Dodaj do ulubionych

podnosze wątej jak sie zyje bez tarczycy ??podp.

02.01.12, 14:59
Drodzy forumowicze, mam mixa Gravesa - Hashimoto, samopoczucie fatalne , hormony nie do wyregulowania stoje przed decyzja czy usunac tarczyce ??
Chcialabym poczytac opinie kogo kto usunał tarczyce i jak mu sie zyje ?/
Podpowiedzcie prosze
Pozdrawiam i zycze wszystkiego dobrego w Nowym Roku 2012
M
Obserwuj wątek
    • kasia-em Re: podnosze wątej jak sie zyje bez tarczycy ?? 02.01.12, 15:02
      Cześć,

ja też mam, jak to określiłaś "mixa" wink I też nie mogę uregulować hormonów, ale myślałam, że usuwa się tylko w przypadku nowotworów lub wola.
      Ile to trwa u Ciebie? Ktoś Ci zaproponował usunięcie? Lekarz??? Zapoznałaś się z ew. powikłaniami?
      • matyldzia38 do Kasi 02.01.12, 15:18
        Witaj, nie mam wola ani nowotworow...na szczescie...ale ten mix mnie wykancza, martwie sie o serce i inne organy, typu watroba, bo jak wiesz metizol to trucizna a w fazie nadczynnej trzeba to zjadac..
        Jde za kilka dni na konsultacje do profesora, wiem ze wiele osob z mixem usuwa tarczyce bo uregulowanie hormonow przy tej dolegliwosci to duzy problem, za granica to standardowe postepowanie wpada sie z nadczynnosci w niedoczynnosc i tak w kolko...wole miec tylko niedoczynnosc i jest ponoc bezpieczniejsza...
        co do powiklan to istnieje niebezpieczenstwo ze usuna przytarczyce i trzeba bedzie suplementowac wapno, ale ponoc to zdarza sie rzadko, wszystko zalezy od dobrego chirurga, czytalam na forum o dziewczynach ktore po usunieciu tarczycy mialay uszkodzona strune glosowa ale po rehabilitacji glos wrocil im do normy

Ja bardzo powaznie nad tym rozmyslam..tzn nad usunieciem bo jestem tym juz potwornie zmeczona i chcialabym zyc troche normalniej, a wraz z wiekiem wszystkie te dolegliwosci nasilaja mi sie

A Ty jak sobie radzisz z mixem, czy masz ustabilizowane hormony??
        Jakie leczenie myslisz kontynuowac?

Pozdrawiam
        M

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka