Dodaj do ulubionych

nie spadające TSH

02.03.10, 09:29
najpierw dostałam dawkę eurythoxu 25, TSH spadło nieznacznie bo z 9 do 6,
potem dawkę 50 i wzrosło na 7 (wszystko po ok. 1,5 miesiąca odstępu) teraz mam
dawkę 75 i utrzymuje się w granicach 5,5. dlaczego to nie spada ? no i kiedy
zacznie ? wiem, że najmocniejsza dawka to 200, a jak 200 nawet nie pomoże to
co wtedy ? jestem przerażona sad a mój lekarz to taki palant, że szkoda gadać,
nawet na podstawowe pytania nie potrafi mi odpowiedzieć, a mieszkam na wsi
gdzie ciężko jest się dostać gdziekolwiek.....sad proszę pomóżcie mi coś
Obserwuj wątek
    • jestemeco Re: nie spadające TSH 02.03.10, 10:08
      postaraj się o badania poziomów hormonów tarczycy
      FT4 i FT3. Jeśli nie miałaś zleconych badań p/ciał p/tarczycowych TPO i TG też powinnaś je oznaczyć, aby wiedzieć z jakiego powodu choruje Twoja tarczyca. Usg tejże też się kłania.

Odpowiadając na Twoje podstawowe pytanie to można wnioskować, że możesz być w dość dużej niedoczynności i uzupełnienie hormonów tarczycy w tkankach wymaga czasu, a to z reguły długotrwały proces. Jest on porównywalnie długi do czasu wchodzenia w niedoczynność. Nie bez kozery choroby tarczycy nazywają się chorobami przewlekłymi.
      • milaemalka Re: nie spadające TSH 02.03.10, 11:24
        Nie martw sie na zapas.Miałam tsh 75 i zbiłam je 100 euthyroxu.Nie napisałaś jak
        długo jestes na 75.Ale skoro zrobiłaś badania to znaczy ,że minimum 4
        tygodnie.Jezeli tak, to zwiększ dawkę najpierw o 12,5 a pózniej o 25.Pobądż na
        100 4-6 tygodni i zrób badania Tsh Ft4 i Ft3.Misiu miałaś robione usg i badanie
        na przeciwciała aTpo ?
        • misia506 Re: nie spadające TSH 02.03.10, 19:47
          teraz jestem 5-ty tydzień na dawce 75, jutro idę na badanie to dowiem się
          więcej. w ogóle zawsze po 1,5 tyg od zmienienia dawki polepsza mi się skóra a po
          4 tygodniach brania nowej dawki zaczynają znowu mi wypryski na twarzy wyskakiwać
          czy to ma jakiś związek czy przypadek ? (dodam, że nigdy nie miałam problemu z
          trądzikiem)
          • misia506 Re: nie spadające TSH 02.03.10, 19:49
            miałam robione tylko usg - jak jeszcze byłam państwowo, ale p.doktor
            powiedziała, że nie jest rewelacyjnie ani nie jest źle - więc nie wiem co z tego
            wnioskować uncertain dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam
            • milaemalka Re: nie spadające TSH 02.03.10, 22:51
              A masz wynik tego usg? Jeśli nie, możesz poprosic o ksero karty .To Twoje
              wyniki i masz do tego prawo.Napisz jak już będziesz miała wyniki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka