Dodaj do ulubionych

Jakie badania zrobić?

10.07.11, 14:44
Ponad 8 lat temu miałam stwierdzona niedoczynność tarczycy (brałam euthyrox i niestety jod). $ lata temu trafiłam w końcu do lekarki, która zdiagnozowała Hashimoto i teraz biore tylko Euthyrtox.
Przez 6 dni w tygodniu 75 i raz w tygodniu 100mg.
Ostatnie moje wyniki to sprzed miesiąca):
TSH 3,73
FT3 3,36 56%
FT4 1,57 83%

I zalecenie lekarza, żeby 100 mg brać dwa razy w tygodniu a przez pozostale 5 dni 75.

Nic to nie pomaga. Od kilku tygodni mam bardzo wysoki puls, w nocy serce bije mi tak szybko, że nie mogę zasnąć, przechodzi aż a w takie trzepotanie. Ręce mi drżą, na nic nie mam siły, mam ataki paniki, jestem poddenerwowana, mam ciagłe napady złości.

Pomóżcie, jakie badania zrobić? Znacie jakieś tanie laboratorium w okolicach Ursusa, Włoch, Piastowa, Pruszkowa? Za te trzy badania w moim laboratorium płacę 100 zł stąd rzadko je robię.
Obserwuj wątek
    • jackiebrown.pl Re: Jakie badania zrobić? 10.07.11, 16:34
      Witam ,komplet badań TSH+ft3+ft4 kosztuje 68 PLN w laboratorium w Ursusie przy ul.Walerego Sławka(obok tzw. Okrąglaka).Robię tam badania od ok. 3 lat-wyniki szybko i nigdy nie było błedów.Co do twoich objawów to może żle zareagoałaś na podwyższenie dawki.Poczekaj z tydzień -może puls się uspokoi.Jeśli nie to zrób badania i do lekarza.Pozdrawiam Joanna
      P.S Czy leczysz się może u lekarza ,z którego jesteś zadowolona z wyżej wymienionych okolic?
      • smakjablka Re: Jakie badania zrobić? 14.07.11, 13:13
        Dzięki, skorzystałam z tego laboratorium.
        Lekarza niestety nieustannie poszukuję. Na razie trafiam głównie na takich, którzy nie słuchaja co do nich mówię sad
        Najlepiej na razie leczy mnie internista ( z Centrum Medycznego Zdrowie na Kleszczowej) a nie endokrynolog, ale akurat ta internistka jest teraz na urlopie macierzyńskim i znowu musze szukac lekarza.
    • hashi-tess Re: Jakie badania zrobić? 10.07.11, 19:21
      napisz dokładnie na jakiej jesteś teraz dawce,
      a na jakiej byłaś wykonując badania.
      I koniecznie napisz czy przed badaniem brałaś
      euthyrox.
      • smakjablka Re: Jakie badania zrobić? 14.07.11, 13:14
        brałam euthyrox przed badaniem
        o nowych wynikach napisałam tutaj:
        forum.gazeta.pl/forum/w,24776,127015676,127015676,czy_te_wyniki_sa_zle_.html
        • pies_z_laki_2 Re: Jakie badania zrobić? 17.07.11, 23:16
          Oj, a nie lepiej mieć całość w jednym wątku? Daj tu wszystko, a tamten wątek zakończ, będzie łatwiej śledzić temat, a i w zgodzie z regulaminem nie będziesz miała iluś tam wątków o tym samym smile

Niedawno przeczytałam gdzieś o tym, że zapotrzebowanie organizmu na hormony tarczycy zmienia się u człowieka zgodnie z porami roku, może to coś tłumaczy?

A drżenia itd. to u mnie był objaw zbyt gwałtownie podniesionej dawki Euthyroksu. Może i u ciebie tak jest?
          • aleksandra_01 smakjablka: 18.07.11, 12:35
            Bardzo proszę o pomoc w ich interpretacji.

Wyniki sprzed miesiąca:
            TSH 3,73
            FT3 3,36 56%
            FT4 1,57 83%

Lekarz zalecił zwiększyć dawkę euthyroxu, teraz biorę euthyrox 75 przez 5 dni w tygodniu i dwa razy w tygodniu euthyrox 100

Moje wyniki (TSH lepsze, ale gorsze FT3 i FT4):
            TSH - 1,539
            FT3 - 2,62 21%
            FT4 - 1,45 53%

witamina B12 258,70 (norma 191-663)
            Ferrytyna 14,56 (norma 13-150)
            żelazo 61 (norma 37 - 158)
            magnez 2,2 (norma 1,8 - 2,5)

Dlaczego FT3 i FT4 uległy obniżeniu?
            • aleksandra_01 devilyn: 18.07.11, 12:35
              Koniecznie idź do lekarza po dobre żelazo na receptę np. Sorbifer Durules, Twoja ferrytyna marniutka...marniutka..
              • aleksandra_01 hashi-tess: 18.07.11, 12:36
                smakjablka napisała:

> Bardzo proszę o pomoc w ich interpretacji.
                >
                > Wyniki sprzed miesiąca:
                > TSH 3,73
                > FT3 3,36 56%
                > FT4 1,57 83%
                >

nie piszesz jak się czułaś, ale po wynikach można
                wnioskować, że w tym czasie mogłaś przechodzić
                rzut hashimoto.

> Lekarz zalecił zwiększyć dawkę euthyroxu, teraz biorę euthyrox 75 przez 5 dni w
                > tygodniu i dwa razy w tygodniu euthyrox 100
                >
                > Moje wyniki (TSH lepsze, ale gorsze FT3 i FT4):
                > TSH - 1,539
                > FT3 - 2,62 21%
                > FT4 - 1,45 53%

Te wyniki potw. to co napisałam o rzucie.
                >
                Na Twoim miejscu zażywałabym codziennie 100 euthyroxu,

> witamina B12 258,70 (norma 191-663)
                > Ferrytyna 14,56 (norma 13-150)

czy te dwa badania oznaczałaś wcześniej?
                czy jest to pierwsze badanie?
                > żelazo 61 (norma 37 - 158)
                > magnez 2,2 (norma 1,8 - 2,5)
                >
                > Dlaczego FT3 i FT4 uległy obniżeniu?

tak działa rzut choroby.
                P/ciała stają się aktywne i niszczą tarczycę,
                kt. już coraz mniej produkuje hormonów.

>
                • aleksandra_01 smakjablka: 18.07.11, 12:36
                  hashi-tess, bardzo Ci dziękuję
                  Hormony biorę już ładnych parę lat. W styczniu się odchudzałam (Dunkan) i od tamtej pory czuję się coraz gorzej. Nie mogę się na niczym skoncentrować, jestem rozdrażniona, opuchnięta, drętwienie rąk w nocy, depresja, huśtawka nastrojów, napady złości. W maju doszło drżenie rąk, kołatanie serca, przyspieszony puls, pocenie się. Wszystko mnie męczy, wyjście z dziećmi na spacer wydaje się wysiłkiem nie do pokonaniasad Wieczorem nie mogę zasnać, a rano nie mogę się obudzić. Wyglądam coraz gorzej, czuję się coraz gorzej.
                  Lekarka przed miesiacem zleciła mi tylko te trzy hormony i morfologię (wyszła dobrze).

Teraz badania zrobiłam na własną rękę.
                  ferrytynę, witaminę b12 i magnez zrobiłam pierwszy raz w życiu.

Kupiłam książkę "Jak żyć z hashimoto?" i jestem pełna nadziei, że w końcu coś się w moim zyciu poprawi. Nie wiedziałam, ze to taka skomplikowana choroba. Myślałam, ze wystarczy, ze będe łykac przepisaną dawkę hormonów i będzie dobrze.

zapisałam się na USG tarczycy (chodze regularnie co dwa lata bo mam guzki) i w sierpniu ide do polecanej tutaj dr Sylwii Pietrzak.

Czy myślisz, że powinnam zbadać dzieci?
                  Mają 7 lat i 4 lata.
                  Nie wygląda mi zeby mieli jakiekolwiek objawy. Jedyne co syn od urodzenia ma chrypkę - lekarze uznali, ze taki jego urok.
                  • aleksandra_01 hashi-tess: 18.07.11, 12:37
                    smakjablka napisała:

> hashi-tess, bardzo Ci dziękuję
                    > Hormony biorę już ładnych parę lat.

zawsze miałaś tak niskie poziomy hormonów?

W styczniu się odchudzałam (Dunkan) i od ta
                    > mtej pory czuję się coraz gorzej.

podejrzewam, że to odchudzanie w niedoczynności
                    daje Ci tak popalić. nie jestem przeciwniczką odchudzania,
                    ale należy to robić po dojściu do eutyreozy.
                    Poza tym montigniac dla mnie jest bardzo odpowiednią zróżnoważoną
                    codzienną dietą.

Nie mogę się na niczym skoncentrować, jestem
                    > rozdrażniona, opuchnięta, drętwienie rąk w nocy, depresja, huśtawka nastrojów,
                    > napady złości. W maju doszło drżenie rąk, kołatanie serca, przyspieszony puls,
                    > pocenie się. Wszystko mnie męczy, wyjście z dziećmi na spacer wydaje się wysiłk
                    > iem nie do pokonaniasad Wieczorem nie mogę zasnać, a rano nie mogę się obudzić.
                    > Wyglądam coraz gorzej, czuję się coraz gorzej.
                    > Lekarka przed miesiacem zleciła mi tylko te trzy hormony i morfologię (wyszła d
                    > obrze).

Twój opis samopoczucia jest typowym dla niedoczynności.
                    Morfologia czy brakach ferrytyny i B12 jest również typowa.

>
                    > Teraz badania zrobiłam na własną rękę.
                    > ferrytynę, witaminę b12 i magnez zrobiłam pierwszy raz w życiu.

z racji Twojego długotrwałego przebywania w niedoczynności
                    jest mało prawdopodobne, aby poziomy ferrytyny i B12 samoistnie
                    się podniosły. Proponuję, abyś porozmawiała z lekarzem rodz. n/t.
                    Anemia w chorobach przewlekłych jest bardzo częstym zjawiskiem
                    i wymaga suplementacji powyższych.

>
                    > Kupiłam książkę "Jak żyć z hashimoto?" i jestem pełna nadziei, że w końcu coś s
                    > ię w moim zyciu poprawi. Nie wiedziałam, ze to taka skomplikowana choroba. Myśl
                    > ałam, ze wystarczy, ze będe łykac przepisaną dawkę hormonów i będzie dobrze.

Z reguły tak być powinno przy odpowiedniej suplementacji l-tyroksyny
                    i częstym sprawdzaniu poziomu FT4 i 3.

>
                    > zapisałam się na USG tarczycy (chodze regularnie co dwa lata bo mam guzki) i w
                    > sierpniu ide do polecanej tutaj dr Sylwii Pietrzak.

Prowadzący lekarz jest niezmiernie potrzebny.
                    Jednak Twoja wiedza n/t schorzenia jest nieodzowna
                    bo to Ty najlepiej wiesz jakie masz objawy.

>
                    > Czy myślisz, że powinnam zbadać dzieci?
                    > Mają 7 lat i 4 lata.
                    > Nie wygląda mi zeby mieli jakiekolwiek objawy. Jedyne co syn od urodzenia ma ch
                    > rypkę - lekarze uznali, ze taki jego urok.

jeśli masz jakiekolwiek podejrzenia,
                    to proponuję przebadać, aby niczego nie zaniedbać.

Proszę pisz w jednym wątku bo takie skakanie z jednego do drugiego
                    bardzo utrudnia w odpowiedzi.

Pozdrawiam

Tess
                    • smakjablka Re: hashi-tess: 06.08.11, 10:07

> zawsze miałaś tak niskie poziomy hormonów?

Bardzo rzadko miałam zlecane Ft3 i ft4, przeważnie niestety samo tsh, ewentualnie ft4

znalazłam wyniki z 2006 roku:
                      TSH - 4
                      ft3 - 3,51 64%
                      ft4 - 1,18 33%

i z 2008:
                      TSH - 5,37
                      ft3 - 4,01
                      ft4 -1,11

> z racji Twojego długotrwałego przebywania w niedoczynności
                      > jest mało prawdopodobne, aby poziomy ferrytyny i B12 samoistnie
                      > się podniosły. Proponuję, abyś porozmawiała z lekarzem rodz. n/t.
                      > Anemia w chorobach przewlekłych jest bardzo częstym zjawiskiem
                      > i wymaga suplementacji powyższych.

Rozmawialam już z dwoma rodzinnymi. Czuję się jak hipochondryk sad Patrzą na mnie jak na wariatkę i jak zdarta płyta słyszę, ze jak morfologia jest ok to reszta badań nie ma znaczenia, a poza tym są 'w normie" i nie trafia do nich jak im tłumaczę, ze dla mnie norma jest trochę wyższa nić ta napisana przez laboratorium. Jeden lekarz odesłała mnie do endokrynologa, drugi uczepił się czegoś innego - w trzech ostatnich badaniach moczu mam
                      za mały ciężar właściwy moczu
                      więc dostałam skierowanie na krzywą cukrową:
                      glukoza na czczo: 82 (74-106)
                      2 h po 75g glukozy - 51 (bez norm za to z adnotacją: badanie wykonano dwukrotnie)

nie wiem co oznacza ten spadek glukozy? Dodam, ze po wypiciu 75g glukozy czułam sie strasznie słabo.

Acha, ginekolog kazał zbadać prolaktynę (obfite miesiączki, plamienia między, okropny ból brzucha nie w czasie miesiączki tylko po). Prolaktyna w 15 dc 484,50 (120-496)

Zauwazyłam, ze te kołatania serca mam najczęściej w okolicach miesiączki.
                      I zgłupiałam już totalnie sad

• smakjablka Re: Jakie badania zrobić? 09.08.11, 08:05
      Byłam u endokrynologa, powiedziała, że dawka hormonów (naprzemiennie 75 i 100 euthyroxu) jest stanowczo dla mnie za mała. Zwiększyła mi do 100 i mam za 4 tygodnie zrobić samo TSH na czczo bez brania hormonu.
      Z kolei rodzinnego udało mi się ubłagać o zastrzyki z B12 (10 zastrzyków) i żelazo.
    • smakjablka Re: Jakie badania zrobić? 11.08.11, 19:42
      Po zwiększeniu dawki do 100 euthyroxu dziennie co noc nie mogę zasnąć i strasznie kołacze mi serce (wcześniej to bylo epizodycznie - teraz co noc). Czy to możliwe, że jednak lekarka się myli i ta dawka jest dla mnie za wysoka?
      • pies_z_laki_2 Re: Jakie badania zrobić? 13.08.11, 12:45
        Lekarka się pewnie nie myli smile
        Tylko powtarzam jak zaklęcie w każdym wątku - na wyższą dawkę wchodzi się powoli, po 6 - 12,5 jednostek na tydzień, tak że z 75 na 100 wejdziesz po kilku tygodniach, a nie z dnia na dzień.

Kup sobie E 25 i dziel na ćwiartki smile Dygoty ci zapewne przejdą.
        • smakjablka Re: Jakie badania zrobić? 18.08.11, 20:00
          Już od 10 dni jadę na zwiększonej dawce (100 euthyrox codziennie). żeby kierować się Twoja radą (która pewnie jest słuszna) znowu musiałabym zacząć pielgrzymkę po lekarzach sad i to bez nadziei, ze ktoś się ulituje i przepisze mi 25 mg
          Lekarka przecież wiedziala o tych dygotach sad Ale je zbagatelizowała...
          Nawet miałam kilka dni spokój, wczoraj znowu się pojawiły te kołatannia, dzisiaj juz się boję położyć, okrez mi się zbliża, a widzę że jest to powiązane.

Dość mam tego chodzenia po lekarzach, oni mnie w ogóle nie słuchają sad Chyba widzą w karcie ile razy już przychodziłam i mam przyklejoną łatkę sad

Dostałam zastrzyk z wit. B12 (udało mi sie skombinowac receptę), biorę selen i magnez z potasem. Żelaza na razie nie biorę bo strasznie boli mnie żołądek. Nie wiem z czego zrezygnować.

Co oznacz prolaktyna w gornej granicy normy?
          • hashi-tess Re: Jakie badania zrobić? 19.08.11, 08:32
            smakjablka napisała:

> Już od 10 dni jadę na zwiększonej dawce (100 euthyrox codziennie). żeby kierowa
            > ć się Twoja radą (która pewnie jest słuszna) znowu musiałabym zacząć pielgrzymk
            > ę po lekarzach sad i to bez nadziei, ze ktoś się ulituje i przepisze mi 25 mg

masz prawo domagać się recepty na wszystkie dawki l-tyroksyny
            od lekarza rodzinnego, on łaski Ci nie robi bo to jego obowiązek.
            Mnie nikt nigdy żaden lekarz nie zapytał dlaczego ta a nie inna
            dawka. Od dawna receptę na wskazaną przeze mnie dawkę l-tyroksyny
            zamawiam przez telefon w rejestracji. Nigdy nie zdarzyło się,
            aby mi odmówiono.

> Lekarka przecież wiedziala o tych dygotach sad Ale je zbagatelizowała...
            > Nawet miałam kilka dni spokój, wczoraj znowu się pojawiły te kołatannia, dzisia
            > j juz się boję położyć, okrez mi się zbliża, a widzę że jest to powiązane.
            >
            > Dość mam tego chodzenia po lekarzach, oni mnie w ogóle nie słuchają sad Chyba wi
            > dzą w karcie ile razy już przychodziłam i mam przyklejoną łatkę sad

no, ale kto ma dbać o Twoje zdrowie jak nie Ty sama.
            Weż głęboki oddech i maszeruj do rodzinnej.
            Inaczej się nie da. Ja też tak myślałam. Jednak nie da się inaczej.
            Musisz do tych medyków mieć dużo sił.

>
            > Dostałam zastrzyk z wit. B12 (udało mi sie skombinowac receptę),

no widzisz, można.

biorę selen i
            > magnez z potasem. Żelaza na razie nie biorę bo strasznie boli mnie żołądek. Nie
            > wiem z czego zrezygnować.

Żelazo możesz zajadać z posiłkiem, wtedy żołądek może
            nie protestować.

>
            > Co oznacz prolaktyna w gornej granicy normy?

ze w dalszym ciągu jesteś w niedoczynności.
          • wierka-5 Re: Jakie badania zrobić? 19.08.11, 08:43
            Jesteś w niedoczynności dość długo , dlatego organizm żle reaguje na podniesienie dawki i musisz to przeczekać skoro nie masz 25 mg i nie możesz podnosić dawki powoli.
            Skoro wytrzymałaś już jeden tydzień to za parę dni powinno być lepiej.
            Za 6 tygodni zrób badania tylko bez tabletki.
            Gdy dawka będzie jeszcze za mała koniecznie poproś o przepisanie 25 i podnoś powoli.
            Nie jesteś hipochondrykiem tylko osobą chorą i żle leczoną. Tak niestety jest leczona większość pacjentów z hashimoto. Sama dużo czytaj , bo trudno jest znaleźć dobrego lekarza, który potrafi dobrze dobrać dawkę.
    • smakjablka Re: Jakie badania zrobić? 26.08.11, 00:08
      Dziewczyny, bardzo dziękuję za cenne rady.
      Jestem po drugim zastrzyku z wit. B12 - kołatania przeszły!!! Bardzo poprawia mi to samopoczucie smile W ogole czuję więcej energii.
      Tylko selen odstawiłam na kilka dni (z magnezu z potasem i żelaza nie chciałam rezygnować).
      Żołądek niestety boli pomimo tego, że tabletki łykam z posiłkami.
      Ale jestem pełna nadziei że wszystko się unormuje smile
      • pies_z_laki_2 Re: Jakie badania zrobić? 26.08.11, 08:52
        Boli cię brzuch. Bierzesz Euthyrox. A problemu z laktozą przypadkiem nie masz?

Dwa dni temu rano nie wzięłam E50 i po raz pierwszy od kwietnia, odkąd biorę Euthyrox, nie bolał mnie brzuch! Czekam na kolejną receptę, tym razem kupię Letrox, a jeszcze dziś w aptece zapytam o możliwość zamiany jednego na drugi, ten BEZ laktozy smile

(oczywiście nie namawiam na odpuszczenie leczenia hormonami, ja tylko zrobiłam sobie próbę, na własną odpowiedzialność i ze świadomością ew. skutków. )
      • aleksandra_01 Re: Jakie badania zrobić? 26.08.11, 10:08
        może zrób gastroskopię z pobraniem wycinków, jeśli jeszcze nie robiłaś.

a.
    • smakjablka Re: Jakie badania zrobić? 23.01.12, 20:51
      Pod koniec października trafiłam na lekarza, który mnie nie bzył, ale cierpliwie wysłuchał.
      Zmienił mi Euthyrox na Novothyral 100.

I jest poprawa, mam duzo więcej energii. Bez porównania. Czuję sie o niebo lepiej.
      Kołatania serca mam tylko w okolicach miesiączki, w inne dni się nie zdarzają.
      Miesiączki nadal bardzo obfite.
      Zrobiłam też testy i wyszło mi uczulenie na gluten.
      Dieta również poprawiła moje samopoczucie.

Ostatnie wyniki badań:
      FT3 2,9 (2-4,9) 31%
      FT4 1,26 (0,82-2) 37%

Kortyzol 19,61 (norma 6,2-19,4)
      Insulina 7,9 (2,6-24,9)

estradiol 29,3 (norma 40,7-220,4)

Co o tym myślicie?
      • smakjablka Re: Jakie badania zrobić? 26.01.12, 15:38
        Byłam ponownie na wizycie, mam jeszcze trochę zwiększoną dawkę Novothyralu.
        Dodatkowo dostałam estrogeny i luteinę.
        Selen, wit.E i wit. D.
        I jestem pełna wiary, że w końcu wrócę do ludzi smile
        • pies_z_laki_2 Re: Jakie badania zrobić? 27.01.12, 01:44
          Gdzie znalazłaś takiego endo??? Wpisz go na listę polecanych, bo rzadkość to wielka smile

Sugerowałabym chwilę zastanowienia nad podwyższaniem Novo, ja bym dodała Euthyrox do Novo, np. Novo100 + E25.
        • hashi-tess Re: Jakie badania zrobić? 27.01.12, 08:35
          smakjablka napisała:

> Byłam ponownie na wizycie, mam jeszcze trochę zwiększoną dawkę Novothyralu.
          > Dodatkowo dostałam estrogeny i luteinę.

ja najpierw ustawiłabym hormony tarczycy na wyższych poziomach,
          które by przekroczyły co najmniej 50% normy. Twoim jeszcze trochę
          brakuje do tych wartości. Jak wiesz gospodarka hormonalna
          pracuje na zasadzie naczyń połączonych.

> Selen, wit.E i wit. D.
          > I jestem pełna wiary, że w końcu wrócę do ludzi smile

wrócisz na bank, ale niestety musi to jeszcze potrwać.
          Niedoczynność też nie przyszła z dnia na dzień.

Jak dużą dawkę novo masz teraz zaleconą?
          • smakjablka Re: Jakie badania zrobić? 27.01.12, 20:31
            Novothyral 100 naprzemiennie z N100+1/2 N75
    • smakjablka Fatalne wyniki na dużej dawce leków :( 30.08.12, 15:04
      Wyniki sprzed 8 miesięcy, czyli ze stycznia:

FT3 2,9 (2-4,9) 31%
      FT4 1,26 (0,82-2) 37%

Kortyzol 19,61 (norma 6,2-19,4)

Brałam Novothyral100 naprzemiennie z Novothyral100+ 1/2 Novothyral75

Wyniki z teraz:
      FT3 2,66 (2-4,9) 22,76%
      FT4 0,9 (0,82-2) 6,78%

Kortyzol 24,29 (norma 6,2-19,4)

Czyli pomimo tak dużej dawki leków wyniki mi się pogorszyły sad
      Płakać mi się chce. Ile można zwiększać dawkę leków?

Kortyzol też jeszcze wyższy.

Na to wszystko (fatalne samopoczucie) spuchły mi kostki stóp, opuchlizna nie schodzi nawet po nocy.
      • pies_z_laki_2 Re: Fatalne wyniki na dużej dawce leków :( 31.08.12, 23:02
        Bo samo Novo ci nie wystarcza. I to pisałyśmy już w zimie...
        • smakjablka Re: Fatalne wyniki na dużej dawce leków :( 02.09.12, 18:35
          Ale lekarz zwiększa Novo, nie dodaje euthyroxu.
          • hashi-tess Re: Fatalne wyniki na dużej dawce leków :( 02.09.12, 20:35
            smakjablka napisała:

> Ale lekarz zwiększa Novo, nie dodaje euthyroxu.

przepraszam, że pytam:
            kto zażywa hormony i ma złe samopoczucie?
            Ty czy lekarz?
            Załatw sobie euthyrox i posłuchaj dziewczyn z forum.
            One zażywają syntetyczną tyroksynę i znają ją z autopsji,
            a lekarz to tylko teoretyk.

Zadbaj o siebie, a nie o lekarza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka