Dodaj do ulubionych

Włosy/żelazo

27.12.10, 16:40
Witam po raz pierwszy na tym forum.
Od 2 mies mam zdiagnozowane Hashimoto.
Ponadto w wynikach krwi wyszła anemia, jestem po 2 mies brania żelaza i najmniejszej dawki tyroksyny, niedługo ponowne wyniki krwi.
Poszłam do lekarza z powodu wypadajacych włosów.. i tak wynaleziono u mnie chorobę wink
Ale mam pytanie, na które nie mogę znaleźc odpowiedzi: czy jeśli bedę na odpowiedniej dawce tyroksyny i będę miala wyniki tarczycowe doprowadzone mniej więcej do normy, czy dalej będą mi wypadały wlosy? Czy wtedy również zmniejszy się też niedokrwistość spowodowana Hashimoto? Czy jest to nieodłacznie związane z tą chorobą i będę już do konca życia również na żelazie ?
Bedę wdzieczna za kazdą odp.
Obserwuj wątek
    • rosteda Re: Włosy/żelazo 27.12.10, 17:23
      W eutyreozie powinny przestac wypadac wlosy.
      Raczej ciagle leczenie zelazem nie bedzie potrzebne po jego uzupelnieniu i dojsciu do eutyreozy.
      Pisze raczej bo sa jednak osoby ktorym jest bardzo trudno uzupelnic zelazo i utrzymac go na dobrym poziomie.
      Wiec raz na jakis czas warto pozniej tez robic kontrole ferrytyny tym bardziej ze kobiety ciagle traca zelazo regularnie co miesiac podczas okresu.
      • slawas2001 Re: Włosy/żelazo 27.12.10, 17:35
        a ja ze swojej strony mam taką wątpliwość/pytanie czy anemia rzeczywiście jest spowodowana niedoborami wywołanymi hashimoto, czy może dość często współwystępującymi chorobami, takimi jak np anemia złośliwa?

slawo
    • ineiz Re: Włosy/żelazo 27.12.10, 18:07
      Hej dorotus
      Zacznę od tego, że bardzo lubię Twojego blogasmile
      Ja wiem o swoim Hashimoto od około 5 miesięcy. Także mam duże problemy z anemią. Przyjmuję żelazo, ale trochę wolno idzie to uzupełnianie(nadal poniżej normy) i od nowego roku mam zamiar postarać się o zastrzyki. Po 4 miesiącach na Euthyroxie(od niedawna w dawce 75) włosy dalej mi wychodzą, ale nie jest to już garść, tylko trochę mniej. Pocieszające jest też to, że odrastają nowe. Mam nadzieję, że będzie lepiej, jak w końcu uzupełnię żelazo. Pozdrawiam.
      • dorotus76 Re: Włosy/żelazo 27.12.10, 19:19
        Dziękuję, to mnie pocieszyłyście, że mozna jednak poprawić to żelazo. Ciekawe, o ile mi się podnioslo teraz (wczesniej wyszło 7 przy normie od 12-150). No nic, poczekam, aż mi zrobią wyniki.
        Z tego co czytam, to będzie ciezko dojśc z moim GP do porozumienia (leczę się w UK), bo dla nich wszystko, co jest w normie, jest już normą (niewazne, że na granicy normy). A z tego co czytam na forum, to czesto jednak tak nie jest..
        Co do niedokrwistosci zlosliwej, czy innych chorób towarzyszacych, to tfu, tfu, mam nadzieję, że nic się nie przyplącze innego. B12 i kwas foliowy mam ok. Miejmy nadzieję, że anemia to wynik 'tylko' Hashimoto.
        • sylwia_zi Re: Włosy/żelazo 28.12.10, 10:16
          hej
          mam w miarę poprawione żelazo (jestem po kuracji, pod stałą opieką hematologa i włosy wypadają, ale mniej, jednak łysa jestemsad zafarbowałam włosy na blond - były ciemne - mneij łysinę widacwink Niestety nie mam siły walczyć z lekarzami - dla nich - dobre TSH - i wypadanie włosów - nie ma związku z tarczycą. Nic nie ma związku, a wczoraj usłyszałam - choroba Hashimoto jest prosta jak konstrukcja cepa - i FT3 I FT4 się nie bada. Jak taka prosta to czemu nie cieszymy się wszystkie dobrym zdrowiem?
          Pozdrawiam i zyczę wytrwałoścismile
          PS. Córce mojej też wypadają, mamie też. Wiekszośc ma ten problem. Po suplementacji żelazem nieco lepiej.
    • krycha222 Re: Włosy/żelazo 28.12.10, 15:03
      Ponieważ mam nadmiar ferrytyny i B12 szukałam innej przyczyny wypadania włosów i kłopotów z pamięcią. Poradziła mi pani w aptece cynk. Kłopoty ze skórą i włosami po miesiącu stosowania chela-cynku - 1 tabl. dziennie, ustały całkowicie.
      Nad pamięcią ciągle pracuję, choć moja edno o 15 lat młodsza twierdzi, że ma gorszą, a przypisywanie wszystkiego hashimoto jest sporą przesadą. Podobno brak na to dowodów???
      Ona wie swoje, a my swoje...
      Na temat cynku sporo się teraz pisze. U mnie akurat widać efekty jego stosowania.
      To znalazłam na stronie jejzdrowie.pl:

"Ten cudowny pierwiastek, którego właściwości pielęgnacyjne znane i cenione są od lat, robi ogromną karierę w przemyśle kosmetycznym. Co więcej uważa się, że szwankująca pamięć to ewidentny objaw niedoboru cynku. O możliwościach zdrowotnych cynku przeczytacie poniżej.

Piękna cera

Cynk nazywany bywa „minerałem piękna”. Wpływa korzystnie na wygląd skóry, jej koloryt oraz uczestniczy w procesie regeneracji. Jest jednym z bazowych składników maści przeciwtrądzikowych, gdyż reguluje gospodarkę hormonalną oraz produkcję łoju w skórze. Ponadto, cynk hamuje proces powstawania wolnych rodników, a co za tym idzie proces starzenia się skóry. Oprócz kojących właściwości dla skóry cynk korzystnie wpływa na zdrowie paznokci i włosów.

Piękny umysł

Niedobór cynku może łagodnie upośledzić sprawność umysłową, a w tym pamięć. W wyniku niedostatecznego poziomu cynku (zalecane spożycie dzienne 15-20 mg) występują problemy z koncentracją. Poza tym cynk aktywuje te części mózgu, które odpowiadają za zmysł zapachu i smaku.

Źródła cynku

Najlepszym źródłem cynku jest odpowiednio zbilansowana dieta. Cynk można dostarczyć do organizmu jedząc np.: ostrygi, ryby morskie, warzywa strączkowe, przetwory zbożowe, ciemne mięso indyka, chude mleko. Warto wiedzieć, że cynk obok witaminy C jest jednym z największych sprzymierzeńców człowieka w walce z przeziębieniem i grypą"

Można sróbować, a nuż pomoże
      Pozdrawiam
      Krystyna
      • przeciwcialo Re: Włosy/żelazo 28.04.11, 20:52
        Eh, u mnie też problem z włosami. Przerzedzaja sie. Ferrtytna jednocyfrowa po pół roku łykania żelaza ale morfologia w srodku normy. Uzupełniłam sie na bieżąco ale zapasy nadal mikre.
        Cynk w "młodosci" łykałam i chyba do niego wróce.
        Badania zrobie w przyszłym tygodniu.
        • coldsong Re: Włosy/żelazo 28.04.11, 22:14
          Kluczem do rozwiązania problemów z włosami jest eutyroza, jak tu słusznie już napisano. Warto jednak dodatkowo się wspomagać różnymi specyfikami i stosować przemyślaną dietę, cynk jak najbardziej, lizyna zawarta m.in. w drobiu też pomaga.

Ja osobiście stosuję jeszcze wodę termalną w sprayu (w wersji z dużą ilością minerałów). Stosuję ją nie na twarz tylko na włosy, często zamiast odżywki i wydaje mi się, że jest znacznie lepiej.
          • dot.ca Re: Włosy/żelazo 29.04.11, 09:29
            czy po wyrównaniu hormonów tarczycy włosy powinny przestać wypadać? Od ok. 8 lat wypadają mi włosy, odrastały więc się tak nie przejmowałam, 2 lata temu zaczęłam chodzić po lekarzach, miesiąc temu wykryto u mnie podwyższone anty TPO - 156 (norma do 34), endokrynolog nie nazwał tego hashimoto, nie kazał zrobić poziomu ft3 i 4 - sama zrobiłam, wyszło mi ft3 ok. 34%, ft4 -0,70%. Dostałam eutyrox 25, biorę od miesiąca, ale włosy nadal wychodzą. Nie wiem, czy to nie za mała dawka? Mam też zły stan skóry głowy, gruba przesuszona skóra z łojotokiem - czy to też może być od niewyrównanych hormonów tarczycy? Włosów mam już strasznie mało i przez to stany depresyjne, nie chce mmi się wychodzić do ludzi.
            • coldsong Re: Włosy/żelazo 29.04.11, 10:42
              Jesteś w niedoczynności, więc włosy lecą. Celem powinno być podniesienie i wyrównane fT3 i fT4. Masz stanowczo za małą dawkę euthyroxu. Ja bym walczyła u endo lub rodzinnego o zwiększenie dawki.

Nawet jeśli będziesz miała odpowiednie poziomy hormonów we krwi upłynie jeszcze kilka miesięcy zanim włosy przestaną wypadać. Różne niedobory też mają na to wpływ, poczytaj forum, na ten temat już dużo napisano (m.in. warto zbadać ferrytynę).
              • dot.ca Re: Włosy/żelazo 29.04.11, 11:54
                coldsong jaka wg ciebie dawka eutyroxy powinna być podawana przy takich wynikach - bo nie wiem, o co walczyć? Zastanawiam się, czy w ogóle nie zmienić endo, bo ten stwierdził, że w ogóle nie wiadomo czy to tarczyca jest przyczyną. Jest szansa, że włosy zagęszczą się chociaż do stanu sprzed 1,5 roku? (O tym sprzed 8 lat nawet nie marzę). Wyniki ferrytyny odbieram dzisiaj.
                • coldsong Re: Włosy/żelazo 29.04.11, 14:52
                  Dawkę powinien ustalić Ci lekarz. Ja na Twoim miejscu wzięłabym co najmniej 50-tkę od razu (ewentualnie przez kilka dni 37,5, potem 50), a potem być może podniosłabym do 75. Ale to ile potrzebuje Twój organizm można ustalić po jakimś czasie - mam nadzieję, że znajdziesz dobrego lekarza, kontroluj swoje hormony co 4-6 tygodni na jednej dawce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka