Dodaj do ulubionych

Pomóżcie zinterpretować wyniki:

16.03.12, 12:48
TSH 4,963
ft3 4.03
ft4 11,93

Mam 30 lat , urodziłam 2 zdrowyh dzieci, moje najmłodsze ma 3 lata, nie miałam problemów w ciaży , dlatego nie wiem czy teraz po ciążach problem mógł się pojawić:
Dodam tylko że wyniki robiłam sama bez lekarza , bo mój lekarz rodzinny stwierdził że nie mam nic z tarczycą i musze zrobić hormony ginekologiczne > Dodam tylko że w osttanim półroczu prztyłam ponad 10 kg , a jej tak samo, wciąż puchnę , rano nie mogę butów zapiąć
, krzykliwa i nerwowa to ja zawsze byłam ale teraz to przegięcie, wciąż mam czarne myśli, zmniejszone libido, wysoki cholesterol , gorna granica normy 192 na 200 normy, nigdy tak nie miałam. Zrobiłam usg tarczycy ale wyniki będą dopiero 30 marca. Na własną rękę biorę od 2 tygodni jodid 2 dziennie, aptekarka mi dała i nie widzę żadnej poprawy, oprócz tego że mniej puchnę. Wydaje mi się że jednak lekarz rodzinny nie miał racji że jednak mam tą niedoczynność tarczycy? Jak powiedziałam lakarzowi że jestem nerwowa chciał mi dać jakieś uspokajające na receptę , jednak odmówiłam. Poradzcie co robić??
Obserwuj wątek
    • pies_z_laki_2 Re: Pomóżcie zinterpretować wyniki: 16.03.12, 16:28
      Podaj normy do tych wyników. Odstaw jodid. Idź do endokrynologa.
      • mad-25 Re: Pomóżcie zinterpretować wyniki: 16.03.12, 19:10
        Tsh norma 0.3-4 - wynik 4,963
        ft3 3.9-8.3 wynik 4.03
        ft4 9-20 wynik 11.93
        • aleksandra_01 Re: Pomóżcie zinterpretować wyniki: 16.03.12, 20:03
          witaj

jak sama widzisz tsh za wysokie, a hormony produkowane przez tarczycę za niskie - choć jeszcze w normie.
          oprócz usg możesz zrobić też badanie przeciwciał atpo i atg.
          i oczywiście koniecznie odstaw jodid, bo będzie tylko gorzej.
          jeśli masz niedoczynność tarczycy z powodu hashimoto to ten jodid tylko zaogni stan zapalny
          i przyspieszy niszczenie Twojej tarczycy.

a.
          • mad-25 usg 30.03.12, 14:02
            Prosze o interpreracje: uwidoczniono dwuplatowy gruczol tarczowy polozony typowo , niepowiekszony. Echogenicznosc uwidocznionego miazszu gruczolowego niejednodnorodna. Bez zdeklarowanych zmian ogniskowych.
            • milaemalka Re: usg 30.03.12, 14:07
              jak jest pojemność tarczycy ?
              • mad-25 Re: usg 30.03.12, 14:14
                Niestety tylko to pisze nie ma zadnych liczb sad To chyba takie ogolne jeszcze jest wniosek : ze wynik moze odpowiadac chorobie autoimmunologicznej.
    • mad-25 ponawiam prosze bardzo o inrerpr. usg 02.04.12, 18:58

• agadk81 Re: ponawiam prosze bardzo o inrerpr. usg 02.04.12, 22:11
        Echogenicznosć jest niejednodnorodna a to może wskazywać na hashimoto.

Trzeba zdrobić badania na przeciwciała -tak jak wcześniej ktoś pisał: aTPO i aTG
        • mad-25 Chodzę do endokrynologa... 09.10.12, 16:56
          Tak się cieszę że poszłam do endo...przynajmniej wiem na czym stoję. Może mój przypadek komuś pomoże. Jak pisałam wcześniej działo się ze mną coś niedobrego nie będę się powtarzać. Moje wyniki z lutego 2012
          Tsh 4,963 normy: (0.3-4.0)
          Ft3 4.03 normy: (3.9-8.3) 2,95%
          Ft4 11.93 normy: (9-20) 26,64%

Poszłam do lekarza jakoś w kwietniu dała mi najmniejsza dawkę tyroksyny 25 zaczelam czuć się lepiej ale nie było w sumie rewelacji. Następne wyniki z maja 2012
          Tsh 2,65 normy: (0,3-4.0)
          Ft3 4,34 normy (3,9-8,3)
          Ft4 15,99 normy (9-20)
          Przeciwciała anty tpo 85,55 norma do 9
          Byłam u lekarza na poczatku czerwca dała mi jakiej dawki przeplatające 25 tyroksyny i 2 razy w tygodniu 37,5. W lipcu sama zaczelam brać 50 od tej pory czuję się naprawdę nieźle, oby tak zostało. Tylko schudnąć nie mogę.
          Teraz mam takie wyniki z przed kilku dni
          Tsh 1,55 normy (0,3-4)
          Ft4 16,44 normy (9-20)
          • mad-25 Re: Chodzę do endokrynologa... 09.10.12, 16:58
            Zapomniałam dodać że mam stwierdzone hashimoto, jeszcze muszę zrobić usg z objętością.
          • muktprega1 Re: Chodzę do endokrynologa... 06.12.12, 20:28
            > Tsh 1,55 normy (0,3-4)
            > Ft4 16,44 normy (9-20)

Nie zrobiłaś całej trójcy tarczycowej, a przecież już wiesz, że ważne są proporcje między obu hormonami, wynik Ft4 nie mówi nic bez Ft3.

Jeżeli ustalam dla siebie optymalną dawkę hormonów, robię badania co 3-4 tygodnie i wtedy reaguję w zależności od samopoczucia również smile

• mad-25 Re: Chodzę do endokrynologa... 06.12.12, 22:32
              Teraz siedząc na forum już wiem że powinnam robić też ft3 - moja endo mi nie karze twierdzi że nie trzeba. W sumie chodzę do niej tylko po receptę bo wszystko inne wiem z forum.
    • mad-25 znowu samopoczucie do bani..??!!! 06.12.12, 15:07
      Teraz borykam się z synem - przez to inny wątek założyłam. Ale ze mną też ostatnio dzieje się nie za dobrze , zrobiłam usg w końcu, z objętością :
      Moja tarczyca ma niecałe 8 ml biorę od jakiegoś czasu 75 (wcześniej50)tyroksynę ale samopoczucie i wcześniejsze objawy się nasilają , moja endo nic nie mówi każe trzymać dawkę. Mimo iż chodzę na fitness i staram się ruszać waga znów pnie się w górę - jem tak jak jadłam i w dodatku zaczęłam ćwiczyć mimo tego przytyłam już w ciągu miesiąca 3 kg . Mam dość tego wszystkiego , mam znowu doła, nic mi się nie chce ......a tak było już dobrze ....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka