Dodaj do ulubionych

suchość w ustach

06.01.11, 18:08
Dziewczyny prosze Was o pomoc.mam straszną suchość w ustach obrzęknięte wargi i śluzówki.Czy mam to wiązać z niedoczynnośćią z której powoli wychodzę czy też z lekiem euthyrox?/Czy sam lek w sobie powoduje suchośc jamy ustnej???Pomóżcie proszę bardzo.
Obserwuj wątek
    • aneteczek Re: suchość w ustach 07.01.11, 11:38
      Dziewczyny prosze pomózcie mi.Jestem nauczycielka i ta dolegliwość jest dla mnie brdzo przykra.Pozdrawiam
    • aleksandra_01 Re: suchość w ustach 07.01.11, 11:48
      wpisz swoje ostatnie wyniki i dawkę

a.
      • aneteczek Re: suchość w ustach 08.02.11, 14:23
        Moje tsh 2,506 (0.55-4,78)
        ft4 1,03(0,89-1,76).
        byłam u periodontolga, stomatologa laryngologa.Wszyscy stwierdzają jedno powiekszenie gruczołów wargowych stąd obrzęk warg albo raczej odwrotnie obrzęk warg spowodował powiekszenie tych gruczołów.Ale niestety nikt nie wie od czego.
        Dziewczyny prosze Was napiszcie jak macie jakiś pomysł na tę moja dolegliwość.
        Czy mam to wiązac z niedoczynnościa czy z tyroksyną??Czy szukac gdzie indziej???Bardzo się z tym męćze.
        • aleksandra_01 Re: suchość w ustach 08.02.11, 14:27
          > Moje tsh 2,506 (0.55-4,78)
          > ft4 1,03(0,89-1,76).

nie wiem jaką dawkę bierzesz, ale jest ona zdecydowanie za mała.
          tsh wysokie, ft4 bardzo niskie i jeszcze brakuje ft3.
          przy takich wynikach też bym się źle czuła.

a.
          • aneteczek Re: suchość w ustach 08.02.11, 16:28
            Olu wiem ale czy to ma wpływ na moje problemy z jama ustna???
            • aleksandra_01 Re: suchość w ustach 08.02.11, 17:15
              aneteczek napisała:

> Olu wiem ale czy to ma wpływ na moje problemy z jama ustna???

w niedoczynności (gdy jest za mało hormonów tarczycy)
              są suche łokcie, suche pięty, ogólnie sucha skóra,
              a także przesuszone oczy. i zapewne inne części ciała też mogą
              być suche, zależy jak u kogo się ułożą objawy niedoczynności.

a.
              • katis1 Re: suchość w ustach 11.02.11, 20:27
                Witaj. Ja równiez zmagam sie z ta przypadłością, ale raczej sezonowo. Tzn w pażdzerniku bardzo dokuczała mi suchość w ustach ale i w gradle, miałam tak obrzękniete gardło, że go nie było widac prawie, a nawet takie rany jakby chore, i do tego suchy nos, ze srupami i od tego smarkania pekłay mi naczynka na przegrodzie nosowej, wiec miałam pełno krwi w nosie. Byłam u laryngologa, ta ewidentnie stwierdziła, że to od złej gospodarki hormonalnej, wczeniej kazal zrobić wyniki z krwi na zepsół Sojgrena. Ten wynik miałam negatywny, wiec stawiałyśmy na hormony, w tym czasie aurat zmieniałam dawki, bo miałam niskie ft3, weszłam na Novothyral.Lekarka kazała na ta suchość rozgryzac kaspułki zelowe z witaminą A, do tego taki spray glosal, a do naosa masć rinopanteina. no i mi przeszło , jak reka odjał, do czasu.Od 2 tygodni mam nawrót. Najgorzej z nosem, z gardłem lepiej.Do tego doszły mi zapracia i nie moge rano wstać- koszmar. Wiec wybrałam sie wczoraj na wyniki, i oczywiscie ft3 spadło,a tsh wzrosło wiec bede znów korygowac dawke, i mam nadzieje,ze gardło i nos znów
                mi odpuszczą.Tym czasem znów rozgryzam witaminke A i do nosa daje tą maść.MOze przejdzie.Musisz ustawic sobie dobrze hormony, a dolegliwosci napewno ci sie zmniejszą. Spróbuj z ta witaminą i tym sprayem, chyba ze juz próbowałas. Najwazniejsze to ustawić hormony.
    • zorka4 Re: suchość w ustach 11.02.11, 21:42
      Jak pół roku temu zaczęłam przyjmować euthyrox to już po kilku dniach bardzo odczuwałam suchość w gardle. Dawka leku była minimalna i wszyscy mówili że nawet nie powinnam czuć że zażywam lek. Można się do tego przyzwyczaić, jednak silniej odczuwam każdą zmianę dawki leku. Żadnych innych nieprzyjemnych objawów poza suchością. Najbardziej mi dokucza do dwóch godzin po zażyciu leku. Mam dwie koleżanki hashimotki i żadna takich problemów nie ma. Widać to indywidualna rzecz.
      • aneteczek Re: suchość w ustach 05.03.11, 19:27
        DZiewczyny a czy którejś z was puchną sluzówki tak od środka warg bo ja tak mam.Jest to straszne od nosa po podbródek mam obrzęk.
    • devilyn Re: suchość w ustach 21.11.11, 18:39
      A na jakiej podst. twierdzisz, że jej wynik są ok?

TSH za wysokie.

Ale trzeba zrobić z jednego pobrania tsh, ft3, ft4, dobrze też sprawdzić ferrytynę i poziom B12.
    • pies_z_laki_2 Re: suchość w ustach 22.11.11, 11:54
      Mnie laryngolog od ręki wypisał płyn do płukania ust i gardła. Można zrobić w aptece bez recepty, ale z receptą są to grosze, a bez kosztuje o wiele więcej (nie rozumiem dlaczego, skład jest prosty jak drut).

Do płukania
      Wit A 20,0
      Wit E 20,0
      Menthol 0,4
      Glicerini ad 2000
      m.l. sol (nie wiem o co chodzi)

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka