mama_dorota
28.11.11, 12:26
Mam prośbę do doświadczonych hashimotek o namiary na rzetelny, ale krótki i dość prosty artykuł o chorobach tarczycy. Odkąd u mnie zdiagnozowano hashimoto sporo rozmawiam z różnymi znajomymi, które mają podobne do moich objawy, czasem gorsze i te osoby są często ewidentnie źle leczone. Pewnie nikogo tutaj to nie dziwi.
Ostatnio rozmawiałam z taką kobietą, której endo badał tylko TSH i wynik 4,5 (norma 0,270-4,2) i uznał to za prawidłowy, wiedząc, że ona miała już usuniętą część tarczycy, podobnie postąpił internista.
Czuje się, jakbym się wzięła za pracę u podstaw, muszę do badań przekonać także moje siostry w Anglii. Do tego wszystkiego przydałoby się jakieś dobre, ale proste opracowanie, typu broszurka lub artykuł na 1-2 strony, ew. filmik, tylko zależałoby mi, aby tam były pokrótce omówione różne choroby tarczycy i rzetelne wartości referencyjne.
Macie coś takiego? Przeczytałam na ten temat półtorej książki, ale nie każdy ma do nich dostęp i zechce poczytać. Nie mam też doświadczenia, aby wiedzieć, jakie wyniki są dobre w jakim wieku. Forum to też za dużo na raz i niejedna osoba może się przestraszyć czytając o tym, jak trudno o właściwe leczenie.