Dodaj do ulubionych

Problem z ustawieniem odpowiedniej dawki hormonu

05.09.11, 10:25
Mój problem z tarczycą zaczął się w zeszłym roku , kiedy to zgłosiłam się do lekarza internisty ponieważ miałam straszne drżenie rąk i nóg, napady gorąca i strasznego osłabienia, wrażenie jak by się miało zaraz zemdleć oraz strasznie puchły mi nogi w kostkach.Lekarz zlecił badanie TSH oraz usg tarczycy.Po badaniach tsh wyszło 0,033 a usg :tarczyca o niejednorodnej echostrukturze z normo i nieco hypoechogenicznymi guzkami o śr.do 23mm w płacie lewym i o śr.do 17mm w płacie prawym.Tchawica niezwężona i nieprzemieszczona.Wymiary płatów po około 6*23*22mm.Wn.wole guzowate.Z tymi badaniami została skierowana do endokrynologa.Pan profesor stwierdził że tego trzeba się pozbyć i jesienią już zeszłego roku przeszłam prawie całkowitą resekcję gruczołu tarczowego.Zaraz minie rok od operacji a ja ciągle mam złe wyniki , lekarz mówi że tsh po operacji to może cały czas skakać.Obecnie jestem na dawce 125 Letroxu i oto wyniki z sierpnia:
TSH:5,98 (0,27-4,20)
ft4:20,27 (12,00-22,00)
ft3:4,55 (3,10-6,80)
Czuję się fatalnie , jestem osłabiona , zlewają mnie poty , cały czas po operacji mam problem z oczami , nie mogę patrzeć na słońce, uczucie jak bym miała zaraz zemdleć.
Lekarz mówi że to już tak będzie raz lepiej raz gorzej.Jego zdaniem ft4 i ft3 są w normie.Podniósł mi tylko dawkę do 150 i znowu schody zaczynaja się , na tej dawce od rana to odczuwam jakiś nie pokój, łomotanie serca , strasznie pocę się , jestem jakaś roztrzęsiona jak bym była w nadczynności a tsh wysokie.Wróciłam do propranolu który brałam przed operacją, trochę to wycisza.Proszę was o pomoc!!!!
Obserwuj wątek
    • wierka-5 Re: Problem z ustawieniem odpowiedniej dawki horm 05.09.11, 13:06
      Masz niskie ft3 przy wysokim Ft4 i stad te problemy.
      Nie podajesz wszystkich wyników i trudno mi cos sensownego doradzić tylko na podstawie ostatniego badania.
      Ogólnie mozna powiedzieć,ze niskie ft3 jest jeśli przemiana ft4 w ft3 jest zaburzona.
      Hormonem aktywnym jet FT3.
      Może być zaburzona z wielu powodów np brak żelaza, selenu, cynku, witamin- poczytaj o tym było dokładnie to opisywane na forum.
      Czasami ft3 jest niskie przy szybkim,albo za dużym podnoszeniu dawki czyli eutyroxu.
    • woj-99 Re: Problem z ustawieniem odpowiedniej dawki horm 06.09.11, 22:00
      Pierwsze moje tsh robione trzy miesiące po operacji wyszło 23 na dawce 75 Letroxu, Lekarz wtedy zalecił branie 100 Letroxu i na tej dawce tsh spadło do 15,58(badanie 5styczeń 2011).Od czasu operacji miałam robione tylko samo tsh.Dopiero na tym forum dowiedziałam się że robi się jeszcze badania ft3 i ft4.Samopoczucie moje było okropne i dlatego szukałam informacji na temat tarczycy w internecie.Wtedy to zwiększyłam sobie sama letroxu na 112,5 i wyniki w lutym były takie:
      ft4-1,41(0,93-1,7)-62,34%
      ft3-2,92(1,5-4,10)-54,62%
      TSH-10,33 (0,27-4,2)
      Poszłam z tymi wynikami do endokrynologa, lekarz zapisał mi .Novothyral 75 pół tabl. +75 Letroxu co trzeci dzień ,a w pozostałe dwa dni 100 Letroxu.
      wyniki (kwiecień 2011):
      ft4-1,31 -(0,93-1,7)-49,35%
      ft3-3,34 -(1,5-4,10)-70,77%
      przy takim dawkowaniu czułam się fatalnie , chodziłam jaki pijana , zamulona , non stop ból w lewym boku brzucha, jak powiedziałam lekarzowi że żle się czuję to usłyszałam że mam piękne wyniki i nic nie będzie zmieniać w dawkowaniu.dopisała tylko wit.b1 bo miałam niskie ciśnienie i podwyższony puls.A na ten ból w boku dostałam Mydocalm forte. Po tym zaczęło się coraz gorzej , ból niesamowity brzucha ,uczucie jak bym miała zemdleć.Odstawiłam wszystko i poszłam do innego endo , zlecił brać 125 Letroxu a oto wyniki (sierpień 2011):
      TSH-5,98 (0,27-4,20)
      FT3-4,55 (3,10-6,80)-39,18%
      FT4-20,27(12,00-22,00)-82,70%
      tak przedstawia się moja historia po operacji tarczycy, każdy lekarz co innego mówi, a ja w dalszym ciągu nie widzę żadnej poprawy , lekarz zlecił mi teraz brać 150 letroxu , nie wiem ile wytrzymam na tej dawce , co mam podwyższoną dawkę to zaczynają się trzęsawki , łomotania serca, a biorę codziennie magnez i dołożyłam propranolol.
      • milaemalka Re: Problem z ustawieniem odpowiedniej dawki horm 06.09.11, 22:30
        Nie bierz tej 150.Będziesz czuła sie jeszcze gorzej.Masz jeszcze te tabletki novothyralu ?
        • woj-99 Re: Problem z ustawieniem odpowiedniej dawki horm 06.09.11, 22:37
          Tak mam ten lek , nie wyrzucałam go bo jest ważny do listopada 2011 roku.
          • wierka-5 Re: Problem z ustawieniem odpowiedniej dawki horm 07.09.11, 08:42
            Moim zdaniem powinnaś wrócić do nowotyhyralu.
            Twoje samopoczucie mogło wynikać ze źle dobranej dawki i powinnaś jeszcze raz spróbować, ale zaczynaj od małej dawki nowo 1/4 tabletki 100 i do tego dołóż 100 E razem będzie 125 E czyli dawka euthyroksu na której jesteś.
            Samopopczucie na początku może być gorsze, ale trzeba to przeczekać.

• milaemalka Re: Problem z ustawieniem odpowiedniej dawki horm 08.09.11, 09:09
              Zaczęłabym od 1/8 novo i 100 euthyroxu.Podzielic możesz na foliowym woreczku ,żeby ,zaden okruszek nie zniknął.Novo obniża tsh i na początku również Ft4 a podnosi Ft3.Zobacz przez kila dni jak będziesz sie czuła i wtedy możesz podnieść novo do 1/4. Zanim miałaś wprowadzony novo przemiana była dobra (poziom Ft4 i Ft3 podobny) tyle,że wysokie było Tsh.
              Lekarz chciał je zbic za pomocą novo . Nic nie napisałas na temat innych wyników badałaś morfologię i np magnez ,potas ?
              • woj-99 Re: Problem z ustawieniem odpowiedniej dawki horm 08.09.11, 09:31
                Morfologię krwi miałam dobrą oprócz jednego wyniku MPV wyszło 8,7 (9,0-13,0) , lekarz powiedział że to jest nie znacznie poniżej normy i nie ma czym się martwić.
    • woj-99 Re: Problem z ustawieniem odpowiedniej dawki horm 08.09.11, 09:57
      A mam jeszcze pytanie do was? Lekarz powiedział mi żebym nie jadła żadnych ryb morskich i nie zażywała jodu. Co to oznacza? Czy jak jest się w niedoczynności to jod jest zabroniony?
      • wierka-5 Re: Problem z ustawieniem odpowiedniej dawki horm 08.09.11, 11:09
        Jodu nie można brać jeśli sie ma chorobę autoimunologiczną tarczycy- swiadczą o niej przeciwciała i obraz USG.
        Tak jeszcze nasunęło mi się, że Twoje TSH, mimo leczenia jest wysokie, może tak jest faktycznie bo zle się czujesz, ale błędy wynikające z różnych przyczyn, czasami zależne od ludzi, a czasami od metody analitycznej się zdarzają. Warto przy rozbieżnych wynikach sprawdzić w innym lab stosującym inną metodę.
        • woj-99 Re: Problem z ustawieniem odpowiedniej dawki horm 08.09.11, 16:07
          Dziękuję bardzo za podpowiedź. Powtórzę jeszcze raz badania w innym laboratorium.A odnośnie choroby autoimunologicznej tarczycy to żaden lekarz nic mi takiego nie stwierdził, ani przed operacją ani po operacji.Chociaż ta ostatnia pani doktor kazała ostatnio zrobić badanie Anty TPO które wyszło 57 a norma 34,00IU/ml.A przed operacją chodziłam jak to się mówi sławy profesora chirurga endokrynologa , który w ogóle nie zlecał mi takich badań, tylko tsh samo , robił usg i biopsję tarczycy.Były dwa guzy `i kazał tego się pozbyć.Nic więcej nie usłyszałam.Z tego co sobie przypominam to po operacji też coś brzdąkał o tych rybkach morskich żeby nie jeść.
          • wierka-5 Re: Problem z ustawieniem odpowiedniej dawki horm 09.09.11, 08:23

<o tych rybkach morskich żeby nie jeść
            bez przesady nawet jak się go ma to trzeba uważać na nadmiar jodu.
            Ryby mogłyby zaszkodzić jak byś jadła je codziennie.
            • woj-99 Re: Prośba o Wielką pomoc!!!! 16.09.11, 15:24
              Witam wszystkich!!!Nie posłuchałam was dziewczynki i podniosłam dawkę do 150 Letroxu i dołożyłam Selen ten Niemiecki, myślałam że tym sobie pomogę..Samopoczucie jeszcze gorsze , jak bym miała nadczynność, rano zlewające poty , słabość wraz z omdleniami.A na wizytę muszę czekać do października.Lekarz z rejonu kazał zmniejszyć dawkę do 125 i zalecił Propranol 10 dwa razy dziennie.Dzisiaj nie wzięłam hormonu tylko sam Propranol , bałam się że znowu że upadnę.Proszę doradźcie mi , mam w domu Novothyrol ale nie 100 tylko 75. Nie wiem czy wrócić do tego dawkowania co trzeci dzień 1/2 z 75. Gorąco was proszę , żebym do tego października dotrwała jakoś. Pisałyście mi wcześniej żeby dawkować Novothyrol 100 1/4 ale lekarz z rejonu nie chciał mi tego zapisać.W domu mam tylko 75
              • procesor Re: Prośba o Wielką pomoc!!!! 16.09.11, 20:57
                ja chyba na twoim miejscu patrzyłabym tylko na hormony tarczycy
                te 82% ft4 to było na dawce 125Euthyroksu?
                jak podniosłaś dawkę to mogło ft4 wyskoczyć ponad normę i dać te paskudne objawy

1/2 75Novo to 37,5T4 i 7,5T3
                żeby było 125 T4 powinnas dołożyć 87,5 Euthyroksu
                choć może nawet mniejsza dawka? czyli 75 Euth.?
                wtedy będziesz miała 7,5 T3 i 112,5 T4
                może te wysokie wyniki ft4 ci nie służą?

i raczej stała dawka każdego dnia - huśtawka co drugi czy trzeci dzień czy raz w tygodniu - to nie ma sensu
                • milaemalka Re: Prośba o Wielką pomoc!!!! 16.09.11, 23:57
                  Weż 1/8 75 novo i 100 euthyroxu przez kilka dni a póżniej 1/4 novo i 100 euthyroxu, Teraz pewnie Ft4 jest jeszcze wyższe a Ft3 niższe ale nie spiesz . jestem na novo już 3 rok
                  • woj-99 Re: Prośba o Wielką pomoc!!!! 17.09.11, 08:39
                    Dziękuję wam ślicznie, bo już sama nie wiedziałam co robić, od roku dokładnie dzisiaj mija równiutko rok od operacji a ja ciągle borykam się z nieodpowiednią dawką.Tak ciężko jest znaleźć dobrego endokrynologa, w Łodzi jest ich mnóstwo , tylko którego wybrać,?
                    Wracam z powrotem do Novo bo nie mam innego wyjścia, wcześniej nie było najlepiej , ale tak źle też znowu, nie jak teraz z omdleniami , ze strasznymi lękami.
                    do milaemalka - a ty dobrze na tym Novo się czujesz? a i jeszcze mam pytanko czy przy tym Novo można brać Selen (ten niemiecki 100)?
                    Pozdrawiam wszystkich , dużo zdrówka życzę!!!!
                    • milaemalka Re: Prośba o Wielką pomoc!!!! 18.09.11, 01:43
                      U mnie ft3 było minusowe musiałam wiec przejsc na novo.U Ciebie przemiana była dobra tylko Tsh było za wysokie i dlatego lekarz zalecił novo.Dawka była za duża i dlatego czułaś sie zle .Póżniej to już sie wszystko posypało.Trochę to potrwa zanim poustawiasz.
                      Jeśli o mnie chodzi to ,teraz czuje się dobrze ale wprowadzanie novo było trudne.Czułam sie bardzo żle i nawet dzieliłam 1/8 z 75 na połowę-czesc jadłam rano część po południu.
                      Wolałabym euthyrox. Po novo mam wysokie Ft3 (3 godziny po zażyciu tabletki dużo ponad normę) i łomoty serca.Dlatego dzielę nadal dawkę. Radziłabym Ci spróbowac czy nie uda sie doprowadzic do dobrego samopoczucia jak najmniejszą dawka novo
    • hashi-tess Re: Problem z ustawieniem odpowiedniej dawki horm 18.09.11, 07:27
      w/g mojej wiedzy i dośw. nie masz problemów z konwesja
      T4 w T3. Dlatego stwierdzam, że novo jest Ci niepotrzebne.
      Tobie potrzebna jest dalsza diagnostyka pod kątem niedokrwistości.
      Proponuję oznaczyć ferrytynę, wit. B12 i wit. D.
      Na podstawie tych wyników będzie można powiedzieć jakich
      składników Ci brakuje do dobrego samopoczucia.
      Jeśli masz aktualną morfologię wpisz ją, z niej można wyczytwać
      czego Ci brakuje.
      • woj-99 Re: Problem z ustawieniem odpowiedniej dawki horm 18.09.11, 13:53
        Witam!!!Lekarz ostatni zlecił zrobienie mi badanie wapnia i kwasu moczowego. Nigdy nie miałam robionej ferrytyny , b12, i wit.d.Jutro pójdę do przychodni i zrobię cały pakiet badań wraz z hormonami.Mam już dosyć tych lekarzy, jestem tak zrezygnowana i przerażona ich leczeniem , wszyscy u mnie w rodzinie dziwią się że rok upłynął a ja w dalszym ciągu mam problemy z ustawieniem odpowiedniej dawki.Od jednego z lekarzy usłyszałam że tsh po usunięciu tarczycy , bedzie się cały czas wahało w górę i w dół.Jak na razie na swojej drodze spotkałam jedną endo, która zleciła badanie ft3 i ft4 (co wprowadziła Novo co trzeci dzień), reszta to na samym tsh ustalała dawki Letroxu.Przepraszam ,że tak się użalam ale naprawdę mamy lekarzy nie douczonych w Polsce. Dzisiaj znaleźć dobrego endo to graniczy z cudem.No ale nic jutro zasuwam robić badania ,
        a mam pytanie jeszcze do hashi-tess
        czy mam nie brać żadnych hormonów do czasu aż będę miała wyniki wszystkich badań?
        • pies_z_laki_2 Re: Problem z ustawieniem odpowiedniej dawki horm 18.09.11, 14:36
          W zastępstwie HashiTess (wybacz, że się wcieram smile): musisz brać hormony, nie wolno ci zaniechać brania tabletek z hormonami. Nie masz tarczycy, hormony brać będziesz do końca życia.

Ale tuż przed badaniem nie bierz tabletek, weź je zaraz po pobraniu krwi na badanie hormonów tarczycowych.

Ale nie badaj hormonów tuż po zmianie dawki, bo niewiele to wniesie nowego, organizm zanim się przyzwyczai do nowej dawki może trochę wariować. Dlatego odczekujemy z badaniem poziomu hormonów we krwi cztery - sześć tygodni od zmiany dawki. I dlatego nie zmieniamy co drugi dzień, czy co tydzień dawkowania, bo mamy wyciszyć reakcje organizmu, a nie rozchwiać go jeszcze bardziej. Już i tak musi sobie dać radę z przerobieniem obcego, sztucznego hormonu...

A jaką miałaś diagnozę wypisaną przez kolejnych lekarzy? Co było w wypisie ze szpitala? Dlaczego cię kroili? Dlaczego urosły ci te guzki? Ktoś coś mówił, zapisał? "Musimy się tego pozbyć" to takie ciut nie medyczne określenie smile
          • milaemalka Re: Problem z ustawieniem odpowiedniej dawki horm 18.09.11, 15:12
            Przeczytałąm jeszcze raz Twoje wpisy i jeżeli dobrze zrozumiałam po kwietniowych wynikach lekarz zalecił 125 .Wyniki przedstawiłaś we wrzesniu piszac ,ze są z sierpnia.Zakładam ,ze byłaś na 125 przez maj,czerwiec ,lipieci sierpień. Ft3=39% Ft4=83%
            zwiekszyłas do 150 teraz róznica będzie wieksza
            Mam nadzieję ,ze sam letrox kiedys Ci wystarczy.Teraz proponowałam włączyć niewielką ilosć novo,zeby poprawić samopoczucie jak najszybciej. 1/4 Novo to 19 czystego T3 i 4 T4 ,do tego 100 letroxu Będzie prawie tak jak 125 letroxu .Prawie bo spadnie Tsh i Ft4 a podniesie sie Ft3.
            Niestety nie wszystko daje sie wyliczyc matematycznie .Bądż cierpliwa
            • woj-99 Re: Problem z ustawieniem odpowiedniej dawki horm 18.09.11, 15:47
              ostatnie wyniki sa z sierpnia na dawce 125.powiem wam szczerze że ja już tak boję się tych hormonów łykać jak nie wiem,po prostu jak mam sięgnąć po tabletkę to serce mam już w gardle, im większa dawka tego Letroxu tym coraz to gorsze objawy,
              na tej 150 to aż w głowie mnie ściskało i na oczy schodziło , czułam jak głowa mi zaraz pęknie , tak jak by tam jakieś ciśnienie było, i od razu słabo , szybkie otwieranie balkonu szukanie powietrza , jakaś panika przed zejściem, a jeszcze te omdlenia horrorrrrrrr
              • milaemalka Re: Problem z ustawieniem odpowiedniej dawki horm 18.09.11, 16:53
                Tabletki sa naszymi przyjaciółmi nie wrogami.Nie mozna bez nich żyć jesli sie nie ma tarczycy lub jest malutka.Trzeba nauczyc sie dawkowania,przydatne sa notaki(data,samopoczucie ,dawka wyniki) .Teraz juz wierz,że niepotrzebnie zwiekszałaś dawkę .Wiem,ze Ci cieżko,trzymaj sie smile
                • woj-99 Re: Problem z ustawieniem odpowiedniej dawki horm 18.09.11, 19:16
                  Dziękuję śliczne za ciepłe słowa otuchy.Wiem teraz że nie potrzebnie zwiększałam dawkę , to był mój błąd.Jutro zacznę od 1/4 Novo75 plus 100 letroxu , jak będzie za dużo to podzielę do 1/8 Novo.mam propranolol , validol i jak by coś odpukać żeby już lepiej nie.
                  jeszcze raz bardzo bardzo dziękuję , to forum to naprawdę bardzo wielka kopalnia wiedzy , o czym lekarze nawet w połowie nie informują pacjenta ani nie zlecają badań, bo cholerom na wszystko szkoda kasy , jak by to szło z ich kieszeni.A my przecież jesteśmy ubezpieczeni , odciągaja nam składki.
                  Życzę wszystkim dużo dużo zdrówka ,
          • woj-99 Re: Problem z ustawieniem odpowiedniej dawki horm 18.09.11, 15:32
            Ja przed operacją nie leczyłam tarczycy, jak źle poczułam się to zgłosiłam się do lekarza z rejonu , on zlecił wykonanie badania tsh oraz usg tarczycy.12 lat temu jak miałam takie same objawy jak z przed roku to inny lekarz z rejonu skierował mnie do psychiatry bo stwierdził jakąś nerwicę depresję.Psychiatra dał leki na noc na spanie i na dzień żebym była wyciszona.Leczona byłam trzy miesiące i wszystko ustąpiło(tzn. bezsenność , nerwowość , drżenia rąk i nóg). Powtórzyło to się na początku zeszłego roku, pół roku po drugim porodzie, teraz jak sięgam pamięcią to te same objawy miałam po pierwszym porodzie(a może to już była tarczyca???nie wiem )
            Przed operacją miałam robioną biopsję oto wynik:
            Liczne rozproszone i w różnej wielkości luźnych skupieniach komórki nabłonka tarczycy,częściowo z przemianą oksyfilną.Koloid nie widoczny.Komórki fagocytarne.
            I pan profesor na tej podstawie stwierdził że koniecznie trzeba się tego pozbyć.

a w karcie informacyjnej ze szpitala po operacji
            mam napisane:

rozpoznanie opisowe:
            Wole guzowate nadczynne w stanie eutyreozy.

Chora przyjęta w trybie planowym z powodu wola guzkowego nadczynnego do operacji.Przebieg pooperacyjny powikłany bezobjawowo spadkiem poziomu stężenia wapnia zjonizowanego.Zastosowano suplementację doustną.
            wynik histopatologiczny nie wykazał żadnych zmian złośliwych
      • hashi-tess Re: Problem z ustawieniem odpowiedniej dawki horm 18.09.11, 20:13
        hashi-tess napisała:

> w/g mojej wiedzy i dośw. nie masz problemów z konwesja
        > T4 w T3. Dlatego stwierdzam, że novo jest Ci niepotrzebne.
        > Tobie potrzebna jest dalsza diagnostyka pod kątem niedokrwistości.
        > Proponuję oznaczyć ferrytynę, wit. B12 i wit. D.
        > Na podstawie tych wyników będzie można powiedzieć jakich
        > składników Ci brakuje do dobrego samopoczucia.
        > Jeśli masz aktualną morfologię wpisz ją, z niej można wyczytwać
        > czego Ci brakuje.

proponuję, abyś nie zmieniała dawki euthyroxu do czasu
        otrzymania powyższych badań.
        • woj-99 Re: Problem z ustawieniem odpowiedniej dawki horm 18.09.11, 21:34
          Właśnie jak biorę dawkę 150 rano na czczo , to po godzinie , półtorej zaczynają się dolegliwości, dopiero ustępują pod wieczór i wtedy jestem do życia jak to można nazwać i nie mam takich ścisków w głowie , a tak przez cały dzień to jak by mi twarz cała płonęła od środka.odczuwam wrażenie jak bym na buzi miała wypieki czerwone a podchodzę do lustra a jestem blada jak ściana.dopiero jak propranolol trochę validolu wezmę łyknę to jak by ten ucisk w głowie puszczał.i kolory powracają na buzi.dziwne to wszystko ale tak jest i tak się dzieje.
          • hashi-tess Re: Problem z ustawieniem odpowiedniej dawki horm 18.09.11, 21:54
            ".Samopoczucie moje było okropne i dlatego szukałam informacji na temat tarczycy w internecie.Wtedy to zwiększyłam sobie sama letroxu na 112,5 i wyniki w lutym były takie:
            ft4-1,41(0,93-1,7)-62,34%
            ft3-2,92(1,5-4,10)-54,62%
            TSH-10,33 (0,27-4,2) "

To są Twoje wyniki, które mówią, że masz normalną przemianę T4 w T3.
            Dlatego tak namawiam Cię, abyś nie dodawała żadnego novo bo dopiero
            narobisz sobie bigosu.
            Z racji Obecnego samopoczucia proponuję wrócić do 125mg lub 112mg
            /jak wolisz/. Jak długo bierzesz 150mg euthyroxu?
            • hashi-tess Re: Problem z ustawieniem odpowiedniej dawki horm 18.09.11, 22:01
              hashi-tess napisała:

> Jak długo bierzesz 150mg euthyroxu?

jeśli dobrze doczytałam, to na dawce 150mg jesteś kilka dni.
              Wróć śmiało do 112,5mg.

I koniecznie oznacz wspomniane przeze mnie badania.
              Hormonów narazie nie oznaczaj, one w tej chwili nic nowego nie wniosą.
              Oznacz je po 6 tyg. od zażywania 112,5mg.
              • woj-99 Re: Problem z ustawieniem odpowiedniej dawki horm 18.09.11, 22:41
                tak na dawce 150 jestem od kilku dni, ale wcześniej stopniowo ze 125 zwiększałam na 137,5 (na tej dawce byłam trzy tygodnie i zwiększyłam do 150 bo tak lekarz kazał dążyć)no i wtedy , nie od razu były takie objawy ,dopiero po tych kilu dniach zaczęło się głupiejowo.
                • woj-99 Re: Problem z ustawieniem odpowiedniej dawki horm 18.09.11, 22:49
                  te 137,5 to sama sobie zwiększyłam jak zobaczyłam moje tsh po badaniach , ale lekarz powiedział 150 letroxu.
                • hashi-tess Re: Problem z ustawieniem odpowiedniej dawki horm 18.09.11, 22:52
                  woj-99 napisała:

> tak na dawce 150 jestem od kilku dni, ale wcześniej stopniowo ze 125 zwiększała
                  > m na 137,5 (na tej dawce byłam trzy tygodnie i zwiększyłam do 150

tak samo /podobnie/ zmniejszaj dawkę.
                  Badania hormonów w terminie j.w.
                  • milaemalka Re: Do Hashi -tes 19.09.11, 13:31
                    Witaj .Zaproponowałam właczenie 1/8 a po kilku dniach 1/4 novo jako rozwiązania czasowego
                    O ile dobrze zrozumiałąm na 125 letroxu była 4 mc. Ft3=39% Ft4=83% samopoczucie złe
                    póżniej zwiększyła na 150 .Tsh jest cały czas ponad normę
                    Dlatego pomyślałam o właczeniu np na miesiac novo,żeby to ustabilizowac. W tym czasie moze robic inne badania,zeby pouzupełniac ewentualne braki
                    Pozdrawiam
                    Mila
                    • woj-99 Helicobacter 19.06.12, 16:27
                      Witam wszystkich!!!! Długo się nie odzywałam bo po ostatnich poradach , zrobiłam wszystkie badania jakie radziłyście.Ferrytyna była w dolnej granicy normy-lekarz zapisał żelazo, brałam też selen no i standartowo Letrox 125. po 2 miesiącach zrobiłam badania Tsh spadło do 1,5 a ft3 -54% a ft4-63%.Czułam się przez te parę miesięcy dobrze. W maju zaczęły się problemy z żołądkiem , częste wzdęcia , pobolewania w nadbrzuszu.Lekarz rodzinny zlecił gastroskopię plus test ureazowy.(20 lat temu miałam owrzodzenie dwunastnicy).Po badaniu znowu wyszły dwa wrzody w fazie gojenia oraz helicobacter i stan zapalny śluzówki żołądka i dwunastnicy.Dostałam dwa antybiotyki Amotaks i Metronidazol oraz Controloc. Podczas brania tych leków bóle ustąpiły , (12 dni stosowałam te leki) , po kuracji antybiotykowej biorę tylko na noc Controloc.I znowu zaczęło się łomotanie serca puls 95 , ciśnienie 130/90 . Poleciałam wczoraj do lekarza i powiedziałam że źle się czuję , jakieś napady lekowe , niepokój , ręce się trzęsą.To zapisał mi Ranigast.Spytałam o hormony tarczycy to powiedział że nie ma sensu teraz robić , że trzeba odczekać jeszcze dwa tygodnie bo wyjdą niewiarygodne wyniki po tych lekach. Mam pytanie do was kochani czy te leki mogły wpłynąć na rozregulowanie hormonów tarczycy i czy rzeczywiście mam czekać dwa tygodnie? Najgorzej to jest od 4-5 godzin po wzięciu Letroxu , takiego jakiegoś dziwnego stracha dostaję że boję się wyjść z dzieckiem na spacer.
                      • woj-99 Re: Helicobacter 20.06.12, 09:48
                        Proszę kochani!!!! czy te leki mogły w jakiś sposób wpłynąć na wchłanianie hormonów tarczycy?
                        • pies_z_laki_2 Re: Helicobacter 20.06.12, 11:38
                          Oczywiście, że zapalenie żołądka i w dwunastnicy, a potem IPP zmniejszają wchłanianie tyroksyny. Powinnaś była podnieść dawkę o jakieś 15%, badania na ten temat wklejałam w jakimś wątku na zbliżony temat. Sama miałam podobnie sad
                          • woj-99 Re: Helicobacter 20.06.12, 17:15
                            Rozumiem że mogę teraz podnieść dawkę o te 15 % , bo mam zlecone przez lekarza w dalszym ciągu łykać na noc Ranigast?Kurację antybiotykową już zakończyłam.Pytam dla tego ponieważ boję się tych hormonów tarczycy jak ognia bez wiedzy podnosić.
                            • woj-99 Re: Helicobacter 20.06.12, 22:59
                              Czy ktoś potrafi mi odp.
                              Bardzo zależy mi na tym.
                              • pies_z_laki_2 Re: Helicobacter 21.06.12, 10:51
                                Jak się boisz, to poczytaj tu:

KLINICZNE ASPEKTY DIAGNOSTYKI ZAKAŻENIA HELICOBACTER PYLORI
                                (...) Zakażenie Helicobacter pylori nie pozostaje bez wpływu na wchłanianie leków. Stwierdzono konieczność suplementacji większymi dawkami tyroksyny u pacjentów z niedoczynnością tarczycy, u których wykazano równocześnie zakażenie bakterią Helicobacter pylori, z możliwością jej zmniejszenia po zastosowaniu leczenia eradykacyjnego. W przypadku pacjentów zakażonych Helicobacter pylori i HIV-pozytywnych, po leczeniu eradykacyjnym zaobserwowano 15% wzrost wchłaniania leków przeciwwirusowych, a u pacjentów leczonych preparatami L-DOPA z powodu choroby Parkinsona po leczeniu eradykacyjnym przyrost wchłaniania leków wynosił od 21 do 54%. Przykłady te wskazują na to, iż zakażenie Helicobacter pylori zmniejsza wydzielanie kwasu solnego i upośledza wchłanianie leków zależnych od pH soku żołądkowego [4].
                                4. Lahner E., Annibale B., Delle Fave G.: Systematic review: Helicobacter pylori infection and impaired drug absorption. Aliment. Pharmacol. Ther., 2009, 29, 379-386.
                                - www.nowinylekarskie.ump.edu.pl/uploads/issues/78/078_0228.pdf
                              • pies_z_laki_2 Re: Helicobacter 21.06.12, 10:53
                                Nie będę cię więcej wyręczać w szukaniu materiałów, które już tu wklejałam. Wystarczyło kliknąć i znaleźć samodzielnie. Jesteś dużą dziewczynką i umiesz klikać, prawda?

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka