu,
        wczoraj przegladałam wyniki TSH z zeszłego roku i ze stycznia tego roku,cały czas miałam 1,9 przy normie takiej jak podałam wczesniej,
        Więc zdecydowałam sie podjechac do mojej endokrynolog,byłam przemile przekonująca i moja Endo zgodziła sie zerknąć na wynik,spojrzała na wynik,zajrzała do karty i stwierdziła,Wszystko jest dobrze,ma pani 44 lata to pewnie menopauza,prosze iść do ginekologa,niech on poszuka przyczyny,A my zrobimy USG tarczycy i ustaliła termin na 23 pażdiernika,no i do widzenia,
        A jeśli chodzi o poprzednie Usg z przed ponad roku to mam sporo guzów tarczycy,a kilka jest dość dużych,jak cos to poszukam i napisze dokładniej
        no i nie wiem co robic i co mysleć
        • mari40 Re: Wynik - Pytanie 16.06.09, 09:57
          USG Tarczycy z jesieni 2008 roku
          Wymiar płata prawego : 53x18x15mm
          Wymiar płata lewego :54x19x18mm
          Wymiar ciesni 5,3mm
          Status post J-theraiam a 1998
          Echostruktura miąższu obu płatów niejednorodna o nieco obnizonej echogeniczności.
          W płacie prawym liczne drobne obszary lite hipoechogenne,największy w poblizu z cieśnią o wym.7,2x10,3x7,8mm i w biegunie górnym podobny obszar o wym.6,9x8x5,6mm oraz na granicy z cieśnią i w cieśni obszar lity hipoechogenny o wym.9,2x8,3x6,8mm.
          W płacie lewym w centrum i biegunie górnym dobrze odgraniczonyobszar lity hipoechogenny o wym.20,6x14,6x14,2mm i obok podobny obszar o wym.6,5x4,9x5,8mm oraz w biegunie dolnym dwa leżące obok siebie obszary lite normoechogenne o wym.9,3x5,8x8,1mm i 6,1x5,7x5,1mm.

Naprawde nie wiem co robić.Czy spokojnie czekać do pażdiernika na kontrolne USG tarczycy,Czy szukac innego lekarza,co pewnie tez potrwa miesiące.
          Sprawa jest tym bardziej poważna,że mam skierowanie na zabieg neurochirurgiczny,a z tego co mi wiadomo,nadczynność jest przeciwskazaniem.a przynajmniej jest pewne ryzyko

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka