coldsong
06.09.11, 16:02
Witajcie,
Nie piszę wiele na forum, ale w miarę mozliwości staram się pomagać. Teraz ja chyba potrzebuję pomocy, więc jeśli ktoś znajdzie czas, bardzo proszę o odzew. Skończyła mi się cierpliwość do mojej słabej przemiany T4 w T3 i suplementów, w związku z tym zastanawiam się nad Novothyralem. Niestety jestem całkiem zielona w temacie, a lektura forum nie rozwiała wątpliwości. Przy dawce 68,75 euthyroxu moje wyniki są następujące:
fT4 = 1,23 [0,7 - 1,48]: 68%
fT3 = 2,24 [1,71 - 3,71]: 26,5%
TSH = 0,83 [0,35 - 4,9]
Myślałam, że spadek fT3 jest chwilowy, ale niestety okazało się, że nie. Żelazo i selen poprawiają na jakiś czas wyniki, ale po jakimś czasie znowu spada.
Zastanawiam się nad:
- połówką Novo 75 (czyli 37,5 tyroksyny i 7,5) i
- dodatkowo nad 31,25 euthyroxu, to daje w sumie 68,75 euthyroxu (czyli dawkę, którą obecnie mam).
Czy takie połączenie ma sens? Czy w sumie 68,75 euthyroxu + 7,5 T3 to nie będzie za dużo? Czy może trzeba zmniejszyć trochę euthyrox? Mam novothyral od lekarza, ale dawkowanie ustalał mi kilka miesięcy temu i kompletnie wyleciały mi z głowy te łączenia, które wtedy proponował. Wykupiłam receptę, ale ostatecznie się nie zdecydowałam, licząc na niewiadomo co. Teraz chyba już nie mam wyjścia. Proszę o radę.
Pozdrawiam
C.