Dodaj do ulubionych

do Rostedy

02.12.11, 17:44
Droga Rostedo!
Kłaniam sie nisko po długiej rozłące z forum, które okazało się jednak niezbędne.
Moja endometrioza zniknęła bez leczenia, albo sobie śpi bezobjawowo, ale podczas II laparo lekarz wyczyścił resztki zrostów.
Hashimoto mi nie przeszkadza, czuję się ok wręcz za dobrze, lecz od kilku miesięcy jestem stała pacjentka u hemetologa i immunologa. I trafiłam w sedno.
Podczas badania morfologii rok temu nieznacznie spały mi WBC 3.9 tyś( 4.5-7.0 tyś) i oczywiście moja mądra endokrynolog zleciła obserwację i wizytę u hematologa.
Spadały sobie co 3 miesiące i dziś mam 3.0 tys. Rozpoczęło się szukanie. Wszystkie wyniki super, B12, ferrytyna, kwas foliowy biochemia, nawet markery .Prawie 10 probówek krwi za każdym razem i lekarz w końcu zlecił przeciwciała ANA i ANCA i co lekko podwyższone. Teraz u immunologa będę szukała w jakim kierunku. Pewnie kolagenoz jak moja mama lub RZS ale miałam rację na forum, że autoimmuologiczne choroby chodzą w grupkach i to sporych.
Mam prośbę, abys pomyślała w wolnej chwili co jeszcze może obniżać WBC przy wszystkich innych wynikach dobrych. Jedynie ASPAT ALAT są ok 40(0-30) ale to czasami po lekach i nawet po lampce wina.
Bardzo dziękuję za uwagę i pozdrawiam mocno
Endohashi
Obserwuj wątek
    • rosteda Re: do Rostedy 03.12.11, 20:24
      Droga Endohashi!
      Przyczyn spadku leukocytow jest bardzo duzo.

"Spadek wartości WBC czyli leukopenia jest to stan odpowiadający obniżeniu liczby krwinek białych poniżej wartości 4x109/l (4 tys. w mm3).Wiele norm jako dolną granicę ilości krwinek białych podaje wartość 3,8 a nawet 3,6 tys. w mm3. Istotniejszym parametrem jest zmniejszenie ilości populacji granulocytów obojętnochłonnych poniżej 1,5x109/l (neutropenia). Przy spadku liczby granulocytów obojętnochłonnych poniżej 1,0x109/l (1tys. w mm3 ) zwiększa się istotnie niebezpieczeństwo zakażeń bakteryjnych. Szczególnie niebezpiecznym stanem jest tak zwana agranulocytoza. Jest to stan gdy liczba neutrofili ulega obniżeniu poniżej wartości 0,5x109/l. Sytuacja ta stanowi bezpośrednie zagrożenie życia z powodu bezbronności organizmu wobec infekcji bakteryjnych. Niepokojące powinno być wystąpienie nawet niewielkiej leukopenii a szczególnie stan gdy liczba krwinek białych jest niższa niż dolna granica normy i spada z badania na badanie. Szczęśliwie dość często obserwuje się tzw. leukopenię nieistotną klinicznie czyli stan gdy liczba krwinek białych utrzymuje się przewlekle na poziomie poniżej dolnej granicy normy, zwykle jednak są to wartości powyżej 3 tysięcy krwinek białych w µl krwi. Stan ten nie musi oznaczać choroby ale wymaga obserwacji. Ryzyko choroby hematologicznej wzrasta wtedy gdy leukopenii towarzyszą nieprawidłowości w innych układach- czerwonokrwinkowym lub płytkowym (np. skojarzenie leukopenii z anemią i/lub spadkiem wartości płytek). Tak jak przy innych parametrach morfologii krwi ważny jest oczywiście podtekst kliniczny.
      Do najczęstszych przyczyn leukopenii zaliczamy:

-zakażenia wirusowe- np. grypa, odra, różyczka, ospa wietrzna;

-ciężkie zakażenia bakteryjne jak gruźlica lub dury;

-układowe choroby tkanki łącznej tzw. kolagenozy- np. toczeń trzewny;

-niedobór witaminy B12 lub kwasu foliowego;

-uszkodzenia szpiku kostnego przez leki;

Do leków najczęściej wywołujących spadek liczby krwinek białych zaliczamy przede wszystkim cytostatyki (leki stosowane w chemioterapii wielu chorób nowotworowych,) leki stosowane w leczeniu nadczynności tarczycy (tyreostatyki), leki przeciwpadaczkowe, sulfonamidy, leki stosowane w leczeniu gruźlicy oraz wiele leków przeciwbólowych z grupy NLPZ (niesterydowych leków przeciwzapalnych) stosowanych jako popularne leki przeciwbólowe (np. pyralgin)
      -uszkodzenie szpiku przez substancje chemiczne (benzen);

-uszkodzenie szpiku przez promieniowanie jonizujące (radioterapia);

-hematologiczne zespoły mielodysplastyczne;

-uszkodzenie szpiku w wyniku jego naciekania przez proces białaczkowy lub inny proces nowotworowy (przerzuty do szpiku)."

hematoonkologia.pl/informacje_dla_chorych/materialy_ogolne/artykul/15/
      Masz dobrego lekarza ze szuka przyczyny.
      C.d. nastapi
      • rosteda Re: do Rostedy 03.12.11, 20:49
        Ja osobiscie nie wymysle poza tym co jest napisane w artykule co moze byc za przyczyna u ciebie.
        Raczej z duza prawdopodobnoscia moge przypuszczac ze jest to jedna z chorob autoimmunologicznych (a masz je juz dwie) lub tez jakis wirus po ktorym nagle spadly te biale krwinki.
        Co do przeciwcial ANA i ANCA to one sa bardzo niespecyficzne i moga wystepowac w bardzo wielu chorobach autoimmunologicznych.
        (Specyficzne przeciwciala to sa takie skierowane sa przeciwko danemu organowi i ktorymi wykrywa sie dana chorobe np: przeciwciala TPO dla tarczycy i one juz nie moga wskazywac na RZS)
        Przy chorobie Hashimoto przeciwciala ANA i ANCA tez moga byc podwyzszone.
        Sama mialam przez jakis czas ANA 1600 i jak do tej pory nie wykryto u mnie zadnej innej choroby autoimmunologicznej pomimo ze wiele objawow ktore mi dokuczaja maja prawo u mnie wskazywac na jeszcze inna chorobe.
        Natomiast podwyzszone ASPAT i ALAT i to ciagle albo prawie ciagle nie powinno wystepowac i w takim przypadku nalezy przebadac dokladnie watrobe.
        Istnieje tez immunologiczne zapalenie watroby wiec przy juz wystepujacych chorobach autoimmunologicznych watroba nie powinna byc pomijana.
        Jesli ktos ma zdrowa watrobe to po jednej lampce wina nie wzrastaja mu ASPAT i ALAT.
        Chyba ze stale zazywasz leki ktore maja zle dzialanie na watrobe ciagle ja uszkadzaja.
        Sprawdz ulotki.
        Jesli wszystkie inne wyniki masz prawidlowe i zadnych innych dolegliwosci (np:stawy, nerki) to raczej kolagenoza to nie moze byc.
        Kolagenozy zaczynaja sie raczej dosc mocnymi dolegliwosciami i mocnym oslabieniem organizmu.
        Jesli watroba zostanie uznana przez specjaliste za zdrowa to radze tylko kontrolowac leukocyty i odczekac bo po infekcjach wirusowych samo to wraca do normy.
    • hashi-tess Re: do Rostedy 03.12.11, 22:27
      może zrób badania pod kątem śledziony.
    • endohashi.1 Re: do Rostedy 07.12.11, 23:03
      witam,
      bardzo dziękuję za podpowiedzi, jutro mam badanie szpiku, bo prawdopodobnie jest to ta niegrożna leukopemia o której pisze Rosteda, a lekarz wykluczył wszystkie inne choroby , przebadał co mógł i reumatoidalne czynniki lekko są obniżone tzw składowe dopełniacza. prawdopodobnie coś zaczyna sie wylęgać ale nie wiadomo Za ile i kiedy. jak będę po badaniu ,napiszę.Porozmawiam z nim o śledzionej, ale szperając po internecie natknęłam się, że WBC leci też z powodu diety a ja ostatnio przeszłam na eko żywnośc zeszczuplałam choć jestem szczupła tylko te środki spulchniające może ze mnie ulotniły się bo i mąż równiez i córka też i może to organizm sie przestawia. Doktor oczywiście śmieje się z tego.
      pozdrawiam
      endohashi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka